Verbruikers tevreden over groente- en fruitabonnementen
De resultaten van de vorig jaar gehouden enquête onder consumenten in heel Vlaanderen over het aanbod en de kwaliteit van hun groentemanden en fruitpakketten publiceerde Velt in april en juni in haar ledentijdschrift Seizoenen.
Groente- en fruitabonnementen zijn een vorm van directe verkoop aan de consument door biologische boeren en tuinders. De verbruikers gaan het engagement aan om wekelijks een groot of klein pakket verse producten van een biobedrijf af te halen tegen een vooraf overeengekomen vaste prijs. Voor een bioboer betekent dit systeem een gegarandeerde afzet van een deel van zijn opbrengst tegen hogere prijzen dan via de veiling of de groothandel. Elke week worden in Vlaanderen ruim 8000 pakketten verdeeld, alles samen goed voor twee volgeladen twintigtonners.
De drie v's: variatie, vers en van hier
Over het algemeen beantwoorden de abonnementensystemen vrij goed aan de verwachtingen van de consument: het overgrote deel van de groenten is lokaal geteeld en vers geoogst. Daarenboven worden er meer soorten groenten aangeboden dan in de gemiddelde natuurvoedingswinkel of supermarkt. Enkel bij de fruitpakketten ligt het aandeel aan geïmporteerde vruchten beduidend hoger. Dat is perfect te verklaren omdat het inlands aanbod vrij smal is en de verbruikers toch wel te vinden zijn voor een banaan, appelsien, kiwi of een trosje druiven op tijd en stond.
Trouw wordt beloond
Uit de enquête is gebleken dat de abonnees ook financieel hun voordeel doen met hun engagement: groentemanden zijn 10 topt 15% goedkoper dan in de natuurvoedingswinkel, fruit zo'n 5 à 10%. Tegenover het prijsniveau van bioproducten in de supermarkten is het voordeel zelfs bijna dubbel zo groot.
Dit prijsvoordeel blijkt voor de deelnemende consumenten echter niet de hoofdreden om voor de abonnemenenformule te kiezen. Sommigen vinden dat ze echt worden verwend met recepten voor de bereiding van ongewone groenten, informatie over de gang van zaken op de boerderij, het vermijden van flink wat verpakkingsafval, en vooral het rechtstreekse contact met de boer of tuinder.
Lees ook: