Tomaten enten (1): Japanse kopenting

Japanse kopenting is niet makkelijk maar haalbaar voor de liefhebber. Bekijk de instructievideo onderaan dit artikel.

Het Vlaams Zaadhuis bood dit jaar voor het eerst een setje met onderstamzaad, entclips en handleiding om zelf tomaten te enten. Ook bij Vreekens Zaden kan je zaden van onderstam van tomaten krijgen.

De Japanse kopenting is relatief nieuw, maar wordt ondertussen al zo'n 15 jaar op professionele schaal toegepast. Vroeger gebruikten de tuinders, bij het zelf opkweken van de planten, de zoogenting. Ook voor de liefhebber is de zoogenting vrij eenvoudig uit te voeren.

Ik dacht tot nu toe dat de kopenting een ander paar mouwen was omdat de kop van het te enten ras volledig afgesneden wordt en het moeilijk zou worden om verwelking tegen te gaan bij een kruidachtige plant.

En toch bleek het eenvoudiger dan ik dacht. Op 7 april werden acht plantjes geënt. En de resulaten lijken mee te vallen. Het is nog twee dagen afwachten, maar het zou goed kunnen dat het slagingspercentage 100 % zal zijn. En dat met gewone middelen, het is dus echt wel mogelijk voor iedereen zoals u en ik.

Hoe de enting op 7 april uitgevoerd werd kunt u zien op onderstaande video.


Heel binnenkort vind je op deze site  veel stap-voor-stap foto's en resultaten. Ook gaan we dieper in op het waarom en de voordelen van enten bij tomaat. Verderop in het seizoen natuurlijk ook regelmatig updates over hoe de geënte tomatenplanten het stellen.

Blijf dus zeker op de hoogte met de nieuwsbrief, schrijf je nu in (zie kolom hiernaast)

Via deze video wordt alvast een tipje van de sluier opgelicht over hoe je te werk kan gaan.

Labels:

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen