www.tomatentuin.com vernieuwd en in de krant. (Het Laatste Nieuws)
Update van dit artikel van augustus 2006
De website www.tomatentuin.com is vernieuwd.
En er verscheen opnieuw een krantenartikel in Het Laatste Nieuws. Klik hier om het gedrukte artikel te bekijken.
Om het artikel volledig te lezen kunt u hieronder de online versie bekijken overgenomen door Vilt. Ook vorig jaar was Angelo al in de pers, zie het artikel van verderop.
17-jarige maakt van tomatensoorten levenswerk
De zeventienjarige Angelo Dorny uit het West-Vlaamse Heule houdt er een ongewone hobby op na. De jongeman kweekt tomaten in allerlei kleuren, vormen en gewichten. Deze zomer heeft Angelo in zijn tuin zo'n 230 soorten. "Reken maar dat ik hiermee dagelijks drie uren bezig ben", vertelt hij enthousiast. "Het is een uit de hand gelopen hobby". Door te ruilen heeft Angelo naar eigen zeggen zaad van maar liefst duizend variëteiten.
"Twee jaar geleden zocht ik op internet naar info over tomaten en zo kwam ik in contact met Rita Declerck uit Hamme", blikt Angelo terug. "Ze gaf me heel veel zaden. Ik kweekte toen al tomaten maar alleen maar de gewone rode. Ook aan Nelly Dolezal uit Merksplas heb ik veel te danken. Dankzij beide vrouwen heb ik de microbe te pakken". Angelo heeft groene vingers. In Kortrijk begint hij volgende maand in de tuinbouwschool aan het zesde jaar. "Ondanks het feit dat ik veel tijd steek in mijn hobby, had ik geen enkel herexamen", vertelt Angelo. "Mijn hobby is veeleisend, maar ik doe het graag. Het is eens wat anders. Al die speciale vormen en kleuren boeien me".
"Sedert dit jaar beschik ik over een negen meter lange serre. Die heeft al zijn nut bewezen met al die regen in juli. Een tomaat kan immers niet tegen water. Was ik voor de teelt volledig afhankelijk van de buitenlucht, dan zou dat een ramp zijn geweest". Vanaf april begint Angelo te zaaien. "Nadien volgt het verpotten en vanaf half mei het uitplanten", vertelt Angelo. "In juli en augustus is het volop rijptijd. In de serre hangen er tomaten tot in oktober. Met een goed najaar zelfs nog een maand langer. In de winter ben ik dan bezig met het ruilen van zaden met mensen uit zelfs Amerika en Rusland. Dan bepaal ik welke tomaten ik de volgende zomer zal telen. Dit jaar heb ik me eens toegelegd op gestreepte tomaten".
Er bestaan volgens Angelo meer dan 12.000 tomatensoorten.
Ik ben ook mijn eigen soort aan het kweken. Dat duurt vijf tot zeven jaar". De tiener is de zoon van een zelfstandig vloerlegger. "In de buurt noemen ze me de tomatenboer", lacht Angelo. "Ik zou er niet meer zonder kunnen. Mijn ouders zijn met mijn broer en zus een week op vakantie geweest. Ik ging omwille van mijn tomaten niet mee. Daarom kan ik ook geen vakantiejob doen" (KS) Bron: Het Laatste Nieuws
Het artikel uit 2006 :
16-jarige wil kaap van 1.000 tomatenrassen ronden
De 16-jarige Angelo Dorny uit Heule heeft wel een heel speciale hobby. De tiener teelt maar liefst 230 tomatenrassen in de tuin van zijn ouders, goed voor in totaal 3.500 tomaten in alle kleuren, maten en gewichten. De jongeman volgt een opleiding tuinaanleg in het Provinciaal Technisch Instituut in Kortrijk. "Mijn klasgenoten vinden mijn hobby helemaal niet vreemd", zegt hij in Het Laatste Nieuws.
Witte, gele, roze, zwarte, groene of zelfs rood-zwart gestreepte tomaten: Angelo Dorny heeft ze allemaal. De tiener kwam vorig jaar via het internet in contact met een dame uit Hamme die hem zaden cadeau deed. "Ik heb tomaten uit alle hoeken van de wereld, te veel om op te noemen", vertelt Angelo. "Een heel opvallend ras vind ik Fylvain Gaume uit Zuid-Amerika. Dat zijn bordeaux tomaten die wel tot een kilo zwaar worden. Leuk zijn ook de bestomaten, amper een vingertopje groot. Ik verkoop mijn tomaten niet, maar verwerk ze in salades, soep of sausjes. Iedere tomaat heeft een andere smaak, wat leuk is om te experimenteren".
Angelo Dorny raakte in de ban van tomaten toen hij enkele gewone soorten begon te telen in de groentetuin van zijn ouders. "Nu wil ik er steeds meer. Ik hoop ooit de kaap van duizend rassen te bereiken.", zegt hij. "Tomaten telen is niet moeilijk. In maart wordt er in bakjes ingezaaid, waarna de plantjes worden verspeend naar een pot in de serre. Halfweg mei, na de IJsheiligen, plant ik de planten in de tuin. Belangrijk is dat de tomaten veel licht krijgen, het niet te warm hebben en niet te veel water krijgen", aldus de jonge expert.
Bron : HLN via VILT - Vlaams Informatiecentrum over Land- en Tuinbouw.