Nieuws van de dag 'Grootste' Vlaming informatie column Discussiethema's nkb-wedstrijd Sponsors reacties over site Web overzicht Zoekpagina (deze site)

Tien jaar Stroming

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

2007: 30 jaar fusie !

Geef uw mening, uw opmerkingen en voorstellen.

Lees hier meer.

Ken je gemeente
Met pen, computer ...
Officiele cultuur
Met verf, laspost, foto, ...
Op het podium
Met stem en instrument

 

Omhoog

In 2004-2005 viert Stroming haar tienjarig bestaan. Voor de programmering koos men om enkele hoogtepunten uit die periode terug te brengen en aan te vullen met verschillende hoogstaande nieuwe initiatieven. Al de activiteiten zijn gebundeld in een brochure die in Stroming, het gemeentehuis, de bibliotheekfilialen ... is te verkrijgen. De voorverkoop loopt alvast heel goed. Meer info is ook te vinden op de cultuurbladzijde van de gemeentelijke infosite.

19 september 2004

Academische zitting bij de opening van het feestjaar

Het feestweekeinde voor tien jaar cultureel centrum - volgens het cultuurdecreet is het eigenlijk gemeenschapscentrum - lokte enkel voor de echte activiteiten veel belangstelling. Vooral de Chaplin-musical, met een sterke Overmeerse inbreng, kreeg de zaal volledig vol. De academische zitting, vanmorgen, was blijkbaar zelfs niet voor alle cultuurverenigingen interessant genoeg om een afgevaardigde te sturen. Wat burgemeester Van Sande schamper deed opmerken dat de aanwezigen, "uit overtuiging, sympathie of gedwongen", de harde kwalitatieve kern is die de boodschap moet uitdragen.

 

Die boodschap kwam van cultuurschepen Luc Vercruyssen, cultuurraadvoorzitter Lieve Petrens en van de burgemeester. De schepen gaf aan hoe het inhoudelijk was gegroeid, eerst uit het vrijwillige enthousiasme van de beheerraadsleden en de administratieve hulp van Linda Beelaert, dan met de inbreng van de eerste en te vroeg gestorven cultuurfunctionaris, Ignace De Wilde, kort opgevolgd door Nathalie De Lathouwer, en nu al enkele jaren met Bob Pieters en Leen De Greve. "Een blaadje papier als aankondiging is geŽvolueerd tot de brochure van vandaag. Maar de basis is wel gebleven: een mix van gerenommeerde namen met talent van eigen bodem", aldus Vercruyssen. Voor de toekomst verwees hij naar het cultuurbeleidsplan; het socio-cultureel centrum in Uitbergen dat er volgend jaar moet staan; de uitbouw van Festivaria tot een centrum van regionaal belang en de grotere aandacht voor het samenbrengen van cultuur en toerisme aan het Donkmeer.

 

Lieve Petrens had het vooral aan de nood aan kwaliteit. De huidige verschraling en doorgedreven consumptiedrang naar gecreŽerde behoeften leidt tot verveling en onvrijheid, leerde zij uit een VPRO-programma. Zij riep de organisatoren - van welk soort manifestatie dan ook - op om zorg te dragen voor de tijdsbesteding die zij anderen aanbieden: "Laat er de deelnemers een rijk gevoel aan overhouden."

 

De burgemeester noemde Stroming en haar werking de parel aan de kroon van een evenwichtig beleid. Zij die tien jaar terug sceptisch stonden kregen mee: 'het is er, het staat er, en het leeft' en dat het is uitgegroeid tot een voorbeeld voor de regio. Hij herhaalde hoe het infrastructureel allemaal was gegroeid - "ondanks de tegenkantingen" - maar wou niet ingaan op hoe het met het museum aan het Donkmeer verder moet.

 

In de tentoonstellingsgalerij liggen nog tot begin oktober herinneringen aan tien jaar werking. Daarbij zijn de uittreksels uit het gastenboek - onder meer van Bram Vermeulen - heel interessant. Wat het feestprogramma betreft: er waren voor de eerste voorstelling al meer dan 3200 kaarten verkocht.

 

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

Volg Europa

met ook:

bullet

informatie over de nieuwe grondwettelijke verdragstekst

bullet

een overzicht van crisissituaties in de wereld

 


 Doe mee !
(klik op de foto voor meer info)

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje VÓrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.

Advertenties van bedrijven en organisatoren van manifestaties dragen bij in de kosten van deze site en steunen of het 'Fonds voor kinderen van bij ons' of het Roemeense dorpje VÓrtop. Lees er hier meer over.
Vraag de voorwaarden
 via
e-mail of bel ons (052-42.34.00)


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 03/12/06. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2006 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.