De Duitse schlager in Nederland en België

HELENE FISCHER

°5.8.1984
Mijn aandacht voor Helene Fischer is het gevolg van een bezoek van mijn zoon en zijn echtgenote aan Bad Langensalza. Hij was er op bezoek bij vrienden van zijn schoonouders. Die vrienden komen zelf trouwens ook regelmatig op bezoek naar Oostkamp en kenden dus Laura Lynn. In Bad Langesalza vertelden ze hem: "Je moet vanavond eens kijken naar de MDR, daar zal je Helene Fischer zien, de Duitse Laura Lynn". En zo ben ik beginnen googelen naar Helene Fischer en keek ik bij vb. ook naar haar op ARD, toen ze op 12 jan. 2008, in "Die Krone der Volksmusik" tot beste Duitse zangeres van 2007 gelauwerd werd …
Helene Fischer is een Ruslandduitse uit de Siberische stad Krasnojarsk aan de Amoer, die op 4-jarige leeftijd met haar ouders naar Wöllstein in de Rheinland-Pfalz uitweek. Siberië heeft dus nog meer te bieden dan Maria Sharapova. Ruslandduitsers zijn etnische Duitsers, die in de deelstaten van de voormalige USSR wonen. Ze waren in 2002 nog met een 600000, waarvan een 350000 in Siberië. Ze stammen af van de boeren, die in de tsarentijd naar Rusland trokken  om er braakliggende gronden te bewerken. Met de Russische revolutie kwamen er veel terug of weken uit naar Amerika. In de tweede wereldoorlog werden er ook veel naar Siberië gedeporteerd. Op het einde van de jaren '60 begonnen er door de bemoeienissen van Willy Brandt ook veel terug te keren naar de Bundesrepublik. Dat was eveneens het geval in 1991, bij het uiteenvallen van de Sovjet-Unie.
Helene kwam dus in 1988 met haar familie naar de heimat, liep er school en behaalde een diploma als musicalzangeres. Dat is eraan te merken, want wie haar CD' s beluistert hoort hoe ze ook letterlijk een toontje hoger kan zingen, indien nodig. Ze trad in Darmstadt en Frankfurt am Main in musicals op en haar moeder stuurde een demo CD naar Uwe Kanthak op, die contact nam met schlagerpaus Jean Frankfurter, die haar een platencontract aanbood. Haar eerste TV-optreden is in het Winterfest der Volksmusik van Florian Silbereisen en in februari 2006 komt haar eerste full-CD uit "Von hier bis unendlich" met o.a. "Morgen früh küss ich dich wach", op muziek van Jean Frankfurter en tekst van Irma Holder, zoals haar meeste nummers. Eind juni 2007 kwam haar 2de full-CD uit "So nah wie du", waarvan "Mitten im Paradies" het bekendste nummer is.
Helene Fischer brengt jaarlijks een CD uit. In 2008 was dat "Zaubermond", in okt. 2009 volgt dan "So wie ich bin", met daaraan vastgekoppeld een reeks optredens in okt.-nov. 2010, zie http://www.helene-fischer.de/hf/, o.m. in Keulen, maar bij vb. ook in Oberhausen en Trier. Ik zou zeggen, allen daarheen!
Dat je zo weinig Helene Fischer bij ons hoort, heeft te maken met het feit, dat haar bij EMI uitgegeven CD' s simpelweg bij ons niet op de markt komen. Bestellen kan dus enkel via internet. De originele versies worden bij ons deskundig afgeblokt, net zoals die van bij vb.DJ Ötzi e.a., om er Vlaamse covers van uit te brengen. Zo werd  "Morgen früh küss ich dich wach", in de zomer van 2008 voor Lindsay "Van 's morgens vroeg tot 's avonds laat ", broer Christoff schreef de Nederlandse tekst . "Lass mich in Dein Leben" het origineel is uit Helene' s CD "Zaubermond" werd op Laura Lynn' s CD "In vuur en vlam", "Laat me in je leven".
De info over de origine van Helene en de Ruslandduitsers is afkomstig uit Wikipedia.

Zondag 21 november 2010, 18.05 u., Lanxess-Arena, Keulen: De bloedmooie blonde Helene, daalt de showtrap af in een glinsterend donkerblauw paillettenkeed, met zijdelingse split rechts, de muziek zwelt aan. Drie uur lang zal Helene ons Dirk, Marleen, mijn echtgenote en mijzelf een van onvergetelijkste avonden uit ons leven bezorgen. Helene pakt in een 3 uur durende show de ganse zaal in. Wat een stem, wat een présence, wat een show, superlatieven schieten hier tekort! Ik heb geen Nederlanders of Vlamingen gezien, maar wellicht waren er veel Nederlanders de avond ervoor in Arnhem, waar ze hopelijk van een even fantastische show genoten hebben. De afwezigen hadden ongelijk, maar kunnen wellicht in 2011 een optreden van de "Best of ..." toernee meepikken. Het spijt me, maar alle zangeressen, verzinken in het niets als Helene begint te zingen! Wie kan moet zeker naar een optreden van haar gaan, je hoeft zelfs geen schlagerfan te zijn om van Helene te kunnen genieten! Helene zingt ook uit de Lion King, ze zingt uit de Russische folklore, ze zingt Michael Jackson. Helene kan alle repertoires aan. Jammer voor jullie, Laura en Lindsay maar het origineel is zoals maar al te dikwijls véél beter dan de copie. Boeken in o.m. Keulen kan via de website http://www.helene-fischer.de/hf/.

 

Wie Helene in Keulen gemist heeft kon in mei-juni 2011 een optreden van haar "Best of' tour, met groot orkest, meepikken. Het lijstje vindt u hieronder:

Op 14 okt. 2011 verschijnt de nieuwe CD van Helene, natuurlijk in een productie van Jean Frankfurter. Ik ben benieuwd welke Vlaamse zangeressen er allemaal een graantje van zullen meepikken, in de vorm van een Nederlandse vertaling. Ik hou jullie op de hoogte!

Helene stond op dinsdagavond 9 oktober 2012 op de planken van de Ethiasarena in Hasselt. De 5000 toeschouwers hebben met volle teugen van een onvergetelijke show genoten, waarin Helene het beste van zichzelf gaf. Het smaakt naar meer.

Op 6 oktober 2013 komt de nieuwe Cd uit van Helene: Farbenspiel