Compostmeesters worden moestuinschakels.

(Bron Het Belang van Limburg - online krant )

Sledderlo (Genk) en Zepperen (Sint-Truiden) hebben de voorbije maanden letterlijk als proeftuin gediend voor een voor Vlaanderen uniek project. Afvalmaatschappij Limburg en Velt creëerden in beide wijken buurtmoestuinen waar louter ecologisch getuinierd wordt, maar waar ook het sociale aspect erg belangrijk is. Bedoeling is dat dit Limburgse model op termijn over heel Vlaanderen uitzaait.
“Na twee jaar heeft het project nu letterlijk en figuurlijk vruchten afgeworpen”, zo zei Luc Vanhoegaerden van Velt op 29 maart 2007  tijdens een studiedag in de Genkse C-Mine over het project ‘Gemeenschapstuinen in de wijk’.

Moestuinschakels
"We hebben de kandidaat-tuiniers ook een basiscursus milieuvriendelijk tuinieren gegeven en begeleiden hen wekelijks in de tuin. Ondersteuning is er van moestuinschakels, bijgeschoolde compostmeesters. "Het stopt immers niet bij zelfgemaakte compost alleen" zegt François Jacobs van Afvalmaatschappij Limburg. "Die moestuinschakels kunnen ook vertellen over het gebruik van zaden, plantenziektes, pesticidenvrij tuinieren, enzovoort."
Na het succes in Genk en Sint- Truiden is Jacobs er nu al van overtuigd dat het project ook elders in Vlaanderen zal slagen. "We krijgen alvast veel vragen binnen"

De voorbeeldtuintjes
Milieuvriendelijkheid is het sleutelwoord in de nieuwe buurtmoestuinen.  "Bij de bouw hebben we ernaar gestreefd om enkel met milieuvriendelijke materialen of recuperatiematerialen te werken. Zo werden de looppaden in Sledderlo met planken van een oude kerststal afgewerkt. In Zepperen staan er omheiningen van duurzaam kastanjehout en hebben we een regenwaterreservoir van 12.000 liter", geeft Luc Vanhoegaerden een paar voorbeelden. Beide complexen werden ook uitgerust met een toontuin en een demonstratieplaats compostering.

In Sledderlo werden de bestaande volkstuinen samen met de stad Genk gesaneerd en omgevormd tot een milieuvriendelijk tuinencomplex. “De volkstuinen lagen daar al dertig jaar, maar ze waren verkommerd, er was wildgroei, er lagen autowrakken,...Kortom, sanering was dringend nodig. Alles werd met de grond gelijk gemaakt. Drainage werd aangelegd, teelaarde aangevoerd, tuinhuisjes werden geplaatst, enz.”, vertelt Vanhoegaerden. In Genk gaat het alles samen om een twintigtal tuintjes.

In dat andere proefproject, de Truiense wijk Dekken, werd daarentegen helemaal van nul gestart. “Op grond van de stad Sint-Truiden werd uit het niets een nieuwe milieuvriendelijke buurtmoestuin opgericht: een twaalftal tuintjes van elk 1,5 are groot.”

Meer info?

Dit project werd ingediend bij Aminal als een Dulomiproject en liep van november 2004 tot november 2006. Het project kwam tot stand door een nauwe en productieve samenwerking tussen Velt vzw, de Afvalmaatschappij Limburg, de steden Genk en Sint Truiden.

Alle stappen, obstakels en kostten die leidden tot de realisatie van deze tuinen werden overzichtelijk gebundeld in een verslag. Zo helpt deze ervaring anderen bij een vergelijkbare onderneming.

Dit verslag kan je bestellen bij Velt door overschrijving van 10 euro op rekening 001-0990550-62 met de vermelding ‘buurtmoestuin’ aan

Velt vzw
Uitbreidingstraat 392
2600 Berchem
03 281 74 75

Of kijk op deze pagina

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina »



 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen