De Duitse schlager in Nederland en België

DANA WINNER

°10.02.1965
Dana Winner, pseudoniem voor de Hasseltse Chantal Vanlee, is een ontdekking van John Terra. De uit Maasmechelen afkomstige John Terra ontdekte eveneens o.m. Erik Goossens, Kim Kay, Lisa Del Bo en Vanessa Chinitor. Zelf onder dak bij Jean Klüger, brengt hij deze laatste in contact met Dana en in 1999 komt de eerste single "Op het dak van de wereld uit",een cover van "Top of the world" van The Carpenters. Jos Eerdekens wordt Dana' s manager en hij dropt haar bij Radio 2, waar ze op zondag samen met Ro Burms en Johan Verstreken "Fiestag" presenteert, wat haar een aardige promotie oplevert.
Bovendien is Dana met haar trendy blonde kapsel een vlotte verschijning, alhoewel interviews met haar aanvankelijk nogal krampachtig verlopen. Vooral met Luk Verschueren wilde het aanvankelijk niet lukken, maar daar is inmiddels aan verholpen.
In 1990 neemt ze deel aan de inmiddels ter ziele gegane Baccarabeker in het casino van Middelkerke.
Het duurt echter tot 1992 vooralleer ze een eerste grote hit te pakken heeft, "Woordenloos", de vertaling uit het Duits van Claudia Jung 's "Atemlos". Dana is nu Vlaanderen' s polulairste zangeres, een blonde Limburgse uitgave van onze Westvlaamse Marva. 
In 1993 komt haar eerste fullcd uit "Regenbogen" en  vanaf 1995 gaat ze samenwonen met haar vriend, platenproducer en eigenaar van opnamestudio Galaxy Studio Mol, Wilfried Van Baelen. Ze kenden elkaar sedert '93, huwen in 1998 in Kermt en 1 jaar later is baby Chinouk daar. Onthou die naam, er wordt regelmatig naar gevraagd in kwissen!
De Zuidafrikaan Deon Prinsloo wordt in 1999 haar nieuwe manager, Dana was inmiddels populair in Zuid-Afrika. Maar algauw werd in navolging van Helmut Lotti de lucratievere Duitse markt aangeboord en verscheen in 1997 haar eerste Duitse fullcd "Wo ist das Gefühl", met grotendeels vertalingen van nummers van haar eerder uitgekomen Nederlandstalige CD "Waar is het gevoel" (1996). In 1999 komt al een tweede Duitse CD uit "Mein Weg", de Duitse versie van "Ergens in mijn hart".
In 2001 kapt Prinsloo er echter mee en wordt Paul Theeuws haar derde manager en wordt de "Unforgettable" uitgebracht, een CD met uitsluitend engelstalige covers, met o.m. "Never, never" van Shirley Bassey in een duet met Frank Galan. Op de duitse variant van deze CD "Märchenland der Gefühle" (2003) wordt dat "Immer, immer wieder/En un instante". De CD is een mix van engelstalige en uit het engels vertaalde duitse nummers, waarop o.m. een ABBA medley staat, waarmee Dana menig optreden besluit.
Echtgenoot Wilfried Van Baelen is inmiddels haar 4de manager geworden, maar later komt ook daar verandering in omdat na de echtelijke (2006) ook de zakelijke scheiding volgde. Dana slaagde er altijd wel wonderbaarlijk in haar liefdesperikelen uit de "boekskens" te houden, maar op 14 nov. 2006 bracht ze zelf haar scheiding te berde in"Dag Allemaal", n.a.v. het uitbrengen van haar CD "Als je lacht", waarop "Niets te verbergen" het eerste nummer is … Sedert 2009 verzorgt KING Entertainment het management.
Wie regelmatig in Duitsland reist en bij vb. WDR en MDR beluistert kan bevestigen, dat Dana Winner, de Vlaamse zangeres is, die in Duitsland het meeste airplay krijgt. Bovendien was ze in 2007, niet van het scherm weg te branden met "Wenn Du lachst", de duitse vertaling van "Als je lacht". Dit nummer herinneren we ons nog in de Spaanse versie van Viktor Lazlo uit 1990, "Ansiedad". Het gelijknamig origineel, dateert echter van veel vroeger, nl. uit 1958, van auteur Juan Vicente Torrealba. Bekendst is evenwel de versie van Nat King Cole uit 1959. "Wenn Du lachst" is eveneens de titel van haar Duitse fullCD, met daarop o.m. "If I had words", een nummer dat ze samen zingt met het duitse mannenduo Marshall & Alexander. Het nummer is zoals, jullie wellicht weten, oorspronkelijk van de Nederlandse Yvonne Keeley (Paay, en de jongere zus van Patricia) en de Schot Scott Fitzgerald. Ze scoorden er eind 1977 een nr. 1 hit mee in de Benelux. Het is gebaseerd op de "Symfonie nr.3" van Camille St. Saëns, beroemd om zijn "Carnaval des animaux" met "Le cygne" als bekendste nummer.
Na haar scheiding had Dana een relatie met ene Paul Lemmens, die op de klippen liep en inmiddels heeft Dana Winner een nieuwe vriend, Marc Brouwers, een zelfstandig ondernemer uit de immobiliënbranche. Hij vergezelde haar in de zomer van 2009 op haar zoveelste Zuid-Afrikatoernee. Die draaide in 2006 uit op een flop, toen ene Marius de Lange, de opbrengsten van de ticketverkoop in eigen zak stak en daardoor ook de rest van de toernee geannuleerd werd. Nu is Louis van Wyk haar Zuidafrikaanse manager. Steve Hofmeyr treedt er vaak aan haar zijde op.
Als ik ooit 's veel tijd heb, dan maak ik een lijstje van al Dana' s duitse nummers, met het Nederlandse origineel ernaast, tenzij een of andere hevige fan van "de Limburgse nachtegaal" mij het kan bezorgen. Wij hopen, dat Dana nog een hele tijd meegaat in de muziekbranche. Het dient gezegd, ze doet er alles aan om er goed, lees jong, uit te blijven zien en slaagt daar m.i. aardig in.