De Duitse schlager in Nederland en België

JOHANNES HEESTERS

°05.12.1903 - +24.12.2011
Opnieuw een Nederlander in deze website en volledig terecht, want de man maakte een weergaloze carrière bij onze Oosterburen, wat hem wel kwalijk genomen werd, vermits een deel van deze carrière zich afspeelde in het « Dritte Reich »! Een Nazipropagandist is hij echter nooit geweest, maar toch trad hij tijdens W.O. II met zijn groep in het concentratiekamp Dachau op … Niettegenstaande vele Nederlanders, net als vele Vlamingen tijdens W.O. II in de rij staan hadden aanschuiven voor deze Amerfoortse charmerende middenstanderszoon, die in verschillende films, zoals « Hallo Janine » (1939), « Immer nur Du » (1941) en vooral « Gasparone » (1937) optrad aan de zijde van Marika Rökk  werd Johannes na de oorlog gebrandmerkt als « fout » en « nationale Nederlandse zondebok ». Het zou hem nooit vergeven worden, dat hij gedurende W.O. II goed zijn brood verdiend had onder het Naziregime en nadien bleek, dat hij het daar zelf ook moeilijk mee had.
In 1934 maakte Heesters zijn debuut bij de Wiener Volksoper in Carl Millöcker's « Der Bettelstudent ». Georg Jacoby, de filmregisseur en  veel oudere echtgenoot van Marika Rökk, maakte er in de beroemde Berlijnse Babelsberger Ufa-filmstudio's een filmversie van, aan de zijde van zijn beroemde Hongaarse echtgenote. Het werd het begin van een soort sprookje van een Nederlandse operetttekoning  in (het Duitse) wonderland, waarbij Johannes zijn Duitse concurrent Willy Fritsch (vader van Thomas) in de schaduw speelte. Johannes Heesters paste perfekt in het  Nazi-wereldbeeld. Rudi Schurike had het in 1935 al in de gaten, dat deze vrouwenverleider carrière maken zou.
Na 1945 kon hij in tegenstelling tot andere UFA-filmidolen zijn carrère verder zetten als « Bel Ami » en Danilo in Lehar's « Lustige weduwe ». Uit deze laatste stamt « Da geh' ich zum Maxim », dat zijn lijflied werd. Bij het kijken naar de film "Bel Ami" valt op, welke goede acteur Heesters bovendien was. Zijn acteertalent getuigde van een voor die tijd uitzonderlijke naturel. Zijn uitzonderlijk talent lag in de combinatie zanger-acteur, dat hij in talloze operettes en films kon tentoon spreiden.
Toen René Sleeswijk in 1963 Johannes Heesters naar Nederland terughaalde voor de rol van anti-Nazikapitein Von Trapp in de theaterversie van « The Sound of Music » bleven de zalen leeg. Nederland kon hem zijn « Nazicarrière » niet vergeven ..
In 1992 trouwde hij voor de 2de maal met  de 46 jaar  jongere Simonne Rethel, een van zijn grootste  fans. In een eerste huwelijk was hij 55 jaar, van 1930 tot 1985 met de Belgische Louise H. Ghijs gehuwd geweest. Louise overleed in 1985 en ze kregen 2 (muzikale) dochters, Wiesje en Nicole. Van 1996 tot 2001 stond hij op de bühne in Berlijn, Hamburg en Munchen en maakte hij toernees in Oostenrijk en Zwitserland  met de zwarte komedie « Een gezegende leeftijd ». In 2002 stond hij in München » op het toneel in Anton Tsjechow's « Kersentuin », waardoor hij in het Guinessbook of records terecht kwam als oudste nog actieve acteur.
In Duitsland is Johannes Heesters tot op heden immens populair gebleven, in 2001 kreeg hij nog een eigen website: http://www.johannes-heesters.de/
In 2003 zagen we hem in enkele Duitse TV-shows n.a.v. zijn 100ste verjaardag. In « Wetten dass» had hij immers aan Thomas Gottschalk beloofd, dat hij 5 jaar later zou terugkeren … Hij zong nog een of andere operettearia, weliswaar ietwat steunend op de vleugelpiano, waarna hij aan de hand van een begeleider de scène zingend « Da geh' ich zum Maxim » verliet, zijn lijflied dat hij in "Die lustige Witwe" alleen al, meer dan 1600 keer gezongen heeft.
Johannes Heesters schitterde op 100-jarige leeftijd nog in Stuttgart in de musical « Heesters ». In december 2004 treedt de 101-jarige in 9 van de 17 Christmass-shows in Dortmund op …


Gazet van Antwerpen 6/12/2007Omstreden zanger viert 104de verjaardag met optreden

De van oorsprong Nederlandse zanger en acteur Johan Heesters heeft woensdag met een optreden in het Berlijnse theater Admiralspalast zijn 104de verjaardag gevierd. 
Heesters is in Duitsland zeer populair, maar in Nederland is hij omstreden omdat hij in de Tweede Wereldoorlog, toen hij al in Duitsland woonde, bleef optreden. Met name een bezoek aan het concentratiekamp Dachau wordt hem nagedragen. 
Heesters zong woensdag operetteklassiekers en presenteerde zijn nieuwe cd, Generationen. Naar wordt aangenomen is hij de oudste nog optredende artiest ter wereld. 
Op 16 februari 2008 trad hij op in theater De Flint in zijn geboorteplaats Amersfoort.

Uit “De Telegraaf” van di 30 nov 2010, 18:31: Heesters gestopt met roken

BERLIJN -  De in Amersfoort geboren zanger en acteur Johannes Heesters is drie weken geleden gestopt met roken. Hij heeft dat gedaan uit liefde voor zijn prachtige vrouw. Dat heeft Heesters laten weten in een interview met het Duitse weekblad Bunte. Heesters hoopt zondag zijn 107e verjaardag te vieren en is nog altijd actief.
Heesters stak zijn eerste sigaret op in 1919, een jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog. Hij was toen 16. Volgens Heesters moet zijn vrouw Simone (61), met wie hij in 1992 trouwde, "nog zo lang mogelijk wat aan mij hebben”. Hij viert zijn verjaardag zondag in huiselijke kring in Erfurt in het oosten van Duitsland. Volgend jaar viert hij dat hij negentig jaar op de planken staat.

Uit "Bild Zeitung" van wo. 30 nov. 2011: Jopie: "Ik wordt 108! Ach, de dood kan wachten."

Jopie, oude jongen! Bijna kunnen wij u gelukwensen. Bijna ... Binnen 5 dagen, wordt de acteur en zanger Johannes Heesters 108 j. oud.
Nu de schok: Jopie ligt in het ziekenhuis.
Wegens een "toestand van zwakte" werd Johannes Heesters in het ziekenhuis van Starnberg, bij Munchen opgenomen. Zijn vrouw Rethel (62) en de familie zijn bezorgd. Alle voorstellingen, ook het verjaardagsfeest in Breisach zijn afgezegd. Vanavond kan hij er niet bij zijn, bij de filmpremiere van "Ten", waarin hij de rol van Petrus speelt. Maar aan de Bild-lezers belooft Jopie: "Ik beloof jullie, ik word 108! En ik zal zo vlug als mogelijk weer op de planken staan ..."
Jopie, die nog altijd rookt, maar geen whysky meer drinkt ("ik krijg er hoofdpijn van"), zei onlangs nog tot de Bild-reporter: "Ach, de dood kan wachten."

Kappl, Paznauntal, Oostenrijk, Kerstmis, 25 dec. 2011:

We verblijven met familie en vrienden in een vakantiewoning een gaan naar de "Helene Fischer Show" op ARD HD kijken. Overigens, die "Helene Fischer Show" is om duimen en vingers af te likken. Erna, om 22.15 u. is er een onvoorzien "In memoriam", waaruit blijkt, dat Johannes Heesters, de avond voordien overleden is. De dagen erna zien we op diverse Duitse zenders, documentaires over zijn leven en films van hem, o.m. "Bel Ami' en "Bühne frei für Marika". Uit dat alles blijkt zijn betekenis voor de Duitse film- en showwereld als zanger-acteur. Ik sla Johannes Heesters dan ook, enkele trappen hoger aan, dan bij bij vb. Peter Alexander, die ook de twee facetten aardig kon combineren.
Vrijdag, 30 dec. 2011, sneeuwt het onophoudelijk en we besluiten na het weerbericht op ARD HD bekeken te hebben, 1 dag eerder dan voorzien te vertrekken, van zodra het sneeuwen wat minder wordt. Ondertussen zien we op het journaal beelden van de begrafenis van Johannes Heesters. Hij wordt begraven op het Nordfriedhof in München.

Meer info over Johannes Heesters en zijn familie op de Nederlandse en Duitse Wikipedia.