De Duitse schlager |
|
in Nederland en België |
PETULA CLARK
°15.11.1934
De in Epsom (Groot-Brittanië) geboren Petula was op 7-jarige leeftijd al een kindsterretje in Engeland. Ze zong in het BBC-kinderkoor en trad in verschillende speelfilms op.. In 1949 nam ze haar eerste plaat "Music, music, music" op. Het nummer werd bij ons in 1950 bekend in de originele versie van Teresa Brewer. Het gebeurde vroeger wel meer, dat Amerikaanse nummers bij ons eerder bekend werden in de Europese, dan in de Amerikaanse versie. Denk maar bij voorbeeld aan "Rubber Ball" van Marty Wilde, origineel Bobby Vee,en de verschillende nummers van The Everly Brothers, die in Nederland eerder uit waren in de versie van The Blue Diamonds.
Nadat ze al een resem Engelstalige hits gescoord had, "With all my heart" (1957), origineel van Jodie Sands, "Sailor", de Engelse vertaling van Lolita's "Seemann" (1960) en "Romeo" (1961) trok ze in 1961 naar Frankrijk en huwde er met platendirecteur Claude Wolff van het Voguelabel. Ze schonk hem 3 kinderen. Als we het goed voor hebben leven zij en Claude sinds begin jaren '90 van elkaar gescheiden, omdat Claude wilde, dat ze ophield met optreden. Claude en Petula zijn vrienden gebleven, maar leven feitelijk gescheiden. Voor Petula was haar beroep, belangrijker als haar familie.
Vanaf 1961 scoorde ze ook hits in het Frans, Duits en Italiaans. Haar grote Duitse hits dateren uit die periode: "Monsieur" en "Cassanova Bacciami", allebei uit 1963.
In '63 scoorde ze in België trouwens met het Franse "Coeur Blessé" haar grootste hit. Ze zong het in een speciaal Frans, dat men "franglais" noemde. Andere Franstalige hits van haar bij ons: "Je me sens bien auprès de toi", de gezongen versie van het Shadowsnummer "Dance on" en "Chariot", de vertaling van (Little) Peggy March 's "I will follow him". Ook "La nuit n' en finit plus", de vertaling van "Needles and pins" o.m. van The Searchers, werd hier een hit. Trouwens "Coeur Blessé" was ook een vertaling van John D. Loudermilk's "Torture", ook o.m. bekend in de versie van The Everly Brothers.. Nadien scoorde ze in de Benelux vooral met Engelstalige hits, die ze meestal ook in het Duits en het Frans opnam. Die Engelstalige hits, meestal van de hand van orkestleider Tony Hatch, werden wereldhits. "Downtown" uit 1964, werd gevolgd door "Don't sleep in the subway", "I know a place", "My love", "You're the one", "This is my song", "Happy heart" en zo ging het maar door tot begin de jaren "70. Het is weinigen gegeven een dergelijke meertalige "erelijst" voor te leggen. Hoewel de hits achterwege bleven bleef Pet optreden tot vandaag de dag, o.m. in musicals ... Op 79-jarige leeftijd stond ze op 30 november 2012 n.a.v; het uitbrengen van een nieuwe CD nog op de planken van de Kursaal van Oostende ...
We durven Petula, samen met de overleden Dusty Springfield, Connie Francis en Céline Dion dan ook gerust tot de grootste popzangeressen van de 20ste eeuw rekenen. Ze doet ons ook denken aan dat andere monument van de Duitse schlager, Caterina Valente, die eveneens hits scoorde in verschillende talen.
Meer over Petula op http://www.petulaclark.net/home.php