.

 
 
Vorige paginaTerug naar de inhoudstafelVolgende pagina
p. 1/4

'De Wrekers' in het Nederlands, 'The Avengers' in het Engels, 'Chapeau Melon et Bottes de Cuir' in het Frans, op dit moment nog steeds één van de meest uitgezonden series uit de televisiegeschiedenis. Voor wie de reeks niet kent, laat u leiden en maak kennis met John Steed en zijn verschillende partners.


John Steed (Patrick Macnee) en Dr. David Keel (Ian Hendry)We schrijven 1960, op de Britse TV (ABC) loopt de serie 'Police Surgeon'. De serie was geen succes maar de hoofdrolspeler, Ian Hendry , viel wel in de smaak van het televisiepubliek. De makers van de serie samen met Sydney Newman besloten dit gegeven te gebruiken als uitgangspunt voor een nieuwe reeks: 'The Avengers'.

Ian Hendry werd opnieuw gecast als een dokter: Dr. David Keel. Om het geheel wat spannender te maken werd ook een mysterieus geheimagent opgenomen in de verhalen: John Steed, gespeeld door Patrick Macnee . Het was Sydney Newman die Patrick Macnee voorstelde om de rol van John Steed te vertolken.

Macnee had op dat moment het acteursleven achter zich gelaten en was zelf producer van documentaires, hij zag de rol van John Steed aanvankelijk niet zitten. Uiteindelijk konden de producers hem toch overhalen en 16 jaar later zou Macnee in 'The New Avengers' nog steeds gestalte geven aan John Steed.

De serie dankt haar naam aan het feit dat in de allerleerste aflevering, 'Hot Snow', de verloofde van Dr. Keel vermoord wordt. Keel en Steed willen wraak nemen op de gangsters vandaar de naam 'The Avengers'.


John Steed (Patrick Macnee) en Cathy Gale (Honor Blackman)Na één seizoen hield Ian Hendry het voor bekeken. Zijn personage werd vervangen door drie nieuwe karakters die gedurende het tweede seizoen afwisselend als partner van John Steed opgevoerd werden.

In drie afleveringen verscheen een nieuwe dokter, Dr. Martin King. Verder werkte John Steed wel eens samen met de nachtclubzangeres Venus Smith, rol van Julie Stevens.

De belangrijkste partner van Steed werd echter Catherine Gale vertolkt door Honor Blackman. Cathy Gale was een karakter ongekend tot dan toe in de televisiewereld, een vrouw die haar mannetje stond en bovendien werd ze door haar mannelijke partner als gelijke beschouwd en behandeld. Vrouwelijke emancipatie avant la lettre, vergeet niet dat het jaar 1962 is. De rollen die vrouwen tot dan toe toebedeeld kregen in films en TV-series waren zeer stereotiep gaande van de moeder aan de haard tot die van seksobject ten behoeve van het mannelijk publiek.

Tijdens het derde seizoen verdwijnen de karakters Martin King en Venus Smith, enkel Cathy Gale blijft behouden als de partner van John Steed.


Vorige paginaTerug naar de inhoudstafelVolgende pagina
Begin van de pagina
Inhoud
Startpagina
Pagina werd laatst aangepast op

Images and Sounds: The Avengers © 1961-1969 CANAL+ IMAGE
Copyright - Disclaimer - Privacy © PURRR: The Avengers - De Wrekers 2001-2018
Opmerkingen over de site of de Wrekers op het adres: purrr_wrekers@hotmail.com