De Duitse schlager in Nederland en België

HEINO

°13.12.1938
De in Düsseldorf als Heinz-Georg Kramm geboren blonde man met de donkere zonnebril, een soort Duitse Roy Orbison dus, zou hier nooit in  deze website vermeld geweest zijn, indien hij niet in het stadje Bad Munstereifel gewoond had. Dit pittoreske stadje in de Eifel is meer dan het bezoeken waard en je kan er in de Rathaus-Keller, tegenover het stadhuis 's  binnenspringen om iets te eten of te drinken. Als je veel geluk hebt kan je er bovendien luisteren naar Heino en zijn al even blonde echtgenote Hannelore Auer, die er hun repertoire ten gehore brengen. Het ecthpaar is immers eigenaar van dit etablissement! Ambiance verzekerd! Dit schreef ik een aantal jaren geleden, toen ik deze website ontwierp. Zoals je onderaan de pagina kunt lezen en zien is dit echter verleden tijd. Wees echter gerust, ondanks dit, blijft Bad Munstereifel mer dan het bezoeken waard.
Maar voor eens en altijd: Heino is GEEN schlagerzanger maar hét voorbeeld van de Volkstümliche schlager. 
Toen Ralf Bendix, alias Dr. K.H. Schwab,  te oud werd om zelf zijn hits ten gehore te brengen ontdekte hij in Düsseldorf, waar hij werkzaam was,   onze blonde Heino. Ralf hoorde al de kassa rinkelen en lanceerde de kleinzoon van de organist van de Keulse dom als Volks- en Heimatzanger van wandel- en zeemansliederen. Onder het pseudoniem Heino zong kregen de « Bergvagabunden » een tweede leven tussen de « Karamba, Karacho, ein Whysky « Hey Capello » en « Blau blüht der Enzian ». Voor zover ik weet geraakte hij er niet mee in onze hitparades, maar wel in onze geheugens. Wie aan Duitsland, bier en schnaps denkt, denkt aan Heino. Lang leve het pittoreske Bad Münstereifel en Heino, maar sorry hij is GEEN schlagerzanger!
Epiloog: Op zondag 20 november 2005, gaf Heino zijn laatste concert in de Stadthalle van Chemnitz. Zijn afscheidstoernee bracht hem in 25 Duitse steden. Van nu af aan wil hij nog enkel wat platen opnemen en nog enkel benefietoptredens doen. Hij wil meer tijd spenderen bij zijn zieke echtgenote Hannelore Auer en een paar reizen door Duitsland maken, « het land dat hij zoveel bezong, maar zo weinig van afweet », beweert hij.

Op 9 november 2014 wandelde ik opnieuw in Bad Münstereifel. Het Heinocafé bleek verdwenen en had plaats gemaakt voor een Pumawinkel ...

Meer over Heino op Wikipedia.