Tomaten zaaien bij Valentyn

Lezersrubriek www.plantaardig.com Valentyn, die onlangs zijn kiemingspercentage van de gezaaide tomaten instuurde heeft mij zijn geheim verklapt om tot dergelijke goede resulaten te komen.

 

 Valentyn schrijft:

  • Per ras wil ik een x aantal planten uitplanten. Dus ik zaai per ras x +5 zaadjes.
  • Dit doe ik in afsluitbare plastieken doorzichtige potjes van 10 cm doorsnede en 8 cm hoog. Daar doe ik 3 cm zaai of stekgrond in die ik lichtjes aandruk.
  • Dan zaai ik maximaal per potje 12 zaden en bedek deze met 1 cm gezeefde stekgrond. Aan de buitenkant schrijf ik de naam van de soort.
  • De potjes worden gesloten en zet ik dan op een TL armatuur van 120 cm lengte (als de lampen branden geeft de ballast genoeg warmte af) Op de armatuur is plaats voor max. 10 potjes. De TL-lamp (Armatuur bevat slechts één TL-lamp van 36 Watt) is aangesloten op een tijdsschakelaar die afgesteld is op 14 uur aan (dag) en 10 uur uit (nacht).
  • De zaden ontkiemen na  2 à 5 dagen afhankelijk van de nachttemperatuur (kamertemperatuur tijdens de nacht normaal bij mij is minimum 18°C).  Opmerking: niet iedere plaats op de armatuur heeft evenveel warmte, dus de potjes regelmatig verzetten.
    Dan kun je de potjes onmiddelijk vlak onder de armatuur (afstand van lamp tot bovenkant potje is 10 cm) zetten en krijgen deze de eerste benodigde lichtbehoefte. Eenmaal de kiemen tot tegen het deksel komen moet je dit afnemen.
  • Bij de opkomst van het eerste echte blaadje, hoe klein ook, worden ze dan verspeend in geraniumaarde.
  • PS: waarom ik 5 zaadjes meer zaai dan gewenst? Dat is om later een selectie te kunnen maken en alleen de snelst kiemende over te houden.

We zien ook jouw tips tegemoet in deze lezersrubriek! Stuur  tips en foto's over hoe jij groenten kweekt of verwerkt naar lezersbijdrage@plantaardig.com. Je website of andere kenmerken worden daarbij vermeld indien gewenst.

Labels:

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen