Geen vogels bij de aardbeien?

Update : enkele interessante tips van lezers onderaan dit artikel.
Vertine heeft zopas een overzicht op haar weblog gezet over wat andere moestuinders doen om te voorkomen dat die mooie rode aardbeien in de bek van merels, lijsters en spreeuwen verdwijnen.

Inderdaad, sommige van onze gevederde vrienden zijn zo verlekkerd op de aardbeien dat de vrucht meestal al gepikt is voor ze volledig rijp is.

Hieronder  een samenvatting van de verschillende methodes, meer info erbij en de foto's kan je bekijken op Vertine's moestuin. Wat is nu de beste manier om ze te beschermen? Laat het weten via de reacties op haar website of stuur een mail naar lezersbijdrage@plantaardig.com

  • pvc-boog met vogelnet
  • de stalen-buis-boog die je ook voor tunnels gebruikt, met daaroverheen een vogelnet
  • een stevige kooi-constructie van houten palen of stalen pijp
  • het vogelnet min of meer los over de aardbeien leggen
  • stokken tussen de aardbeien zetten, met een plastic zak eraan

Enkele bedenkingen van mijn kant.
-De tunnelconstructie is  heel handig bij het oogsten. Je hoeft niet in de weer met de bedekking die soms makkelijk in de war raakt. -De lage kooicontstructie met kippengaas en dan nog net erop is niet praktisch om uit de weg te doen bij het oogsten.
-De PVC boog moet het ook wel goed doen, mits goed aangespannen.
-Los over de aardbeien leggen is niet zo goed, de vogels kunnen er doorheen prikken, maar wat erger is, er ook in verstrikt raken. Zo kun je wel eens een dode vogel vinden bij de aardbeien
-Plastic zakken, blinkende cd's, allerlei vogelverschrikkers, linten spannen kriskras over het veldje,..... het zijn allemaal gekende methodes, maar ze zijn minder effectief en hebben slechts enkele dagen voldoende werking, daarna treedt gewenning op.

En nog een middeltje, handig om vogels uit de kersenboom te houden, maar alleen bruikbaar is als je zelf dikwijls in de buurt bent: hang enkele conservendozen bij elkaar en hang deze in de boom.
Verbind ze met een touw lang genoeg tot in de keuken of terras. Trek daar regelmatig eens aan om lawaai te maken, maar enkel als je de buren ook wat kersen bezorgt....

Reacties van lezers
Er kwam zonet een reactie binnen van Yvonne van Zelst via lezersbijdrage@plantaardig.com

Zelf bescherm ik de aardbeien al jaren d.m.v pvc buis met een vogelnet erover. Dit doen de meeste mensen op mijn volkstuin. Iemand heeft zelfs een oud frame van een bungalowtent gebruikt. Het hele frame is over het aardbeibed geplaatst en daar een net over geplaatst.

Deze methode voldoet prima, wel controleren of er geen vogels onder gekropen zijn.

Dan voor deze tip, Yvonne. Wie heeft ook een gouden tip?

Ook een diervriendelijke, interessante tip van Wil, bedankt daarvoor. Hij schrijft :

Er bestaat een speciaal soort net waar vogels niet in verstrikt kunnen raken, het is wat harder, d.w.z. iets minder flexibel als het gebruikelijke aardbeiennet, bij mij voldoet het uitstekend, het ligt mooi over de aardbeien en is er steeds gemakkelijk van af te halen, ik heb het destijds gekocht bij de LIDL

De buurman van Theo Janssen heeft wel een heel originele methode om de vogels uit de kersenboom te houden. Theo schrijft:

Lieve mensen, mijn overbuurman heeft zelf iets uitgevonden om de vogels uit zijn kersenboom te verjagen. Hij heeft namelijk een oude storkpomp zo gemaakt: een darm van een twintigtal met op zijn pomp aangesloten met een tijd klok, dan heeft hij de darm naar buiten geleid en zo langs de stam naar het midden van de boom vastgemaakt met op het einde een  oude kapotte fietsband erover geplakt en om de vijf minuten raast de wind door de darm en zo via de fietsband naar buiten met een  zeer raar geluid zoiets als prrrrrrrrrrr en de vogels zijn gegarandeerd weg. Simpel maar ge moet op het gedacht komen he.

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen