Nieuws van de dag 'Grootste' Vlaming informatie column Discussiethema's nkb-wedstrijd Sponsors reacties over site Web overzicht Zoekpagina (deze site)

september 2005

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

2007: 30 jaar fusie !

Geef uw mening, uw opmerkingen en voorstellen.

Lees hier meer.

Het gebeurde ... jaar geleden
nieuws 2005
nieuws 2004
Nieuws 2003
Nieuws 2002

 

Omhoog

Overname door andere media mag, maar met bronvermelding.

 

september 2005

30 september 2005

Een 'Berlaarse' evaluatie van de B-Fastactie in New Orleans

Isabelle Naert, die ons op de hoogte hield van de acties van B-Fast in New Orleans, vat samen hoe belangrijk de hulp van de snelle interventieploeg van het Belgische leger was.

"De B-Fastbijdrage was zeker nuttig. Volgens de logistieke verantwoordelijke van het Amerikaans Rode Kruis weet het hoofdkwartier voor het eerst wat er in de verschillende warehouses (opslagplaatsen) aan hulpmateriaal aanwezig was. En dit dank zij ons team. In de verschillende opslagplaatsen werd de stock geteld en op computer geplaatst. En de plaatselijke medewerkers werd geleerd hoe dat voortaan bij te houden. Ons tweede project - het verhuizen van de stocks van twee warehouses naar één - verliep eveneens vlot: na ongeveer 5 dagen draaide het warehouse op volle toeren.

Ik weet niet of men nu beter was voorbereid op 'Rita'. De mensen was wel beter geïnformeerd: de TV- zenders gaven de evolutie van de storm constant door. En het vertrek van de mensen uit Houston was beter georganiseerd. Ook de rijbanen van de autowegen naar Houston werden gebruikt om er van weg te rijden. En uiteraard waren de hulpdiensten die nog voor de gevolgen van 'Katrina' instonden er nog, zodat ze snel konden uitrukken. Toen 'Rita' aan land kwam, waren we wel al weg, zodat we de hulpverlening niet hebben kunnen beoordelen. Omdat deze nieuwe storm eerst als categorie 5 was aangekondigd, hadden de mensen er wel schrik. Als je voor de tweede keer in nog geen maand tijd zoiets mag verwachten ... Vooral voor de vluchtelingen van 'Katrina' die naar de dome van Houston waren overgebracht moet het erg zijn geweestGelukkig is de storm op het laatste wat afgezwakt.

Zelf heb ik opnieuw veel opgestoken en er is zeker bij de ploeg het gevoel dat we een steentje hebben bijgedragen bij de hulpverlening."

28 september 2005

David Boucher wint 55ste beroepsrennerswedstrijd

Met meer dan 120 renners op de deelnemerslijst was de 55ste beroepsrennerswedstrijd goed gevuld. En er zat ook wat spanning in. Elf renners, waaronder Stan Scheirlinkcx, de broer van de winnaar van vorig jaar, slaagden er in om vier ronden van het einde meer dan een minuut voorsprong bijeen te fietsen. Die verminderde wel sterk naar het einde toe, maar ze slaagden er toch in uit de greep van het peloton te blijven. David Boucher, uit het Franse Mommignies, haalde het in de spurt voor Scheirlinckx, Preben Van Hecke, Kristof Vandewalle en Koen Das.

Tijdens en na de koers was echter vooral de toekomst van deze wedstrijd gespreksonderwerp. Berlare Sportief-voorzitter Mark De Bruyne overleed vorige week en eerder al had bijna het hele bestuur gezegd het dan voor gezien te houden. De gemeente moest uiteindelijk financieel tussenkomen om deze editie toch te kunnen laten doorgaan.  Het staat blijkbaar nog niet vast hoe het nu verder moet. Komen de huidige bestuursleden op hun stappen terug ? Zijn goede afspraken mogelijk met het gemeentebestuur ? Of moeten nieuwe mensen voor een nieuw élan zorgen ?

 

26 september 2005

Overmeerse een jaar in Bangkok

Sinds begin juli verblijft Fauve De Backer bij een gastgezin in het Thaise Bangkok. Ze zal er een jaar naar school gaan maar vooral ervaren hoe de mensen er leven, hoe verschillend de cultuur er is. Wie haar belevenissen wil volgen, kan dit op haar website, waar al heel wat te lezen valt.

Zijn er nog jonge gasten die meedoen aan zo een AFS- of ander project ? Of die met een Europese Erasmusbeurs elders hogere studies volgen ? Zo ja, hebben zij een website ? Of willen zij via deze weg 'het thuisfront' een beetje laten mee-beleven ?

 

26 september 2005

Uit het politieverslag

Inbraak

De politie kreeg deze morgen de melding over een inbraak in een woning aan de Kerkstraat in Overmere. Die was al tijdens de nacht van zaterdag op zondag gebeurd, maar pas vandaag ontdekte de eigenaar dat er ook geld was gestolen. Er was geen inbraakschade maar wel waren verschillende kasten duidelijk doorzocht.

 

25 september 2005

Sport

bullet

Voetbal

bullet

1ste prov.: SK Berlare - Terjoden-Welle: 2-1. Een drie op vier had wellicht enkel de grootste supporter verwacht.

bullet

3de prov.: SKV Overmere - SK Grembergen: 1-5. Overmere had wel wat tegenslag: Kristof Fiers trapte drie keer tegen het doelhout, de eerste keer al in de eerste minuut.

bullet

Wielrennen

bullet

Boonen klopt Fred De Bruyne: met zijn drieluik Ronde van Vlaanderen - Parijs-Roubaix - wereldkampioenschap klopt Boonen ook 'onze' Fred en enkele anderen die enkel de eerste twee in hetzelfde jaar konden winnen.

 

24 september 2005

Festivaria tevreden over 'Annie'

Men is nog volop bezig aan de afbraak en het wegbergen van het materiaal van de 'Annie'-productie. Toch vond Festivaria-voorzitter Gaby Six wat tijd om een eerste evaluatie te geven. Tevredenheid met de productie en met de opkomst van een trouw en deels nieuw publiek, maar vooral dankbaarheid naar alle medewerkers zijn hierbij de hoofdtonen. Meer.

 

24 september 2005

Geslaagde opendeurdag technische dienst en politie

Vooral na de middag was er veel volk in en rond het magazijn van de gemeentelijke technische dienst nabij het containerpark. De samenwerking met de politie bij de opendeurdag - en ook wel het goede weer -, droeg daar zeker toe bij. De technische dienst toonde haar grotere werktuigen, de politie was massaal aanwezig met een fietsparkoers, een demonstratie met politiehonden, rondritten met de motoren, en met een overzicht van hun andere taken. Voor de fietsregistratie had men gerekend op en materiaal voor zo'n 200 fietsen. Dat was duidelijk een onderschatting. En ook voor de (gratis) barbecue met de gemeentesecretaris als gelegenheidsbakker, het ijskraam en 'den toog' was er veel belangstelling. De politie hield wellicht toch geen alcoholcontrole ...

De politie maakte van de gelegenheid gebruik om de uitslag bekend te maken van de ballonwedstrijd, opgezet bij het opstarten van de 30km-zone op 1 september. Van 135 van de 1400 deelnemers kwam een briefje terug, daarvan 102 uit Nederland. Daarbij bleek die van Aline Liekens (vrije basisschool Overmere) het verst geraakt te zijn: in Franeker in het noorden van Nederland (336,6km). Tweede werd Niels Laget (vrije basisschool Overmere). Zijn ballon kwam in Makkum terecht (324,9km). En Ellen Bonnarens (vrije basisschool Berlare) haalde de derde prijs met een ballon die in Dijken (294,2km) werd gevonden. Uit de teruggestuurde briefjes bleek dat er alvast twee balonnen op een golfterrein terechtkwamen, een bij hole 8, en een andere ergens bij hole 18. Anderen gebruikten de ballonwedstrijd om in het briefje wat toeristische promotie te maken voor hun dorp. Zes briefjes kwamen uit Berlare zelf, met als dichtste afstand ... 600 meter.: de Galgenbergstraat.

 

23 september 2005

''Rita' zorgt voor sneller vertrek uit New Orleans

Isabelle Naert is vandaag al met B-Fast uit Batton Rouge (New Orleans) vertrokken, een dag eerder dan voorzien om zondag in Atlanta de terugvlucht naar België niet te missen. Orkaan Rita en de verplichte evacuatie van honderdduizenden inwoners uit de staten Texas en Louisiana zorgen immers voor een verkeerschaos. De tien B-Fasters komen maandagmorgen in Zaventem aan.

"Deze week moesten we de verhuizing van twee opslagplaatsen organiseren. Dinsdag was alles overgebracht naar één grotere locatie. Vandaar vertrekken de goederen nu naar verschillende opvangplaatsen voor geëvacueerde of weggevluchte mensen. Vandaag (donderdag: het bericht kwam gisterenavond laat toe, nkb) doen wij outprocessing (het afsluiten van de taak) in Batton Rouge. Onze opdracht voor het Amerikaanse Rode Kruis zit er op."


21 september 2005

Vijfjarenplan voor milieubewustere inwoners en gemeentepersoneel

Nog tot 22 oktober ligt in het gemeentehuis een voorstel voor een milieubeleidsplan met doelstellingen en actievoorstellen tussen 2005 en 2010. Tot dan kan iedereen er opmerkingen over maken en voorstellen doen, alles te sturen naar het gemeentebestuur. Vanavond was er een informatiebijeenkomst waarbij de opstellers - studiebureau Esher en de milieudienst - de grote lijnen van het plan uiteenzetten.

 

In grote lijnen kan het zo worden samengevat. Gemeentebesturen zijn verplicht een meerjarenplan op te maken waarin een visie op milieubeleid wordt uiteengezet en de acties voorgesteld die de visie moeten uitwerken. Jaarlijks wordt dat plan omgezet in actieplannen. In Berlare bouwde men het voorstel rond de domeinen die met het Vlaamse Gewest waren afgesproken in een convenant, de basis waarop de gemeente ook subsidies krijgt. Die domeinen, of clusters, zijn 'vaste stoffen'; 'water'; 'natuurlijke entiteiten'; hinder door lawaai, geur, licht, bodem, stof en lucht; mobiliteit; en energie. Voor al deze domeinen zijn acties in het vooruitzicht gesteld. De meeste zijn er op gericht bij het gemeentepersoneel milieuvriendelijke initiatieven, producten en werkwijzen te promoten, en op het sensibiliseren van de plaatselijke bevolking om zich meer milieuvriendelijk te gedragen. Dat zal volgens het voorstel gebeuren vooral door het opzetten van allerlei acties; voor sommige doelstellingen door het aanmoedigen via subsidies; en door veel communicatie naar de hele bevolking toe en naar specifieke doelgroepen zoals scholen en bedrijven. Voor sommige van de aandachtspunten bestaan wettelijke regelingen die dan ook kunnen afgedwongen (of bij niet-naleving beteugeld); andere milieu(on)vriendelijke 'gedragingen' kunnen via een politiereglement opgelegd of verboden. Het beleidsplan zal een invloed hebben op andere beleidsdomeinen, zoals bij het opmaken van het gemeentelijk structuurplan en bij het verlenen van bouwvergunningen of van toelatingen van bepaalde activiteiten. Maar eerst moet het nog, na de periode van het openbaar onderzoek, eventueel worden aangepast, door de gemeenteraad aangenomen en nadien ook nog door de provinciale bestendige deputatie aanvaard.

 

Veel volk was er niet, vanavond: hooguit een twintigtal personen. Omdat de aankondiging enkel via Infogem en de gemeentelijke website was verspreid (en omdat we het toch belangrijk genoeg vonden ook via de 'nkb') ? Of omdat niemand er echt wakker van ligt ? Hoe dan ook, wie nog belangstelling heeft, kan nog terecht in het gemeentehuis. Op de gemeentesite (zie 'Milieu en Natuur') staat een samenvatting van 12 blz. en ook de voorgestelde activiteiten zouden er nog bijkomen. Het volledige dossier beslaat zo'n 250 blz. en kan eventueel via mail worden opgestuurd, maar is dus wel een héél groot bestand (> 6Mb)..

 

20 september 2005

(Bel)bus(sen) in Berlare (aangepast !)

Berlare is bij het lijstje van 50 bijkomende gemeenten die dit of volgend jaar een project basismobiliteit krijgen, of met andere woorden, waar men meer lijnbussen of een belbus plant. Berlare wordt hiervoor wel betrokken bij projecten met Aalst en Hamme. Meer informatie staat hier.

 

20 september 2005

Uit het politieverslag

Jonge aanrander opgepakt

De politie pakte de jonge man op die op 10 september een visser overviel in het Berlaarse Broekbos. Een inbraak, zondag, in de kleuterschool aan de A. De Grauwelaan bracht de politie op zijn spoor. Een buur had opgemerkt dat iemand er rondliep. De inbreker had er al verschillende lokalen opengebroken en met een vuurwerkpijl schade aangericht. Toen de politie aankwam was de dader verdwenen, maar een persoonsbeschrijving stemde overeen met die van de overvaller op de visser van een week voordien. Dat spoor leidde naar een 17-jarige jongeman uit Berlare die in een open jeugdinstelling in Kalken verbleef. Daar werd hij maandagochtend door de recherche opgepakt. Hij had er blijkbaar net ingebroken in een werfkeet. Bij het verhoor bekende hij ook nog een inbraak in een café in Dendermonde, in het offerblok van een kapelletje in Kalken, en in de woning van zijn grootvader. Hij werd bij de jeugdrechter voorgeleid en dan in een gesloten instelling voor jongeren geplaatst.

 

19 september 2005

Eenrichtingsverkeer Bollewerkstraat uitgesteld

Er was de tijdelijke vervanging van CD&V-raadslid Van Malderen door Martine Van De Velde (twee andere plaatsvervangers hadden aangegeven niet meer in de mogelijkheid te zijn om te zetelen); er was wat herrie omdat VLD'er Vande Meirssche aanhaalde dat de rekening van het Boerenkrijgmuseum blijft stijgen; het voorstel om het gedeelte van de Bollewerkstraat tussen Leopolddreef en Galgenbergstraat voortaan als eenrichtingsbaan te gebruiken werd wegens niet voldoende overdacht uit te stellen; de vloer en inrichting voor de nieuwe sporthal in Overmere werd met enkele adviezen van de oppositie goedgekeurd; de gemeente wil een laatste stukje private grond langs het A.Nelenpad aankopen - "Om er eventueel in de toekomst de mogelijkheid te hebben om bijvoorbeeld een openluchtpark met grote beelden uit te bouwen", gaf burgemeester Van Sande als mogelijk doel mee -; de Donkgemeenten sluiten aan bij het Regionaal Landschap Schelde-Durme, wat mogelijkheden geeft om de toeristische mogelijkheden van deze gemeente meer gekend te maken ("Maar dan moet er eerst dringend werk worden gemaakt van de coördinatie en uitbouw van het toerisme-aanbod", suggereerde sp.a'er Wim Arbijn) ... en de rest komt morgen.

 

19 september 2005

Uit het politieverslag

Ongevallen

bullet

Zaterdagmorgen botste Aurelio L. (27) in een bocht in de Brugstraat met zijn motorfiets op de lichte vrachtwagen bestuurd door Jacqueline V.D.A. uit Aalst. Beiden dienden naar het ziekenhuis gebracht.

bullet

Nog zaterdag, maar kort na de middag, was er een aanrijding op het kruispunt E.Hertecantlaan-Hoekskensweg. Sandra M. wou de Hoekskensweg met de wagen inrijden en raakte daarbij Helena V. (62), die er met de fiets passeerde. De fietsster werd hierbij gewond.

 

18 september 2005

Sport

bullet

Voetbal

bullet

1ste prov.: Petegem - SK Berlare: 3-0. De derde wedstrijd tegen een titelkandidaat zorgde voor een eerste nederlaag, maar met 6 op 9 werd allicht al meer behaald dan verwacht.

bullet

3de prov. SKV Overmere

 

16 september 2005

Agenda van gemeenteraadszitting

Maandag komt de gemeenteraad voor het eerst na de zomervakantie weer samen. Op de agenda onder meer de tijdelijke vervanging van CD&V'er Bart Van Malderen (vaderschapsverlof) door Martine Van De Velde, de ontwerpdossiers voor de inrichting van de sporthal in Overmere, eenrichtingsverkeer in de Bollewerkstraat tussen Galgenbergstraat en Leopolddreef, de aanpassing van het personeelskader van de technische dienst, de toetreding tot het Regionaal Landschap Schelde-Durme. De raad wordt ook gevraagd een besluit van het schepencollege te bekrachtigen waarmee de gemeente een buitengewone toelage van € 3000 geeft aan Berlare Sportief. Dat was nodig om de organisatie van de kermiskoers voor beroepsrenners te laten doorgaan en te verhinderen dat de wedstrijddatum uit de wielerkalender zou verdwijnen. In geheime zitting wordt een toerisme-medewerker aangeduid. Volledige agenda: zie gemeente-site.

 

15 september 2005

Bisschop Van Looy: "Meer bidden !"

De bisschop van bisdom Gent, Luc Van Looy bracht, naast antwoorden voor de vragen van Berlaarse verenigingen, twee boodschappen voor de aanwezigen, vanavond in de Parochiezaal: meer bidden om de persoonlijke band met God te versterken, maar ook dat het weer 'mag' dat men over geloof en Christus praat. Hij toonde zich duidelijk hoopvol gestemd over de toekomst, mede door wat hij tijdens de Wereldjongerendagen in Keulen had gezien. Hij  stelde dat gelovig zijn meer is dan naar de mis gaan en dat vrouwen in de kerk andere belangrijke taken uitoefenen; noemde het celibaatschap een uiting van 'de lat hoog willen leggen' en van de nood aan mensen die zich volledig aan hun taak willen wijden; leerde uit de Jongerendagen en uit activiteiten in Gent dat jongeren niet worden aangesproken door af te vlakken, maar door kwaliteit; en hield de aanwezigen voor dat katholieken meer dan andere organisaties de naasten helpen, dat men meer fier moet zijn op de verwezenlijkingen. Hij liet zich verder ontvallen dat er zich nog mensen in de kerk bevinden die te veel willen moraliseren, uit zijn op macht; en dat hij zelf de Sint-Baafskathedraal niet zou bouwen, maar ze nu ook niet zal verkopen. Meer volgt.

 

15 september 2005

Nieuws uit New Orleans (3)

 Een derde bijdrage van Isabelle Naert.

 

"Wij hebben niet echt zicht op de noden. Het Rode Kruis vangt de vluchtelingen goed op. De hulp komt van de lokale gemeenschap en van de staat, maar ook uit het buitenland. Hier zijn behalve de Belgen en de Rode-Kruisvrijwilligers uit verschillende landen, onder andere nog Fransen, Duitsers en Noren. Buiten communicatiemateriaal en onze eigen bagage hebben wij geen hulpgoederen mee. Onze aanwezigheid hier wordt zeer gewaardeerd, wat ook blijkt uit de goede opvang. Maar we moeten wel veel zelf uitzoeken.

Zelf zitten we niet in het directe rampgebied, waardoor er voor ons niet echt epidemiegevaar is. We gingen al eens tot de rand van het meest getroffen gebied en kregen zo toch een idee van de omvang van de ramp, maar het ergste hebben we niet gezien. (zie tweede bijdrage, nkb).  
De plaatselijke bevolking wil alles zo vlug mogelijk terug in de oorspronkelijke staat. Maar of dit zal lukken is een andere vraag, en zal zeker tijd vragen. De lokale gemeenschappen worden zoveel mogelijk afgeschermd van personen die niet bij de hulpverlening betrokken zijn, zoals de pers."

 

Isabelle verblijft nog tot 24 september in New Orleans met de eerste groep militairen van B-Fast, de speciale hulpgroep die heel snel naar noodgebieden kan worden gestuurd. Zo'n 200 militairen hadden zich aangeboden om te vertrekken. Zij was toevallig met permanentie en ging onmiddellijk in op de oproep. Ze helpt er onder meer bij het organiseren van opslag- en verdeelcentra voor hulpmateriaal.

 

13 september 2005

Uit het politieverslag

Visser overvallen

Zaterdag omstreeks 18:15 uur overviel een jonge man een visser in het Broekbos.  Hij had eerst wat staan praten met het slachtoffer, de 56-jarige Jan B. uit Lede. Plots sloeg hij met een stalen veer naar het achterhoofd en eiste dat de visser alles zou afgeven. Hij vluchtte daarop weg met de portefeuille. Die werd later door een wandelaar zonder geld teruggevonden. Patrouilles in de buurt, onder meer met ruiters, leverden niets op.

De dader werd omschreven als een vrij zwaar gebouwde blonde jongeman van niet ouder dan 15 jaar en ongeveer 1,70 meter groot.  Hij droeg een een beige T-shirt en een jeansbroek en verplaatste zich vermoedelijk met een gele fiets. Wie inlichtingen heeft, kan daarmee terecht bij de politie van zone Berlare/Zele.

 

12 september 2005

Nieuws uit New Orleans (2)

Een tweede bijdrage van Isabelle Naert vanuit het verwoeste New Orleans.

"Zaterdag onderzochten we of in een ander warehouse in HOUMA nog logistieke steun nodig was. Die 'materiaalpost' wordt beheerd door het Duitse Rode Kruis en door de lokale gemeenschap. Er was ook een schuilplaats aan waarin zo'n 1000 vluchtelingen een onderkomen hadden gevonden. Ze hadden al een mobiele keuken ter beschikking.

 

Vandaag zijn we in St.-Tammany geweest. Dat ligt aan de rand van het verwoest gedeelte. Het was echt een indrukwekkend gezicht: zoveel bomen die gewoon uit de grond zijn gesleurd en op de weg, zelfs op de huizen zijn terecht gekomen. Zelfs schepen liggen er gewoon op de wegen."

 

11 september 2005

Sport

Voetbal

bullet

1ste prov.: SK Berlare - SK Ninove: 2-1. SK zet de goede start verder.

bullet

3de prov.: SP. Buggenhout - SKV Overmere: 2-1. Buggenhout bleek uiteindelijk iets doeltreffender.

 

11 september 2005

Bernice Coppieters danst in België

Bernice Coppieters, dochter van Rik en van Hortense, is al enkele jaren dé balletdanseres bij het befaamde Ballet van Monte-Carlo (Monaco). Eind januari brengt het gezelschap enkele keren 'Romeo & Julia' in Antwerpen en in Oostende, met in de hoofdrollen Bernice en Denderleeuwenaar Chris Roelandt. Haar ouders kunnen nog voor de voorverkoop een aantal plaatsen (wellicht goedkoper) reserveren. Wie hierover informatie wenst, mailt voor 30 september. Wie over de prestaties van Bernice wil lezen kan op de site van het balletgezelschap terecht.

 

10 september 2005

Nieuws uit New Orleans

Isabelle Naert, de vriendin van Berlarenaar Yves Van Peteghem, stuurde een eerste reactie uit New Orleans. Ze vertrok daar maandag naar toe om met B-Fast de slachtoffers van orkaan Katrina te helpen.

 

"Maandagochtend zijn we vanuit Zaventem vertrokken met 9 militairen en 1 persoon van Rode Kruis Vlaanderen. Onze vlucht ging via Atlanta naar Jackson. Telkens werden we door de bemanning bedankt voor onze steun. Daarna ging het met huurauto’s naar Batton Rouge. We zijn er met ongeveer 60 personen in een kerk gelogeerd .

Tot vandaag bestond onze opdracht erin de inventaris (van hulpmateriaal) voor de verschillende warehouses op pc te plaatsen en de lokale vrijwilligers aan te leren hoe dit te doen. Vandaag gaan we kijken hoe we een nieuwe mobiele keuken kunnen opstarten."

 

Hoewel het zeer moeilijk blijkt om te e-mailen - dit eerste bericht kwam via het Amerikaanse Rode Kruis - belooft ze ons zo veel mogelijk op de hoogte te houden.

 

10 september 2005

Marc Verhofstadt vertrekt naar China

Naar verluidt vertrekt Marc Verhofstadt - een A.L.S.-patiënt - volgende week naar China om een behandeling te ondergaan. De voorbije maanden werden hier verschillende acties opgezet om hem te helpen en op 17 september is er een benefietshow in Stroming.

 

10 september 2005

Jarige Heikantstraatcomité op tv

Het Heikantstraatcomité bestaat 15 jaar. De aanleiding was de heraanleg van de straat, de bedoeling: de mensen terug bij elkaar brengen en zo mee te helpen aan de democratie en zich te verzetten tegen de verzuring in de maatschappij. Dat leidde de voorbije jaren tot verschillende initiatieven, waarbij vooral het opzetten van een 'buurtinformatienetwerk' in 2000 buiten de wijk aandacht kreeg, want al nagevolgd in verschillende andere wijken in politiezone Berlare-Zele. Het opzet en de werking van het comité raakte ook gekend bij de Koning Boudewijnstichting en zo bij de VRT, dat langskwam voor het nieuwe programma 'SAM' dat eveneens mensen meer wil samenbrengen (in samenwerking met Radio 2), en voor 'Man bijt hond'. Meer info op hun website.

 

10 september 2005

Jeugd Rode Kruis start opnieuw op

Vanmiddag om 14 uur start het Jeugd Rode Kruis opnieuw met een afdeling. Bedoeling is kinderen tussen 6 en 16 op een speelse manier EHBO aan te leren en zo gepaster te reageren als in de eigen omgeving een ongeluk gebeurt. Het JRK komt bijeen in het Rode-Kruislokaal (Dorp 96, achter het politiekantoor). Info bij Stefaan Sichin.

 

7 september 2005

'Berlaarse' met B-Fast naar New Orleans

Aandachtige lezers van deze site zagen bij de tien militairen die met B-Fast naar New Orleans zijn gestuurd de echtgenote van een (vroegere) inwoner van Berlare. Navraag leerde dat zij zondag werd opgeroepen en, na een hele dag vergaderen, maandag is vertrokken. Hopelijk kan zij ons van ginder melden hoe het er aan toe gaat.

 

7 september 2005

Uit het politieverslag

Inbraken in camping

Op camping Primavera (Schriekenstraat) kregen drie caravans ongewenst bezoek. Dat werd maandagnamiddag ontdekt. Hoeveel de dieven meenamen is niet gekend.

 

5 september 2005

Uit het politieverslag

bullet

Inbraak in woning
Vrijdag drongen dieven overdag binnen in een woning aan de Donklaan. Ze stampten daarvoor een deur aan de achterzijde in. Met werktuigen die ze in het huis vonden, sleepten ze een muurkluisje open. Verder roofden ze de spaarpot van de kinderen leeggeroofd. De buit omvatte een twintigtal goudstukken, een klompje goud en ongeveer 250 Euro in geld. 

bullet

Aanrijding met gekwetste
Gisteren namiddag botste bromfietser David V.C. (26) uit Berlare op de Dendermondsesteenweg met de wagen bestuurd door René M. uit Merelbeke. De dienst 100 bracht de bromfietser naar het ziekenhuis in Lokeren.

 

De politieraad vergaderde niet op 5 september, maar komt op 12 september samen (19.30 uur, gemeentehuis Berlare). De agenda staat hier.

 

5 september 2005

Meer dan 500 mountainbikers

De 2de Mountainbiketour van chirojongens Berlare, gisteren, was een groot succes. Er deden meer dan 500 mensen mee, een verdubbeling zowat van vorig jaar. En achteraf waren er vele gelukwensen voor de organisatie en voor het parcours. Alles is aanwezig om er een traditie van te maken. Al hangt uiteraard ook veel af van het weer.

 

4 september 2005

Sport

bullet

1ste prov: SK Lebbeke - SK Berlare 1-3. Het pas gepromoveerde SK Berlare start sterk tegen wat toch een titelkandidaat werd genoemd.

bullet

3de prov.: SKV Overmere - VVS Stekene: 2-1. Overmere wou blijkbaar niet onderdoen.

 

4 september 2005

Zuid-Kivu zoekt via Berlare partnerschap met Vlaanderen en België

Gisteren  was er in Stroming een workshop over de Congolese provincie Zuid-Kivu en Bukavu. Deze was opgezet door de nog jonge ngo 'Plan Marshall Africa', die via Berlare een partnerschap wil starten met Vlaanderen en België. Dat moet de de provincie meer kansen bieden zodra het na een de federalisering van Congo meer bevoegdheden heeft. Dat minister van Buitenlandse Zaken De Gucht in Berlare woont is wellicht de reden dat de workshop hier werd gehouden. Het initiatief kwam van Vital Barholere, die al ruim een jaar in Berlare woont. De minister gaf de slottoespraak. Hij overliep de samenwerking met Congo en de uitdagingen voor de toekomst. Onder meer beklemtoonde hij dat Congo voor België een prioriteit is, wat wordt aangetoond door de hulp bij de voorbereiding voor de verkiezingen en voor de opbouw van een degelijk nationaal leger. Zijn kritiek op het land is vooral ingegeven om aan te zetten tot verbetering. De aanstaande verkiezingen - "iets wat in tegenstelling tot een jaar terug een onomkeerbare beslissing is" - moeten een aanzet worden om overal in het land meer nieuwe mensen in het bestuur te krijgen "want nu zijn het vooral mensen die nog onder het vorige regime al aan de macht waren". De vraag vanuit Bukavu om er een consulaat op te zetten, ontweek hij omdat daar nu nog geen beslissing over kan worden genomen. Een partnerschap tussen Vlaanderen/België en Zuid-Kivu leek hem een goed voorstel. Tot nu zijn er vooral vanuit het Waalse landsgedeelte samenwerkingsverbanden tussen gemeenten, steden, gewest en gemeenschap met Congolese partners.

Tijdens de workshop schetsten professoren en dokters uit Zuid-Kivu, waarvan sommigen hier werken, de problemen en mogelijkheden van de provincie, onder meer op het gebied van medische verzorging en opvoeding, en gaven zij aan hoe nu al samenwerking bestaat met onder meer de christelijke mutualiteit van de provincie Henegouwen en met de Vlaamse universiteiten. Wat die laatste betreft is er pas kort ook aandacht voor wat buiten de hoofdstad Kinsjasa gebeurt. Enkele bedrijven van hier gaven aan hoe zij nu al actief zijn in de regio, als voorbeeld van wat mogelijk is. Burgemeester Van Sande, beloofde het idee van een partnerschap aan de gemeente voor te leggen. Hij riep alvast de jeugd op om meer aandacht te hebben voor andere culturen.

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

Volg Europa

met ook:

bullet

informatie over de nieuwe grondwettelijke verdragstekst

bullet

een overzicht van crisissituaties in de wereld

 


 Doe mee !
(klik op de foto voor meer info)

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.

Advertenties van bedrijven en organisatoren van manifestaties dragen bij in de kosten van deze site en steunen of het 'Fonds voor kinderen van bij ons' of het Roemeense dorpje Vîrtop. Lees er hier meer over.
Vraag de voorwaarden
 via
e-mail of bel ons (052-42.34.00)


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 03/12/06. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2006 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.