Nieuws van de dag 'Grootste' Vlaming informatie column Discussiethema's nkb-wedstrijd Sponsors reacties over site Web overzicht Zoekpagina (deze site)

Persbericht

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

2007: 30 jaar fusie !

Geef uw mening, uw opmerkingen en voorstellen.

Lees hier meer.

kandidaten
1ste editie

 

Omhoog

Referendum - Debatcultuur - Sociaal doel

Berlare, 1 december 2002

                Persbericht

Berlare zoekt ‘grootste’ Vlaming

Sinds enkele weken zijn de Donkgemeenten een nieuws-website rijker. Op http://home2.pi.be/keppens4/nkb_informatief kan men voortaan regelmatig nieuws vinden over de Donkgemeenten, maar er is meer. Initiatiefnemer Nico Keppens hoopt met deze site de mensen aan te zetten verder te kijken dan de eigen omgeving, mee te bouwen aan een betere debatcultuur en bovendien twee hulpacties te ondersteunen. En hij startte een referendum: in navolging van wat BBC deed met ‘Great Briton’ roept hij de bevolking uit de Donkgemeenten op de ‘Grootste’ Vlaming te zoeken, diegene die het meeste heeft gedaan voor Vlaanderen of voor haar positieve bekendheid, of die het meeste aanspreekt.

Eerst meer over het referendum. Het BBC-initiatief zorgde voor een hele reeks van initiatieven in het Verenigd Koninkrijk. Scholen, musea, beroepsorganisaties en andere zetten zich in om kandidaten op alle mogelijke manieren voor te stellen en te promoten. Het resultaat was dat een heel pak jonge mensen personen uit de eigen geschiedenis leerden kennen en er misschien wel een voorbeeld in vonden om de eigen mogelijkheden en creativiteit te gaan gebruiken. “En dat sprak me enorm aan”, legt Nico Keppens uit. “Jonge Vlamingen denken te dikwijls dat ze eigenlijk weinig kunnen bereiken omdat ze uit een klein gebied komen. Van dat eerder negatief idee moeten we af. Ook hier waren en zijn mensen die door inzet en creativiteit hebben aangetoond wat mogelijk is.” Hij spreekt onmiddellijk tegen dat er volksnationalistische beweegredenen zouden zijn. “Dat is zeker niet het geval. Het is gewoon een middel om de mensen die hier wonen aan te zetten om niet bij de pakken te blijven zitten. Daarnaast is het wel zo dat de Vlaming nog steeds wat af moet van haar/zijn minderwaardigheidscomplex.”

Op de website staan momenteel al een dertigtal kandidaten, met telkens wat uitleg en een link naar andere site(s) waar informatie kan worden gevonden. Het is de bedoeling dat die lijst tegen 5 januari zo’n 100 namen bevat. Voorstellen zijn steeds welkom. Via e-mail zal daarop kunnen worden gestemd om de lijst tot tien te herleiden. Die tien namen hoopt Keppens dan, met de hulp van zoveel mogelijk mensen en verenigingen, op grotere schaal te kunnen verspreiden om zo de bevolking aan te zetten mee te doen. Dat bekendmaken kan door tentoonstellingen op te zetten, bij voorbeeld de atletiekclub over Gaston Roelants of de architecten over Van De Velde, in de bibliotheek over de werken van Gezelle, Boon of Claus. Of door een debatavond over het werk van Peter Piot voor aidsbestrijding of met een muziekavond over Brel, Axelle Red, Rocco Granata of Helmut Lotti. De mogelijkheden zijn legio. Het stemmen voor deze ‘finale’ zal zowel via e-mail, schriftelijk of telefonisch kunnen om iedereen een kans te geven. Eind januari kennen de Donkgemeenten hun keuze.

Prijzen ? Neen, die zijn niet voorzien. “De site is gratis en wie eraan meewerkt doet dat gratis. Bovendien moet het toch niet altijd zo zijn dat men enkel meedoet aan een referendum of wedstrijd als er iets aan te winnen is. Laten we eens iets voor een hoger doel doen”, vindt Nico. “Mocht er iemand zijn die een kunstwerk wil schenken aan de man/vrouw die wordt gekozen (of een nabestaande), zou dat de slotactiviteit kunnen kleuren, uiteraard.”

Debatcultuur

De website zelf geeft niet alleen informatie over wat in de Donkgemeenten gebeurt. Het biedt adressen aan naar informatiesites over Vlaanderen, België en Europa. Maar ook, elke week komt er een nieuwe column bij en er zijn ook al enkele discussiethema’s. Hiermee wil de initiatiefnemer aanzetten tot meer debat. “Debatteren zet aan om zich een mening te vormen en er op een degelijke manier mee naar buiten te komen. Zich daarin meer bekwamen is voor iedereen goed, of het nu is voor de beroepsactiviteiten of voor de eigen ontwikkeling.”

De website wil ook een band creëren met bewoners uit de Donkgemeenten die elders wonen. Zij kunnen volgen hoe het er in het dorp van hun jeugd aan toe gaat maar ook hun eigen wedervaren vertellen en zo aangeven wat elders gebeurt en mogelijk is.

Iedereen kan op de site eigenlijk zijn ding kwijt: cursiefjes, gedichten, verhalen uit het verleden, eigen ervaringen in vreemde landen, tijdens beroepsbezigheden of waar dan ook. Zolang het maar niet racistisch of beledigend is.

 Sociaal doel

 Via de website doet Nico Keppens tevens een beroep om twee projecten te steunen: het ‘Fonds voor Kinderen van bij Ons’ en ‘SOS Vîrtop’. Hij lag zelf mee aan de basis van beide. “Het is een hulpactie voor de eigen gemeenschap en een voor elders: ‘helpen hier én ginder, het moet kunnen’ is de achterliggende boodschap. Maar ook dat het beter is om een beperkt aantal projecten gedurende lange tijd te steunen dan jaarlijks achter een ander initiatief te staan.”

Het Fonds ontstond in 1996 binnen het Rode Kruis maar leidt sindsdien een onafhankelijk leven. Het wil gezinnen uit de Donkgemeenten met gehandicapte of langdurig zieke kinderen helpen, niet alleen om de medische kosten lichter te maken maar ook om die kinderen de kans te geven zich beter te integreren, dingen te doen die ook andere kinderen kunnen.

SOS Vîrtop startte in december 1989 en dat leidde tot de officiële adoptie door de gemeente Berlare. De actie verwezenlijkte, dank zij de hulp van de bevolking hier en samen met actiegroepen uit onder meer Zele en Moerbeke, in het Roemeense dorpje Vîrtop onder andere de bouw van een dispensarium, het plaatsen van een degelijk dak op de school en de restauratie van het ‘cultureel centrum’, naast voedsel- en kledingbedelingen. Sinds 1995 is de samenwerking op een lager pitje gaan staan. SOS Vîrtop spaart sinds dan om er een hoogst noodzakelijk waterbedelingsnet te kunnen uitbouwen.

 Wie wil meehelpen aan het referendum of aan de website, kan contact opnemen met Nico Keppens: nico.keppens@pi.be of 052-42.34.00 (meestal thuis tussen 19.30 en 20 uur)


 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

Volg Europa

met ook:

bullet

informatie over de nieuwe grondwettelijke verdragstekst

bullet

een overzicht van crisissituaties in de wereld

 


 Doe mee !
(klik op de foto voor meer info)

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.

Advertenties van bedrijven en organisatoren van manifestaties dragen bij in de kosten van deze site en steunen of het 'Fonds voor kinderen van bij ons' of het Roemeense dorpje Vîrtop. Lees er hier meer over.
Vraag de voorwaarden
 via
e-mail of bel ons (052-42.34.00)


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 03/12/06. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2006 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.