De Duitse schlager | in Nederland en België |
---|
DEMIS ROUSSOS
HOME | INLEIDING | DE PRÉHISTORIE | VAN A TOT Z | CONTACT |
°15.06.1946 - +25.01.2015
Artemios Ventouris Roussos is in de door Claude François bezongen Egyptische havenstad Alexandrië uit Griekse ouders geboren. In Egypte zingt hij in het koor van de Grieks-orthodoxe kerk, volgt notenleer en leert piano en gitaar spelen. 12 jaar oud, emigreert hij met zijn ouders naar Griekenland.Hij maakt zijn muzikaal debuut op 17-jarige leeftijd in een groepje « The Idols ». Later gaat hij deel uitmaken van de « We Five ». Alles verandert in 1968 na de ontmoeting met Vangelis Papathanassiou, Loukas Sideras en Agyrilos Kyroulis. Samen richten ze Aphrodite's Child op. Ze trekken naar Parijs, waar ze « Rain and tears » opnemen, dat een wereldhit wordt.. Het nummer is gebaseerd op de beroemde canon van Pachelbel. Nadien volgen « End of the world », « I want to live », « Marie jolie »,« It' s five o' clock » en « Spring, summer, winter and fall ». Vangelis (Papathanassiou) en Demis Roussos zijn de steunpilaren van de groep. Eind 1970 lopen hun wegen uit elkaar om elk een succesrijke solocarrière tegemoet te gaan. Vangelis werd de koning van de synthesizer, Demis ging verder op de platgetreden paden van « Aphrodite's Child ». Terzijde Papathanassiou is ook de originele achternaam van Leo en Vicky Leandros, familie van elkaar?,
De eerste solo-opname van Demis « We shall dance » schiet in de zomer van '71 pas omhoog in de hitparade, na een toernee in Italië, Frankrijk, Spanje en Portugal ». Oorspronkelijk zingt Demis alleen in het Engels, maar na een Duitse toernee vanaf 1973, ook in het Duits. Zo konden wij het in de jaren '70 meemaken, dat bepaalde nummers bij ons, zowel in de Engelse als de Duitse versie in de hitparade stonden en het dient gezegd, de Duitse versies haalden de bovenhand! Ze waren trouwens de oorspronkelijke versies, geproduced en niet zelden gecomponeerd door Leo Leandros, vader van Vicky.« My reason » uit 1972 en « Forever and ever » uit '73 waren nog eentalig Engels, maar « Goodbye my love goodbye », eveneens uit 1973 hoorden we vooral in het Duits. In het jaar 1973 scoorde Demis trouwens 2 absolute nr. 1 hits met « My friend the wind » en »Schönes Mädchen aus Arcadia ». Ook 1974 was nog succesvol met 2 Engelstalige hits; « Someday, somewhere », « My only fascination » en « Auf wiedersehen » een remake van een van de grootste hits van Rudi Schurike, maar toen begon de weg terug. In 1975 geraakte hij met « Perdoname » nog in de top tien, maar sindsdien werd Demis geklasserd als « oude » schlagerzanger. In de jaren '80 nam hij nog een paar duetjes op met de Vlaamse Nancy Boyd (hoe zou het nog zijn met? …) en ging hij ook op toernee met de Belgische « Hever Concertband ». Dit laatste orkest heeft er een handje van weg om vedetten op hun retour opnieuw op te poetsen, waarbij ze tijdens een optreden hun grootste successen kwelen, al of niet in een of andere medley. Zo kon ik Demis meemaken tijdens een reisbrochurevoorstelling van Sunsnacks/Pegase in Oostende. Demis was opnieuw even volslank als in zijn beginperiode en zijn stem viel nog mee. Ze had weinig geleden onder het dieet van een paar jaar eerder, dat blijkbaar weinig zoden aan de dijk gebracht had. Demis bracht er een professioneel optreden, wat niet altijd van alle opgepoetste iconen kan gezegd worden. Een vroeger optreden in het Londen Palladium Theatre in de jaren '70 was mij meer tegengevallen. Demis bracht er een routineklus, in de hoge tonen bijgestaan door iemand uit het backgroundkoor. Tijdens het instrumentaal gedeelte van een song bestond hij het zelfs zijn nagels te kuisen, foei!
In de jaren '90 was Demis dus vooral in de Benelux op toernee. Zo bracht BR Music in 1995 een CD uit « In Holland ». Ook werd een CD uitgebracht met zijn vroegere hits in een « aangepast » kleedje. Persoonlijk gaat mijn voorkeur altijd uit, naar het origineel, omdat je de songs koppelt aan momenten uit het verleden. De songs van Demis en Apphrodites Child waren de perfecte slows en daar hangen bijgevolg nogal wat herinneringen aan vast! De Duitstalige waren dan weer typische schlagers met dat zuiders sausje, dat er eigen aan is. Een van de mooiste « Schön wie Mona-Lisa, (Wenn ich ein Mahler wär )» uit 1975 geraakte echter jammer genoeg niet meer bij ons in de hitparade.
Oh ja, door zijn postuur en zijn kledij was Demis in de jaren '70 ook een dankbaar figuur voor look-a-likes, die op een of andere fuif opdoken. Een pruik en een toga konden wonderen doen … en maar playbacken!
Zijn mooiste nummer, naar mijn bescheidien mening is "Schön wie Mona-Lisa" (1975), een compositie van de al hoger genoemde Leo Leandros. Het stond alleen in de duitstalige hitparades. Het genoot ook bij ons enige bekendheid, omdat het regelmatig gedraaid werd op Radio 2 Limburg.
Demis overleed in de nacht van zaterdag op zondag 25 januari 2015 in een hospitaal in Athene.