Reuzen pompoenen kweken is fulltime job

Lees verder onder deze affiche van het Europees kampioenschap voor de zwaarste pompoen....
Wie de grootste pompoen wil telen die moet er echt wel wat voor over hebben. Je moet de planten helemaal in de watten leggen. Het was allemaal te volgen dit jaar in het dagboek van Jos.  Hij won het Europees kampioenschap in 2004 met een pompoen van 416 kilogram!
Momenteel weegt de zwaarste pompoen bij hem al 334 kilogram en ze blijft nog groeien. Ongelooflijk wat er allemaal komt bij kijken om tot dergelijke resultaten te komen.

Hoe het dit jaar afloopt kan je  blijven volgen op Big Pumpkins, je vindt er het dagboek van Jos voor 2006 maar ook kan je er de teelt van reuzepompoenen van 2005 en het recordjaar van 2004 nog eens bekijken.
Ook
Jan heeft een dagboek bij bigpumpkins.com. Zijn zwaarste weegt momenteel al 420 kilogram. (Dagboek Jan 2005 2006)

Tip ! De volledige uitleg over de teelt van Atlantic Giant's vind je op de website van

Enkele van de meest opmerkelijke teelttechnieken die je op de website van Jos kan vinden (Maar laat niet na de website zelf te gaan bekijken) staan hieronder vertaald. Aangevuld met enkele noodzakelijke teelttips om reuze pompoenen te kweken van  de hierboven vernoemde websites.  Klik op de foto's voor een grotere versie.

Planten
Het begint allemaal met het graven van een heel groot plantgat (2 op 2 meter), waar vijf kruiwagens goed verteerde stalmest van twee jaar oud in gaan, enkele zakken potgrond, houtas en gecomposteerde esdoornbladeren. In het plangat wordt  een gat geboord van één meter diep, en gevuld met zand. Dit voor een goede drainage.
De plantruimte die je moet voorzien hangt af van de grootte die je wil bereiken, maar als je de grootste pompoen wil moet je 100 vierkante meter per plant voorzien.

Nachtvorst
Bescherming van de jonge pompoenplanten tijdens de koudste nachten is ooodzakelijk. Wil je heel grote pompoenen telen moet je vroeg beginnen (nog voor half mei).  Dat kan niet anders dan met afdekking. 

Bemesting
De ranken van de pompoenen worden opengelegd. De ranken mogen niet over elkaar groeien! Op het einde van de voorziene ruimte worden de ranken afgestoken. Er wordt ook nog tijdens de teelt compost gestrooid en verschillende samenstellingen van meststoffen gebruikt. Ook wordt er al eens bladvoeding toegediend. Let op de druppeldarmen. Daarmee  wordt  water met meststoffen toegediend ( Jos heeft een watertank met daarin 1000 gram 20-20-20 in 1000 liter water)

Bestuiving
De mannelijke bloemen worden de avond voor ze open gaan in  plastiek zakjes 'geseald' om te vermijden dat het stuifmeel op ongewenste bloemen terecht komt. Ook de vrouwelijke bloemen worden afgeschermd, ook nog na de bestuiving, tot ze verwelkt zijn. De vrouwelijke bloem moet minstens 3 meter (liefst verder) van de plantvoet geselecteerd worden. Je moet immers een voldoende grote plant hebben vooraleer vruchtzetting toe te laten. Vanzelfsprekend mag er slechts één vrucht per plant.

Parasol
Iedere pompoen wordt voorzien van een parasol of schaduwdoek. Het afschermen tegen de zon voorkomt het te vlug verouderen van de pompoenhuid zodat deze langer kan uitzetten (en bij de teelt in open lucht blijft de vrucht droog en kan ook niet beschadigt worden door een hagelbui).

Antiworteldoek
Op de plaats waar de pompoenen moeten uitgroeien wordt antiworteldoek gelegd. Twee redenen : enerzijds bescherming van de vrucht tegen ongedierte, anderzijds om te vermijden dat de ranken van de pompoen teveel inwortelen. Immers, een eindje voor en voorbij de pompoen moet deze rank (en een stukje van de zijranken) los liggen zodat deze mee kan "liften" tijdens de groei.

De zwaarste pompoen op dit moment....

 


Update : de finale had plaats op 7 oktober 2006, lees het artikel over de grootste pompoen van Europa

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen