Nieuws van de dag 'Grootste' Vlaming informatie column Discussiethema's nkb-wedstrijd Sponsors reacties over site Web overzicht Zoekpagina (deze site)

2-2:  Sofia en Boekarest

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

2007: 30 jaar fusie !

Geef uw mening, uw opmerkingen en voorstellen.

Lees hier meer.

Redactioneel - nieuwsbrief
24-4-04: Vrije meningsuiting !
columns '03
Columns '02

 

Omhoog

02-02-2003
Telkens weer het besef hoe goed het hier is, materieel dan toch ...

Het blijft toch telkens weer een schok, zo een reis naar centraal Europese landen. Enerzijds is er steeds het besef dat het echt Europese landen zijn, anderzijds hoe anders hun evolutie is geweest tijdens de voorbije eeuw. Maar ook, dat het materieel gezien, hier voor de meesten onder ons zo veel beter is dan ginder. Een korte impressie van een verblijf in Sofia en Boekarest.

De voorbije jaren kon ik voor het werk al enkele keren naar Ljubljana (Slovenië), Boedapest (Hongarije) en Warschau (Polen). Vorige week waren Sofia (Bulgarije) en Boekarest (Roemenië) aan de beurt. Bij zulke reizen tracht ik na de vergaderingen zoveel mogelijk van de stad te zien, proberen te achterhalen hoe de mensen er leven. En daarbij ga ik verder dan de traditionele winkelstraten of de plaatsen waar toeristen meestal verblijven.

Nu was ik me, zeker wat Roemenië betreft, al vooraf bewust van de achterstand die Roemenië en Bulgarije hebben op de andere landen die lid van de Europese Unie willen worden. Het is immers geen toeval dat deze beide landen geen deel uitmaken van de eerste golf van vroegere oostbloklanden die mogen toetreden. Ter plaatse werd die indruk enkel maar versterkt. Maar ook dat men er echt moeite doet om er zo snel mogelijk bij te horen.

Om toch te beginnen met wat men er kan kopen, winkels uit de grote ketens zijn er aanwezig. Het beklemtoont echter vooral dat er inderdaad al mensen zijn die het grote geld verdienen. Of moet ik zeggen dat de kloof tussen arm en rijk er steeds groter wordt. Want hoe verklaar je anders dat je als buitenlander - ze zien het, hoe gewoon je je ook wil voordoen - regelmatig wordt aangeklampt om geld te wisselen, voor andere diensten, zelfs door pooiers van hoogstens 16. "Ik tracht zo 's avonds iets bij te verdienen, mijnheer", is de uitleg. Zij dromen eveneens van al die dingen die in de winkels verkrijgbaar zijn.

Opvallend in Sofia zijn de vele winkeltjes in de kelders van huizen en waar je op je knieën door een klein venstertje je bestellingen kan doen, tot laat in de avond. In Boekarest zie je ook vele nachtwinkeltjes, maar dan eerder in de vorm van hoogstens twee meter brede hokjes langs de straat. Opvallend ook het grote aantal boekenwinkels, in Sofia zelfs in toeplooibare metalen standen. Dat Ceaucescu zich minder naar de vroegere Sovjetunie wendde, is af te leiden uit wat aan toeristen wordt aangeboden. In Sofia vindt men zowat alles wat een oostbloksoldaat bij zich had, naast copieën van iconen en juwelendoosjes met prachtige taferelen op 'gelakt' (een Russische kunstvorm). In Boekarest vond ik dat nergens.

Wie naar de huizen kijkt, kan de grootsheid van vroegere dagen nog herkennen. Ondanks de verwaarlozing. Bij de mooie gebouwen reken ik niet de grote, zeg maar dikwijls groteske, gebouwen die onder het vorige regime zijn gebouwd. Vooral in Boekarest is de poging tot zelfverheerlijking helemaal niet mooi meer. Het 'paleis van het volk' met de onmiddellijke omgeving steken fel af met de soms prachtige oudere huizen die men in achterliggende straten nog aantreft, zij het dringend aan restauratie toe. Het was dank zij dergelijke huizen dat Boekarest vroeger klein Parijs werd genoemd. Wat ook weer aantoont dat die landen echt tot Europa behoren.

De orthodoxe kerken zijn bijna zonder uitzondering echte parels, maar meestal jaren aan hun lot overgelaten en dikwijls bijna volledig ombouwd met overheidsgebouwen of appartementsblokken. Die kerken krijgen regelmatig bezoekers, gelovigen die kaarsen komen branden of bidden aan de ikonen van patroonheiligen. Een teken van groeiende religiositeit of van het bestaan van problemen waarvoor men in het geloof een oplossing of alvast berusting zoekt ?

En wat met de veiligheid ? Wie zuiver op een eerste impressie afgaat vindt wellicht dat de meeste mannen uit die landen er wat donker uitzien en dus gevaarlijk. En de straten zijn er meestal donkerder dan hier: minder openbare verlichting, winkels meer geconcentreerd en dus minder verlichte uitstalramen in andere straten, veel wat je bijna structureel vuil kan noemen want vuilbakken vind je in beide steden overal. Zelf heb ik me echter nooit onveilig gevoeld. In beide steden rijdt politie bovendien regelmatig rond. In Boekarest staan in vele winkels en eetgelegenheden als Mc Donalds of Pizza Hut mensen van beveiligingsfirma's. Inderdaad, je zou kunnen zeggen dat daar dan toch een reden moet voor zijn. Ik vermoed echter eerder dat het als signaal naar het buitenland gebeurt, om ons aan te tonen dat zij afwillen van het slechte imago van onveiligheid. Mensen van hier die er al enige tijd wonen beklemtonen dat men er net als hier een gezonde voorzichtigheid moet aanhouden, maar dat het er niet onveiliger is dan in onze steden. Wat niet wil zeggen dat er geen maffia zou zijn. Maar als er zoals in Boekarest tientallen casino's zijn, dan is dat niet om de man in de straat aan te trekken... 

Als je na een week ginder terug hier komt, valt inderdaad eerst het meer licht op in onze landen. Het is een duidelijk teken van de grotere materiële welstand die hier bestaat. Ik moet eigenlijk zeggen: van de overvloed die hier voor de meesten (nog) bestaat. En als je daar dan dieper op durft ingaan, besef je dat we er moeten voor zorgen dat alle mensen eigenlijk de kans moeten krijgen om in dergelijke betere omstandigheden te (blijven) leven, zowel hier als ginder.

Nico Keppens

Uw reacties:

Iedereen kan reageren.

Stuur uw tekst het liefst in een e-mail of in een Word-bestand. Beperk de grootte tot maximaal 60 lijnen, aub. Teksten mogen/moeten kritisch zijn maar racistische of beledigende gedeelten  worden geschrapt.

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

Volg Europa

met ook:

bullet

informatie over de nieuwe grondwettelijke verdragstekst

bullet

een overzicht van crisissituaties in de wereld

 


 Doe mee !
(klik op de foto voor meer info)

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.

Advertenties van bedrijven en organisatoren van manifestaties dragen bij in de kosten van deze site en steunen of het 'Fonds voor kinderen van bij ons' of het Roemeense dorpje Vîrtop. Lees er hier meer over.
Vraag de voorwaarden
 via
e-mail of bel ons (052-42.34.00)


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 03/12/06. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2006 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.