Nieuws van de dag 'Grootste' Vlaming informatie column Discussiethema's nkb-wedstrijd Sponsors reacties over site Web overzicht Zoekpagina (deze site)

20-5:verkiezingsgesprekken

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

2007: 30 jaar fusie !

Geef uw mening, uw opmerkingen en voorstellen.

Lees hier meer.

Redactioneel - nieuwsbrief
24-4-04: Vrije meningsuiting !
columns '03
Columns '02

 

Omhoog

20-05-2003
"Doe dat dan maar, h"

Van al het televisiegeweld rond de verkiezingen zullen me, op het debat na waarbij Guy Verhofstadt (VLD) een persnota van de CD&V bovenhaalde en Stefaan De Clerck (CD&V) deed terugdenken aan een ander briefje vier jaar terug, vooral enkele beelden bijblijven die de VRT maandagavond uitzond. Het was een selectie van wat tussen het publiek tijdens de verkiezingsslothappening was gefilmd. Vooral dan het korte gesprek tussen de voorzitters Stevaert (sp.a) en De Gucht (VLD), en dat tussen vader Anciaux (Spirit) en Marc Eyskens (CD&V). Er werd wel niet gezegd hoe laat die gesprekken plaatsvonden.

 Stevaert vertelde De Gucht dat hij 'Elio al had gebeld' en dat ze eens moesten samenkomen. De Gucht: "Het ziet er goed uit, h". Beiden beseften wel dat de Vlaamse regering wel eens in moeilijkheden zou kunnen komen. Stevaert: "Ik heb zo een ideetje om het op te lossen",  hij fluistert iets in het oor van De Gucht en maakt aanstalten om te vertrekken. De Gucht moet er blijkbaar eens over nadenken want pas na enkele seconden komt pas het antwoord: "Doe dat dan maar, h". Misschien zullen we nooit weten wat Stevaert zei, maar we kunnen wel wat gissen. Was het iets waarmee hij de groenen wil overtuigen om te blijven ? Of stelde hij voor om Norbert De Batselier of een ander sp.a'er Vlaams minister-president te maken. Dat  zou, met de even sterke liberale en socialistische (met Spirit aangevulde) familie in het achterhoofd, de weg vrijmaken voor Verhofstadt als premier. Want wellicht beseft ook Stevaert dat Di Rupo geen regeringsleider kan worden, wil men volgend jaar goed scoren, en dat hij zelf wellicht weinig kans daarop maakt. Het leiderschap in de Vlaamse regering zou voor de (Vlaamse) socialisten als pasmunt kunnen dienen. Hoedanook, Karel De Gucht leek er voor gevonden. Zag hij al een oplossing om zelf tijdens het laatste jaar voor de Vlaamse verkiezingen de dans te ontspringen en zo alle kansen te behouden om volgend jaar te kiezen tussen het minister-presidentschap of een Europees commissarisplaats ?

Het gesprek tussen Anciaux en Eyskens ging over de NV-A. Eyskens, verbolgen over de nieuwe winst van het Vlaams Blok, vond dat de NV-A bij het CD&V zou moeten aansluiten. Alleen de eisen tot zelfbestuur maakten dat moeilijk. "Ik heb hem (Bourgeois) nochtans verschillende keren gezegd dat hij daar moest over zwijgen", zei Eyskens.

Er worden interessante dingen gezegd achter de schermen. Dit is niet bedoeld om de politiek te bekladden. Bij aan politiek doen hoort ook taktiek, het aanwenden van de beschikbare middelen. Het zou wel verkeerd zijn als die taktiek er enkel is om eigen macht te versterken en geen oog te hebben voor het belang van de bevolking. Zoals zich nu vriendelijk voordoen om, eens aan de macht, de vrijheid van een deel van de bevolking in te perken ...

Nico Keppens

Uw reacties:

Stuur uw tekst het liefst in een e-mail of in een Word-bestand. Beperk de grootte tot maximaal 60 lijnen, aub. Teksten mogen/moeten kritisch zijn maar racistische of beledigende gedeelten  worden geschrapt.

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

Volg Europa

met ook:

bullet

informatie over de nieuwe grondwettelijke verdragstekst

bullet

een overzicht van crisissituaties in de wereld

 


 Doe mee !
(klik op de foto voor meer info)

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.

Advertenties van bedrijven en organisatoren van manifestaties dragen bij in de kosten van deze site en steunen of het 'Fonds voor kinderen van bij ons' of het Roemeense dorpje Vrtop. Lees er hier meer over.
Vraag de voorwaarden
 via
e-mail of bel ons (052-42.34.00)


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 03/12/06. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
nkb 2002-2006 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.