De Duitse schlager in Nederland en België

WALTER ROTHENBURG

°28.12.1889 - +1975
Walter Rothenburg, alias Wero, werd in Elmsbüttel, bij Hamburg geboren. In Hamburg wordt hij als een "instituut" beschouwd. Hij was nl. zeeman, volksdichter, schlagertekstschrijver, bokspromotor en amateur-astroloog.
Als bokspromotor bracht hij voor de kamp van Max Schmeling tegen Walter Neusel in Lokstedt in 1934 100000 man op de been. Voor de kamp Schmeling-Steve Hamas liet hij in 4 weken tijd een houten sporthal bouwen. Max Schmeling was de eerste Europeaan, die een wereldtitel behaalde bij de zwaargewichten. Dat gebeurde in 1930 in New-York tegen Johnny Risko. Beroemd werd hij vooral door zijn kampen tegen Joe Louis, meer hierover op http://nl.wikipedia.org/wiki/Max_Schmeling .
Verder schreef hij de tekst van Hamburgse volksliederen en schlagers, zoals "O wie bist du schön",dat in 1951 een grote hit werd van Will Glahé. Tony Bell scoorde er in 1955 mee bij ons met " O wat zedde schoon". De muziek van deze meezinger is van Willibald Quanz, die ook "Bums Valdera (Wir marschen durch bis Morgen früh)" schreef. Bij ons werd dat een hit als "Hup faldera" in de versie van Bob Scholte. Deze laatste zong ook "Wie zal dat betalen", de vertaling van "Wer soll das bezahlen" van Jupp Schmitz, die ook "Wir kommen alle in den Himmel" (1952), tekst Kurt Feltz, in het Nederlands "We komen allen in de hemel", componeerde. Dat leidt ons echter af van onze vriend Walter. De tekst van "O Heidenröslein" van Friedel Hensch und die Cyprys is wel van zijn hand, de muziek is van Peter Jan Hansen, pseudoniem voor Gerhard Winkler. Bij ons werd het een succes als "Oh heideroosje" in de versie van Ray Franky en Jetti Gitari. 
Walter Rothenburg werd echter naast bokspromotor van Max Schmeling ook beroemd als tekstdichter voor Freddy Quinn in samenwerking met Lothar Olias. Uit hun samenwerking resulteerden "Junge komm' bald wieder", "Gib 'mir dein Wort", "Vergangen, vergessen, vorüber", Naast "Junge komm' bald wieder" zijn daar nog: "Gib 'mir dein Wort", "Vergangen, vergessen, vorüber", "So ein tag, so wunderschön, wie heute", "Wolken, Wind und Wogen" en "Abschied vom Meer".
Walter Rothenburg is dus de tekstchrijver van een aantal super-populaire songs, want "So ein tag, so wunderschön, wie heute" werd zowat het 2de nationaal volkslied van Duitsland. Walter Rothenburg overleed in het Zwitserse Ascona, aan het Lago Maggiore, niet zo ver van Locarno, waar hij zijn laatste levensjaren doorbracht. Zijn 5de vrouw, die hij als koosnaampje "Weroline" gaf, verkondigde aan de kranten, dat hij van planeet gewisseld was.
De meeste info voor dit artikel is ontleend aan een artikel uit het Hamburger Abendblatt van 2 juli 2002, waar men Ascona wel aan het meer van Lugano situeert.