Het aanmaken van gekruide dranken is meestal eenvoudig. Het moeilijke is de relatief lange wachttijd alvorens ons
toverdrankje te kunnen nuttigen…! Volgens sommigen moeten gekruide dranken heel koud opgediend worden, anderen
hebben liever kamertemperatuur. In ieder geval moet een mooi en aangepast glas gebruikt worden. Nooit plastieken bekers of andere rommel....!!!
Hier volgen een aantal beproefde recepten. Als basis wordt hier zuivere "brandewijn", vodka of ethylalcohol van ± 40-50
Vol% gebruikt (mag eender welke relatief-neutrale alcohol zijn). De 50 Vol% alcohol is beter om te trekken en past beter
indien men later een suikersiroop wenst toe te voegen om de kruidendrank om te bouwen tot een likeur Deze wordt
anders mischien te zwak voor een lange houdbaarheid. Zonder toevoeging van suikersiropen gebruikt men best een drank van ± 40-45 Vol%.
Aalbessen
|
Een van de gemakkelijkste en veel gebruikte smaakzettingen van brandewijn is deze met aalbessen. De rode, zwarte of witte bessen zijn allemaal even goed maar worden
best niet vermengd. Kies mooie zongerijpte bessen. Kneus de vruchten licht en doe deze in een bokaal . Giet er brandewijn overheen zodat deze ondergedompeld zijn. Laat trekken gedurende twee weken. Na filtreren moet de essence enkele maanden "klaren". De essence kan gebruikt worden voor smaakzetting van dranken. Voor het maken van likeur moet men suikersiroop toevoegen naar smaak. Meestal is dit 200-350 gr suiker per liter drank. Men gebruikt, zoals reeds gezegd, beter een drank met een sterkte van ± 50 % (of meer) indien men veel suikersiroop wil toevoegen.
NOTA:
Soms worden zwarte aalbessen verkeerdelijk als "cassis" benoemd. De naam "cassis" is echter (in de Nederlandse taal) alleen de verwijzing naar de wijn of de likeur die van de zwarte aalbessen is gemaakt (bv. cassislikeur). De Franse benaming van de zwarte aalbes is wel "cassis".....vandaar!
|
Absinthalsem (of Bitters)
|
"Bitters" is een welgekende naam bij
drankgebruikers. En Alsem is hiervoor een veelgebruikt kruid. Pas op, indien Uzelf Alsem plukt om deze niet te verwisselen met varkenskruid (Chenopodium a´lbum). Absinthalsem is zilvergrijs met een weinig ruigige en harige bladeren en een harde stam die gemakkelijk breekt. De bloemen zijn klein en geel.
Voor de fijnste bitters worden alleen de bloemen gebruikt. Eerst worden de bloemen opgehangen aan de stelen en gedroogd. Lieft met veel natuurlijke ventilatie. Daarna is het gemakkelijk om
de bloemen van de stelen te verwijderen. Leg deze na het drogen dan op een bord, giet er een weinig brandewijn of alcohol over en steek dit in brand. Het vuur stopt snel van zichzelf. Stop
dan de bloemen in een fles en bedek deze met brandewijn. Na een week is het extract gereed voor gebruik. Hoeveelheid extract toevoegen naar smaak. Een andere werkwijze is een tweetal stelen
met bloemen in een fles brandewijn (70 cl) te deponeren en deze een tweetal dagen te laten trekken. De drank is na het filtreren klaar voor gebruik. De met dit kruid geproduceerde
drank is goed voor de spijsvertering. Nooit méér dan ± 10 gram gebruiken....! De grens die NOOIT overschreden mag worden is 15 grammen per dosis.
|
Anijs
|
Vul geplette nijszaden in een fles en vul op met de dubbele hoeveelheid brandewijn of alcohol van ± 40 - 50 Vol%. Goed schudden. Laat hierna het flesje nog een week staan
bij
kamertemperatuur. Filtreer de zaden hierna eruit. Voor een bruikbare drank voegt men dan een paar centiliter van de essence toe aan elke ½ ltr basisdrank. De drank moet nu een mooie gele kleur gekregen hebben.
|
Berken-scheuten
|
Juist vóór de berken zg.
"muisoren" krijgen. Waneer de verse knoppen een tipje groen beginnen te krijgen, is de juiste tijd om de scheuten te plukken. Vul deze in een fles of bokaal en giet er brandewijn overheen. Laat een week trekken bij kamertemperatuur. De essence is goudbruin en smaakt heel sterk. Na filtreren mengt men hiervan ongeveer twee kleine schnapps-glazen in een 70cl fles brandewijn.
|
Boerenwormkruid (Wormkruid)
|
Het in de zomer bloeiende wormkruid kan als drankenkruid gebruikt worden. Leg de boemen in alcohol van 40 % AV en laat minstens drie tot vier dagen staan. Filtreer. De essence wordt
mahonybruin. Na toevoeging aan de basisdrank wordt de drank mooi goudgeel.
|
Bosbessen
|
Spoel de rijpe bosbessen en laat deze drogen. Kneus deze licht en vul in een fles of bokaal. Giet er brandewijn overheen zodat de bessen juist overdekt zijn. Macereer
gedurende een week bij kamertemperatuur. Filtreer hierna en laat de
essence minstens nog een half jaar narijpen in een gesloten fles. Hevel nadien het klare gedeelte af en gooi de troebele bodemrest weg. Men kan dan brandewijn smaakzetten en/of door toevoegen van ± 250 - 300gr suiker/ ltr of suikersiroop (volgens smaak) er een smakelijk likeurtje van bereiden.
|
Duizendblad
|
Een veel voorkomend kruid met witte tot lichtrose bloemen. Droog de bloemen (zonder de stelen). Vul één deciliter bloemenkruid in een fles en giet er onvermengde Brandewijn of Vodka
overheen. Laat drie tot vier dagen trekken bij kamertemperatuur. Geeft een scherpe maar toch goede smaak aan de brandewijn. Is goed tegen allerlei kwaaltjes en pijnen.
OPGELET 1: grote hoeveelheden kunnen duizelingen veroorzaken en bij overvloedig en langdurig gebruik zelfs krankzinnigheid...!!!
OPGELET 2: niet verwisselen met de dodlijk giftige gevlekte scheerling of zijn broertjes...!
Het "Duizendblad-kruid" en zijn eigenschappenstaat is omschreven in hoofdstuk
"Kruiden A - F". Indien U direct wilt overschakelen activeer de onderlijnde titel.
|
Gagel (Wilde)
|
Wilde gagel wordt in dranken vooral gebruikt voor het aanmaken van gagelbier of het kruiden van vodka, brandewijn of alcohol van 40-45 %. Hierdoor ontstaat een snapsdrank die uitermate
geschikt is om te consumeren tijdens alle maaltijden.
Voor het aanmaken van een geschikte essence plaatst men 3 á 4 verse takjes gagel (met bladeren en als het kan met bloemen) in een fles of bokaal. Giet hierover de zuivere brandewijn, vodka
of alcohol tot de takjes onder staan. Voeg hieraan volgende geplette kruiden toe: anijs, korriander, pommerance, enkele kruidnagels alsmede een goede scheut sherrywijn. Desgewenst kan men er nog een
eigen kruid aan toevoegen voor het verkrijgen van een eigen creatie. Laat trekken gedurende een viertal dagen tot een week (macereren). Filtreer daarna doorheen een koffiefilter (zg.
mellitafilter) en sla dit basisextract op in een zuivere fles.
Voor het aanmaken van een bruikbare gagelsnaps (in Scandinavië "Porsesnaps") gebruikt men een deel van het aangemaakte gagelaftreksel voor het op smaak brengen van een fles vodka,
brandewijn of alcoholmengeling (± 40-45%) en dit volgens eigen smaak. Het resultaat is een echte Wilde-gagelsnaps waarvan de smaak nog verbeterd door het "rijpen" ervan gedurende enkele weken op
een donkere plaats. Gagelsnaps wordt koud gedronken (zoals trouwens alle snapsdranken zoals bv jenever etc). Een goede bewaarplaats voor direct gebruik is dan ook de ijskast. Schol......!!!
.
|
Jeneverbes
|
Met de jeneverbes als smaakzettingskruid kan men zijn eigen gin of genever produceren. Pluk alleen de rijpe en donkere bessen. Of koop deze gereed in de winkel. Voor het maken van gin plet
men de bessen, plaatst deze in een fles en giet er brandewijn (of vodka) overheen. Als de alcohol is opgenomen door de bessen vult men opnieuw brandewijn toe. Laat twee weken staan bij
kamertemperatuur en filtreer hierna de bessen uit de drank. Daarna laat men de drank "klaren" gedurende minstens een paar weken. Hevel af. De smaak is heel fijn, maar niet
zo scherp als de "gereed-aangekochte" gin. Voor een "rijkere" gin-smaak kunnen volgende kruiden toegevoegd worden : koriander, accacia-bast, kaneel, zoethout, liswortel,
citroenschllen, schillen van bittere-sinaasappel (pomerans) en gember.
Voor jenever wordt behoudens het
basiskruid (jeneverbessen) aan het kruidenmengsel meestal nog volgend toegevoegd: St. Janskruid, Engelwortel, wat kaneel, snuifje nootmuskaat, 1 kruidnagel, wat geplet anijszaad, een weinig koriander, citrusschillen en gedroogde schillen van de bittere sinaasappel (pomerans). Men moet natuurlijk niet alle kruiden gebruiken, maar het mag wel. U kunt dus wat gaan spelen…..en proeven maar…tralalalala…!
OPGELET:
Het gentiaankruid (gentiana lutea) dat ook bij elke jenever is toegepast kan men spijtig genoeg niet toevoegen door "trekken op fles". Dit kruid moet eerst vergist worden in een beslag en daarna afgestookt. Eerst dan verliest gentiaan zijn
enorm bittere
smaak en wordt het aromatisch...!!! Nietegenstaande dit allen blijft het toch sterk bitter. Normale hoeveelheden zijn hier dan maximum 0,1 - 0,25 gram per 10 liter beslag....!.
Basisrecept voor 1 ltr jenever: Benodigheden:
1 litr vodka, brandewijn of alcohol van ± 40 Vol%. 20 gram jeneverbessen, 0,5-1 gram koriander (± ¼ -½ theelepel), ½ kruidnagel, 1-2 stokjes zoethout (kalichenhout),1 theelepel honing (of suiker).
Werkwijze: Giet de Vodka, alcohol of brandewijn in een oplegbokaal of aangepaste fles en vermeng de kruiden in de drank (zonder de honing). Men kan ook een klein glaasje Vodka "nuttigen" en dan de originele fles gebruiken....! Sluit fles of bokaal af en laat een tweetal weken trekken bij kamertemperatuur. Zo nu en dan schudden. Proeven. Indien te zwakke jeneversmaak verhoog aantal jeneverbessen tot 15 gram of laat langer trekken. Indien te zwakke kruidensmaak verhoog de hoeveelheid koriander een weinig. Indien een aanpassing werdt uitgevoerd laat dan weer enkele dagen trekken. Daarna de drank laten "klaren" (bezinken) en hevel het klare gedeelte voorzichtig af.
Na dit alles wordt de drank gefiltreerd bv. doorheen een koffiefilter. Voeg hierna (na filteren) aan de drank een
theelepel honing toe (of wat suiker) die eerst werd opgelost in een weing van de klaargemaakte drank. Dit wordt gedaan om de bitter-scherpe smaak van de jenever wat af te ronden (U mag gerust méér aanzoeten...!).
Giet dan de drank nu in een zuivere fles of kruik. Laat nog wat narijpen. De drank wordt "voller" van smaak met de tijd maar kan direkt gebruikt worden. De geproduceerde jenever bezit de
licht-vaalgele kleur van een "oude jenever". Indien een meer uitgesproken geelheid gewenst wordt voeg dan nog een weinig karamel (gebrande rietsuiker) toe. (Deze werkwijze wordt bij alle industrieel
gemaakte oude-jenever toegepast...!).
Jenever "Luie Pedro": Ingrediënten voor 1 liter:
50 tot 60 gram geplette Jeneverbessen, 6 gram gesneden hopbloemen, 6 gr suiker of 8 cc suikersiroop of 8 cc hazelnotenlikeur, 500 ml zuiver (of gedistilleerd) bronwater, 500 ml alcohol van 85 AV%. 1 tot 2 theelepels caramel (alleen indien men "oude genever" wenst).
NOTA: In plaats van alcohol van 85 % en water kan man ook gewoon ± 1 liter zuivere vodka van ± 40 - 45 VOL% gebruiken.
Bereiding:
Meng alles goed en laat alles minstens 2 weken macereren in een afgeloten bokaal van ± 1,5 liter bij kamertemperatuur. Zo nu en dan goed omschudden. Pers hierna uit en filtreer doorheen dubbele koffiefilter. Opslaan in een aangepaste fles of kruik. Het "narijpen" verbeterd de smaak.
Voor het zelf aanmaken van karamel zie "Caramel" onder hoofdstuk "Likeuren .Algemeen" of klick op onderlijnde titel. Koud serveren en nuttigen. Proost!
|
Kaneel- en Appel- Vodka
|
Benodigheden: 4 Granny Smith appelen (of andere sterk smakende appelsoort) 3 kaneel staafjes, 1 kruidnagel, 2 gram anijszaad en 1 eetlepel honing.
1 (750ml) fles Vodka of Brandewijn.
Werkwijze: Vul een oplegbokaal met de sterke drank en voeg daar de gewassen,ontpitte maar ongeschilde appelen aan toe die eerst in kleinere stukken werden versneden. Voeg de
verbrijzelde kaneelstokjes en de andere kruiden toe en macereer de gesloten bokaal gedurende een tweetal weken kamertemperatuur. Na het macereren voegd men de eetlepel honing toe die eerst
werden opgelost in een weinig opgewarmde (niet koken!) drank. Goed naschudden. Daarna filtreren en overhevelen in zuivere fles. Kan direct gedronken worden maar verbeterd nog door "narijpen". Koel
serveren.
NOTA: Deze drank kan ook met een viertal peren (liefst soort Williams of gelijkwaardig) in plaats van appelen worden aangemaakt.
Voor het aanmaken van likeur, voeg dan ± 200-250 gram suiker toe.
|
St. Janskruid Johanneskruid
|
Het St. Janskruid bloeit gloeiend geel
in alle greppels, dijken en kanten vanaf de hoogzomer tot laat in de herfst. Het is een van de fijnste kruiden voor het smaakzetten van dranken. Als men onzeker is of het hier wel het St. Janskruid betreft kan men op een bloem knijpen. Als de fingers dan rood kleuren is het wel degelijk het juiste kruid.
Pluk de bloemknoppen juist
voor het openbloeien ervan. Plaats in een fles of bokaal en giet de brandewijn erover heen tot de bloemkoppen juist onderstaan. Na drie tot vier dagen hebt U een sterke mahonybruine essence. Het kruid wordt aanzien als de verdrijver van het kwade en de slechte geesten. Gebruik de esence voor het smaakzetten van dranken volgens Uw eigen smaak. Dit kruid wordt ook in zeer veel likeuren toegepast als smaakzetter en kleurstof.
|
Kersen
|
Plaats een deel zon-gerijpte en smaakrijke kersen in een bokaal en voeg hier een viertal kapot gestampte kernen aan toe. Vul brandewijn over en laat een week
trekken bij kamertemperatuur. Filtreer nadien en vul in mooie fles. De kersendrank is dan klaar. Indien men kersenlikeur wil hebben voeg dan suikersiroop toe (of 250-300 gr suiker per liter ) volgens smaak.
Voor meer informatie over deze vruchten zie "Kersen en Krieken" onder hoofdstuk "Kruiden G -M".
|
Lelietje van dalen Meiklokje
|
Men legt de volledig uitgeslagen bloemen in een fles en overgiet met brandewijn. Laat een week trekken. Filtreer en verdun de essence met zuivere brandewijn
volgens smaak. Deze drank is goed voor het hart en voorkomt of verminderd het risico op hartaanvallen. De chemische stof "Digitalis" wordt hiervoor ook in de farmaceutische industrie gebruikt.
OPGELET:
Omdat het "Lelietje van dalen" zwak giftig is mag men er hiervan slechts twee, tot maximum een drietal "slokjes" per dag van "achterover" drukken.
|
Lijsterbes
|
Pluk volrijpe bessen. Deponeer in een fles na het kneusen ervan. Giet er brandewijn overheen en laat een week trekken (macereren). Filtreer de bessen weg. De drank is gereed om
te drinken. De drank is mooi om naar te kijken en heeft een frisse licht-zurige smaak. Voor likeur suiker (± 250 -300 gr/ltr) of suikersiroop toevoegen volgens smaak.
|
Paardebloem Leeuwentand Pisbloem
|
Het zijn de nieuw uitgeslagen bloemen die gebruikt worden. De bloem bestaat uit vele lintbloemetjes, die elk apart bestaan en tot zaad uitgroeien na de bestuiving. De bloem gaat twee
keer per jaar bloeien, in de lente én in de herfst. Als men voldoende bloemen geplukt heeft begint men met deze te kuisen. Geen groen mag meevolgen, dus alleen de gele bloemblaadjes.! Men deeld de bloemenknop door met een scherp mes zodat men gemakkelijker de ca. 200 kleine gele lintbloemen van een bloemkroon kan lospluizen.
Vul een bokaal met de gele bloemdeeltjes en overgiet met Brandewijn of Vodka tot de plantdeeltjes onder staan. Sluit af en laat een minstens een tweetal dagen trekken. Men verkrijgt dan de
"milde" smaakvariant. Als men het geheel een tiental dagen laat trekken verkrijgt men een essence op "volle" sterkte. Filtreer de zwak-gele essence en meng deze daarna met
Brandewijn of Vodka volgens eigen smaak. De meesten voegen aan het geheel (per liter afgewerkte drank) een afgestreken eetlepel suiker toe (of enkele cl suikersiroop) om de topscherpte
wat te dempen.
Voor meer informatie over deze plant zie "Paardebloem" onder hoofdstuk "Kruiden N -Z".
|
Schil bittere appelsien (pomerans)
|
Schil de appelsien of koop gedroogde (onbespoten) pomerans-schillen. Bij gebruik van verse appelsienen, verwijder dan de witte binnenkant van de schil
zoveel als mogelijk is. Snij de schil in stukjes. Plaats in een fles of bokaal en giet er brandewijn over. Bewaar op een warme plaats gedurende een week. Filtreer nadien de schillen eruit en smaakzet Uw drank met dit extract.
Bij gebruik van dit extract met 50% suikersiroop en samen met enkele kruidnagelen en whisky (15-20%) krijgt men "Cointreau". Bij toevoeging van een aangepaste hoeveelheid cognac in de plaats
van whisky verkrijgt men "Grand marnier".
|
Sleutelbloem
|
Men neemt de gele bloemen en vult
deze in een fles. Overgiet met brandewijn. Laat een week trekken bij kamertemperatuur en filtreer hierna het hele boeltje. Meng de verkregen essence met brandewijn naar smaak
|
Vogelkers
|
Zelfs als de oogst overvloedig is geweest moet men snel bij de pinken zijn want de vogels zijn hierop verlekkerd! Plaats de volrijpe bessen in een fles na het licht
kneusen ervan. Giet er brandewijn overheen en laat een week trekken bij kamertemperatuur. Filtreer en meng (sterkte volgens smaak) met brandewijn. De drank wordt mooi donkerlila van kleur met een licht aroma van bitteramandels.
Voor meer informatie over deze plant zie "Vogelkers" onder hoofdstuk "Kruiden N -Z".
|
Wilde aardbei
|
Van wilde aardbeien kan men geen
konfituur of sap bereiden. Maar in brandewijn behouden ze hun geur en smaak. Plaats de bessen in een bokaal of fles, giet er brandewijn over en macereer voor minstens een week bij kamertemperatuur. Filtreer. Smakelijk!. Voor het maken van likeur moet men 200 - 300 gr suiker per liter of suikersiroop toevoegen.
|
Zweedse- Kruiden Elexir
|
Zie hoofstuk "Zweedse Kruiden"
|
|
Dit zijn slechts een handvol kruiden-mogelijkheden die U vast en zeker veel kunt uitbreiden. Wij hebben ons beperkt tot kruiden en vruchten die men relatief gemakkelijk kan
vinden en/of algemeen gekend zijn. Het toevoegen van andere kruiden is ook geen probleem. Overdrijf echter niet ! ( toevoegen van een paar kruidnagels...etc. etc).. Denk
eraan dat voor fruit de werkwijze bijna steeds dezelfde is. Meestal gebruikt men echter een hoeveelheid brandewijn, vodka of jenever in een drinkglas en slaat er dan wat fruitsap
(geconcentreerd of niet) en een paar ijsblokjes bij in het glas zelf. Men heeft dan maar één fles sterke drank nodig. Het soort fruitsmaak en de "sterkte" ervan kan dan elkeen voor zich
aanpassen…! Het is dus ten zeerste aangeraden steeds enkele flesjes fruitsiroop of concentraat bij de hand te hebben. Dit spaart dan een massa flessen uit....!
|