De Duitse schlager in Nederland en België

CHRIS ROBERTS

°13.03.1946 - +2.07.2017
De van Tsjechisch-Sloveense herkomst Christian Klusacek werd in München geboren. Zeg nu zelf, Christian Klusacek, dat is toch geen naam voor een schlagerzanger en juist daarom is Christian Klusacek beter bekend als Chris Roberts.
Tijdens de winters in mijn Gentse studentenjaren (1968-1972) verwarmde ik mijn “kot” met een gasvuur op butaangas, zonder buitenafvoer, waarbij het raam op een kier bleef staan. Omdat, alvorens te slapen, de kamer toch verlucht moest worden, ging ik zelf ook een luchtje scheppen, voor het slapen gaan. Dat “luchtje” was regelmatig een uitstap naar het café “Ad Fundum”, aan de overkant van het studentrestaurant “Overpoort”. In de “Ad Fundum” dronk ik dan een pint en liet ik 5 frank in de jukeboxgleuf glijden om een paar nummers af te spelen. Die jukebox bevatte een aantal  romantische nummers, die je niet direct om het even waar aantrof, zoals o.m. “United we stand” van Brotherhood of Man, “The muffin’ man” en “King Cresus” van The World of Oz, maar ook Duitse en Franse nummers. Zo draaide ik regelmatig “Martin”, de b-zijde van Mireille Mathieu’ s “Hinter den Kulisssen von Paris” en “Mon enfant” van Nana Mouskouri. Als ik wat meer leven in de brouwerij wilde koos ik voor “Ich bin verliebt in die Liebe” van Chris Roberts en het ging zelfs zo ver, dat ik het plaatje kocht in de Rock-Ola platenwinkel aan de Minardschouwburg, waar Romain Deconinck jaarlijks zijn revue speelde.
Achteraf bekeken was “Ich bin verliebt in die Liebe” een van de eerste hossa-schlagers, zoals er vandaag wel meer zijn en waarop ook bij vb. Rex Gildo een patent had. Het werd in Nederland een bescheiden hit. Twardy-Lillibert zijn de componisten, het zijn namen, die men nogal ’s terug vindt bij Roy Black, waarbij Lillibert, de het koosnaampje is voor Elisabeth, de echtgenote van de Keulse succesproducer Hans Bertram, tevens ontdekker van Roy Black. In de TV-film “Du bist nicht allein – Die Roy Black Story” uit 1996 komt Hans Bertram uitgebreid aan bod. Wolfgang Bathke speelt zijn rol in deze TV-film, die in de herfst van 2009, nog op Arte te zien was. Roy Black en Chris Roberts waren de “topproducten” van Hans Bertram.
Chris Roberts was in de Duitstalige landen vooral succesrijk in het begin van de 70-iger jaren. “Ich bin verliebt in die Liebe” dateert uit 1970, maar één jaar voordien had Chris in de Duitstalige landen eveneens een hit met “Die Maschen der Mädchen”, een nummer van Georg Buschor en Rolf Arland. Kurt Hertha en Rolf Arland stonden trouwens met “Du bist nicht allein” en “Ganz’ in weiss” samen met producer Hans Bertram aan de wieg van de succesrijke carrière van Roy Black. Vermeldenswaard is dat Peggy March op “Die Maschen der Mädchen” reageerde met “Die Maschen der Männer” Ook 1971 was een succesvol jaar met “Mein Name is Hase” en “Hab’ ich dich heute schon gesagt, dass ich Dich liebe?” “Mein Name is Hase” betekent zo veel als “I am from Barcelona”, m.a.w. “ik weet van niets” Het nummer werd vooral in Nederland een succes in de versie van het Alkmaarse Lowland Trio, die er “Mijn naam is haas” van maakten.
Chris Roberts kwam vaak op TV en was ook te zien aan de zijde van o.m. Trude Herr en Rudi Carell in een van die vele Duitse klucht(?)films. Toen hij van producer en bijgevolg ook van platenstal wisselde, nl. van Polydor naar Jupiter, en zo bij Ralph Siegel onderdak vond, scoorde hij in 1974 zijn grootste hit, “Du kannst nicht immer 17 sein”, een compositie van Ralph Siegel zelf en Kurt Hertha. Het was een laatste opflakkering in een carrière, die vooral in 1971 en ’72 haar hoogtepunt kende.
We zagen Chris in 1985, samen met de betreurde Malcolm Roberts (“Love is all”!), Margo, Franck Olivier en Ireen Sheer aan het werk met ”Children, Kinder, enfants” op het ESC in Göteborg, waar ze voor Luxemburg 13de eindigden. Hoeft het nog gezegd, dat ”Children, Kinder, enfants” een compositie is van producer Ralph Siegel en zijn kompaan Bernd Meinunger
Sinds 1989 is Chris gehuwd met Claudia, waarmee hij ook samen optreedt  Het is een huwelijk met hoogtes en laagtes, zoals Chris zelf toegeeft, maar ze zijn wel nog altijd samen…
Op 2 juli 2017 overleed Chris Roberts in een Berlijnse kliniek aan de gevolgen van kanker. Pas sedert 20 april 2017 was hij Duits staatsburger. Hij had de Duitse nationaliteit in april 2016 aangevraagd. Voordien was deze zoon van een Duitse moeder en een Joegoslavische vader statenloos.