Nieuws van de dag 'Grootste' Vlaming informatie column Discussiethema's nkb-wedstrijd Sponsors reacties over site Web overzicht Zoekpagina (deze site)

'Grootste' Vlaming

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

2007: 30 jaar fusie !

Geef uw mening, uw opmerkingen en voorstellen.

Lees hier meer.

 

kandidaten
1ste editie

Zie hier de kandidaten en hoe werd gestemd
Zie ook: BBC, ZDF, KRO ...VRT - Persbericht (2de editie)
Vlaamse symbolen

Misschien hebt u vorig jaar ook meegenoten van de BBC-zoektocht naar the Greatest Briton, de Brit die het meeste positieve invloed heeft gehad niet alleen op het Verenigd Koninkrijk maar ook op de rest van de wereld. Het referendum bracht zonder twijfel kennis over belangrijke Britten naar de eigen bevolking, maar ook naar buitenlanders die de, volgens Britse gewoonte, sterke documentaires hebben gevolgd. Het tweede Duitse net, ZDF, deed het dit jaar met Unsere Besten over, met een minstens even groot succes.
Waarom zoiets niet voor onze regio doen ? Niet om het eigen nationalisme te vergroten, maar vooral om aan te tonen dat ook hier mensen hebben geleefd die tot grootse daden in staat waren. Het kan helpen om de jeugd aan te zetten te geloven in de eigen mogelijkheden. Vandaar een referendum op deze site.

De BBC- en de ZDF-acties brachten in hun land heel wat op de been: media, politici, wetenschappers, musea, allerlei instellingen en organisaties leverden een bijdrage om het doel te bereiken. In Vlaanderen is er voor zover we weten nog geen plan op dezelfde schaal om het te proberen. In de Donkgemeenten was er vorig jaar via deze site wel al een eerste poging. Omdat de website toen zeker nog niet bij vele mensen was gekend, was er een tweede poging, uiteraard niet zo groots opgevat als bij de tv-zenders, maar toch hebben enkele media er aandacht aan geschonken.

Hoe werkte het ?  Tot eind november kon men, ook bij deze tweede editie, nieuwe namen toevoegen aan de kandidatenlijst. Dan werd de lijst verspreid bij het 'grote' publiek om tot 20 januari 2004 de kans te geven te stemmen, op papier of via e-mail. Verenigingen, beroepsorganisaties en individuen die een 'eigen' kandidaat wilden steunen konden eventueel een tentoonstelling opzetten,  affiches hangen, info-folders maken..., of aanzetten om voor 'hun' kandidaat te stemmen.

 

BBC, ZDF, KRO, ...VRT

Het voorbeeld was dus BBC. Great Britons zorgde in 2002 in heel het land voor allerlei acties, maar vooral voor een grote verspreiding van informatie over heel wat belangrijke figuren die ook een invloed hadden op onze geschiedenis. Tijdens de finale zagen meer dan 3 miljoen mensen hoe uiteindelijk Winston Churchill met meer dan 27% werd gekozen.

Het Duitse 2de net, ZDF, nam als eerste (na nkb informatief) het initiatief over. De actie eindigde op 28 november 2003 met de verkiezing van Konrad Adenauer, de eerste na-oorlogse kanselier. Ook daar wordt het doel bereikt: door deze voorbeelden in het daglicht te stellen aantonen dat men met de nodige doorzetting en creativiteit iets kan bereiken. Zoals uit een van de video's op de site blijkt, is er voor Duitsland nog een extra resultaat: aangeven dat Duitsland veel meer is dan wat velen er door de twee wereldoorlogen van herinneren.

Eind 2004 deed ook de KRO een actie. Verrassend - of toch niet ? - werd Pim Fortuyn de winnaar, voor Willem van Oranje en Willem Drees. Later werd de uitslag gecorrigeerd en Willem dan toch als winnaar uitgeroepen.

Belangstelling is er blijkbaar vanuit onder meer in Rusland, de Arabische wereld, Finland, Polen, Frankrijk, India, Canada, AustraliŽ en de Verenigde Staten. Voor BelgiŽ zetten Het Nieuwsblad (begin 2005)  en de VRT een actie op, Winnaar werd telkens pater Damiaan. De Donkgemeenten waren hen via deze site voor ...

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

Volg Europa

met ook:

bullet

informatie over de nieuwe grondwettelijke verdragstekst

bullet

een overzicht van crisissituaties in de wereld

 


 Doe mee !
(klik op de foto voor meer info)

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje VÓrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.

Advertenties van bedrijven en organisatoren van manifestaties dragen bij in de kosten van deze site en steunen of het 'Fonds voor kinderen van bij ons' of het Roemeense dorpje VÓrtop. Lees er hier meer over.
Vraag de voorwaarden
 via
e-mail of bel ons (052-42.34.00)


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 03/12/06. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2006 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.