Week van de Groentestreek zet vroege bloemkool in de kijker

Tijdens de tiende editie van de Week van de Groentestreek, van 6 tot 13mei, staat een bijzondere groente van eigen bodem in de schijnwerpers: de vroege Mechelse bloemkool.
De lange teeltduur en de concurrentie uit Spanje en Frankrijk doen vele vollegrondtuinders afhaken. Dat is de reden waarom de vroege Mechelse bloemkool tijdens deze editie in de kijker wordt gezet. ,,Door de weeuwenteelt zijn onze bloemkolen veel frisser van smaak", verklapt Walter Van Neck van de Boerenbond. ,,De bloemkolen worden eind september gezaaid in een kweekserre. Na een maand worden ze in bloempotten verpot om te overwinteren en begin maart worden ze dan uitgeplant op verhoogde bedden waar ze sneller drogen." Deze teelt wordt ook wel de weeuwenteelt genoemd.

Bezoek een bloemkoolbedrijf
Enkele tuinbouwbedrijven zetten in samenwerking met de Landelijke Gilden van Sint-Katelijne-Waver hun deuren open voor het grote publiek. Je komt er alles te weten over de teeltwijze van de vroege Mechelse bloemkool.

Bezoek het nieuwe proefstation
Na anderhalf jaar werken opent het Proefstation voor de Groenteteelt zondag zijn deuren van haar splinternieuwe locatie aan de Duffelsesteenweg. ,Nu beschikken zij over voldoende ruimte voor zowel glasteelt zoals tomaten, paprika of sla als voor vollegrondteelt zoals bloemkolen of prei. De moeite waard om eens te kijken hoe het er in de moderne professionele groenteteelt aan toe gaat.

Het Groentemuseum 't Grom wijdt, naast zijn vaste collectie, een extra tentoonstelling aan de bloemkool. Op de Mechelse Veilingen vindt de beurs voor Streektoerisme KorTweg plaats. Van hieruit starten ook een gezinsfietstocht en wandeltochten.

Alle info, adressen en wegroutes vindt u in deze folder (pdf)

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen