Zijn lieveheersbeestje zonder vleugels zielig?

Lieveheersbeestjes worden heel dikwijls ingezet bij teelten onder glas om bladluizen op te ruimen. Maar doordat het moelijk is om de volwassen lieveheersbeestjes binnen te houden moeten regelmatig nieuwe kevertjes uitgezet worden. Bijkomend probleem is dat het kevertje vanaf september en oktober zijn overwinteringsplek opzoekt zoals gevels van woningen, vensterkozijnen of spleten in boomschorsen. Allemaal redenen waarom de lieveheersbeestjes meestal als correctiemiddel gebruikt worden. Men neemt eerst zijn toevlucht tot sluipwespen of galmuggen. Pas als er in de kas haarden (sterke aantasting) van bladluizen optreden kunnen lieveheersbeestjes ingezet. worden. Het zijn namelijk de larven van Adalia bipunctata die ingezet worden en die hebben vrij veel bladluizen nodig om te kunnen overleven.
Wageningse en Leidse onderzoekers werken nu aan een lieveheersbeestje dat niet weg kan vliegen.
Een citaat uit een pas verschenen artikel van het Weekblad voor Wageningen UR

'In de natuur is het ontbreken van vleugels een zeldzame afwijking', legt De Jong uit. 'We hebben in tien jaar tijd twee keer een lieveheersbeestje zonder vleugels gevonden. Met één ervan kweken we nu verder. Wij hopen dat we met één keer uitzetten van de beestjes een stabiel systeem kunnen krijgen waarbij wat luis overblijft zodat de lieveheersbeestjes wat te eten hebben, maar niet zoveel dat de luizen schade berokkenen aan het gewas.'
Overigens is het de vraag of het vleugelloze beestje zielig is, wel een vraag die de onderzoekers bezig houdt. 'Uiteindelijk is dat belangrijk voor de toepasbaarheid van dit idee. Als mensen het zien als misvormde, meelijwekkende beestjes, zou dat een probleem kunnen zijn.

Wij hopen dat die voordelen voor de consument opwegen tegen het minder aantrekkelijke uiterlijk.


Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen