Nieuws van de dag 'Grootste' Vlaming informatie column Discussiethema's nkb-wedstrijd Sponsors reacties over site Web overzicht Zoekpagina (deze site)

12-5:kindergemeenteraad

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

2007: 30 jaar fusie !

Geef uw mening, uw opmerkingen en voorstellen.

Lees hier meer.

Redactioneel - nieuwsbrief
24-4-04: Vrije meningsuiting !
columns '03
Columns '02

 

Omhoog

12-05-2003
Uit een kindermond

 Vorige zaterdag was er in Zele opnieuw kindergemeenteraad. Dit initiatief is al verschillende jaren een middel om leerlingen uit het zesde leerjaar met politiek in kontakt te brengen. Of, zoals burgemeester Poppe het zei, om hen aan te tonen dat de middelen beperkt zijn en dat men daarom keuzes moet maken. Zeker is dat deze oefening aantoont dat kinderen mondiger zijn dan men denkt, maar ook dat ze over problemen nadenken en een mening vormen. In Berlare werd een dergelijk initiatief al voorgesteld bij de opmaak van het jeugdwerkbeleidsplan. Blijkbaar was niemand bereid om het met de scholen uit te werken.

De raadszitting krijgt eerst een degelijke voorbereiding. er is een informatieronde over de werking van de gemeenteraad. De schepen voor jeugd doet daarvoor zelf alle klassen. Er is een verkiezingsronde waarbij in elke deelnemende klas twee vertegenwoordigers worden gekozen. In de klas wordt besproken welke twee problemen de afgevaardigden tijdens de zitting aan het echte schepencollege moeten voorleggen. Daarnaast kiest elke klas een project dat, als het ook tijdens de 'gemeenteraad' de meerderheid krijgt , een subsidie van 125 krijgt. De lijst met projecten en de subsidie komen van de Jeugdraad. Dit jaar konden de klassen kiezen voor een Unicef-schoolproject in Irak, de Cliniclowns of een Brailleligaproject.

De aangekaarte problemen gingen meestal over veiliger verkeer en ook over toezicht op speel- en sportterreinen, voor de veiligheid maar ook om vandalisme tegen te gaan. Maar er waren ook enkele andere. Zo vroeg een klas naar drugscontroles, zeker in het eerste middelbaar. "Wij lezen immers dat er al dealers zijn van 11", was de argumentatie. En wat gezegd van de vraag naar het behoud van een cinema in de gemeente ? Of van een kinderbus om naar een vriend aan de andere kant van de gemeente te rijden of om naar de Megafuif in Berlare te kunnen, de slotactivititeit van een actie waarbij de politie leerlingen in de verschillende scholen van zone Berlare-Zele wil aanzetten om 'neen' te zeggen tegen alcolhol, drugs en andere ? Een klas vroeg naar een zwembad, een andere naar meer muren waar grafitti is toegelaten. We gaan hier niet op de antwoorden van het schepencollege omdat die toch vooral plaatsverbonden zijn. Of soms ook ingefluisterd ?

De verkiezing van het project zorgde voor een incidentje. Eerst moesten de klasafgevaardigden aangeven wat hun klas had gekozen. Daarbij bleken er vier voor het Irakproject en vijf voor de Cliniclowns gekozen te hebben. Het eerste kreeg als motivatie dat men ook de kinderen ginder, die toch niet voor oorlog hadden gekozen, kansen op een betere toekomst wil geven. Het tweede dat men de kinderen die misschien niet lang meer zullen leven, toch nog wat wil opbeuren. Een gaf aan dat het ook dichter bij huis is. Iemand wou aan de drie projecten een subsidie geven, een extra gelegenheid voor de burgemeester om aan te tonen dat aan politiek doen keuzes maken is, want het budget is meestal beperkt. Reden ook waarom men geen subsidie geeft n aan een project in Belgi n aan een in het buitenland. Wellicht eerder als grap zei burgemeester Poppe voor de eigenlijke verkiezing dat het tijdens raadszittingen kan gebeuren dat fracties van mening veranderen, benvloed door de argumenten van anderen. En wat bleek ? Het Irakproject kreeg bij de stemming een stem meer en daarmee ook de subsidie. "Je zal het moeten uitleggen in je klas !", verwittigde Poppe.

Het impact van dergelijke oefeningen is zeker groot. Bij de voorbereiding kan een goede begeleiding de kinderen heel wat bijbrengen over wat democratie is, waarom er partijen bestaan en waarom mensen stemmen, over het maken van keuzes. Bovendien is het een gelegenheid om een mening te vormen en die ook uit te drukken, om te proberen anderen te overtuigen. De klasafgevaardigden doen de ervaring op van te spreken in het openbaar, tegen burgemeester en schepenen dan nog. Een ervaring die men allicht lang onthoudt. Al moet gezegd dat de afgevaardigden weinig schroom toonden. 

Dit keer was de opkomst niet echt talrijk te noemen. Sommige klasafgevaardigden hadden zich zelfs verontschuldigd. De plechtige communie zat daar allicht voor veel tussen. Andere jaren was de belangstelling groter en kwam klasgenoten en ouders kijken hoe het er aan toe ging. Voor vele ouders wellicht ook het eerste kontakt met een 'gemeenteraad'... Misschien al alleen daarom een reden om het ook in Berlare eens te proberen.

Nico Keppens

Uw reacties:

Stuur uw tekst het liefst in een e-mail of in een Word-bestand. Beperk de grootte tot maximaal 60 lijnen, aub. Teksten mogen/moeten kritisch zijn maar racistische of beledigende gedeelten  worden geschrapt.

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

Volg Europa

met ook:

bullet

informatie over de nieuwe grondwettelijke verdragstekst

bullet

een overzicht van crisissituaties in de wereld

 


 Doe mee !
(klik op de foto voor meer info)

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.

Advertenties van bedrijven en organisatoren van manifestaties dragen bij in de kosten van deze site en steunen of het 'Fonds voor kinderen van bij ons' of het Roemeense dorpje Vrtop. Lees er hier meer over.
Vraag de voorwaarden
 via
e-mail of bel ons (052-42.34.00)


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 03/12/06. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
nkb 2002-2006 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.