De Duitse schlager in Nederland en België

IVAN REBROFF

°31.07.1931 - +27.2.2008
Een Rus in « De Duitse schager »? Helemaal niet of toch? (zie verder). Het is niet omdat  je een pelsmuts draagt, dat je een Rus bent. Hetzelfde geldt voor de zgn. kosakenkoren, of ze nu van de Don zijn, denk maar aan Sergej Jarov, of van de Zwarte Zee, denk aan Peter Orloff, je weet nooit of ze echt Russisch zijn. Zo bestaan er momenteel minstens een 6-tal Don Kosaken koren. Daarnaast heb je nog de koren van de Oeral, Wolga en Schwarzmeer Kosaken. Alle pretenderen ze de voortzetting te zijn van her origineel dat in 1921 in het Turkse Tschilingir, nabij Istanboel gesticht werd. De kozaken vochten in 1917 aan de zijde van de tsaar en het is nogal wiedes, dat ze na de revolutie naar het westen uitweken om hier actief te zijn. Vandaag de dag worden ze zelfs voorgesteld als koor van het Rode Leger, terwijl ze er nota bene tegen gevochten hebben!
Het is zoals met het Russische Staatscircus, hoeveel zouden er in West-Europa op toernee zijn? . Een van de vele heeft trouwens zijn maatschappelijke zetel in Brugge! 
Van Kosakenkoren  ligt de oorsprong, net zoals van het circus, in de voormalige U.S.S.R. en tellen ze hoofdzakelijk Russische emigranten als lid. Van Ivan Rebroff echter betwijfelen wij of hij een andere, dan een muzikale band heeft met Rusland. Immers Ivan kwam in Berlijn-Spandau op de wereld als Hans-Rolf Rippert en belandde in het begin van de jaren '50 via Belzig en Halle an der Saale in Hamburg. Daar was hij o.a. beursstudent aan de Staatshogeschool voor Muziek, waar hij met zijn stem van 4,5 octaven indruk maakte. Volgens  krantenberichten n.a.v. zijn overlijden zou zijn moeder wel een Russische zijn, maar op zijn officiële website wordt daarvan geen gewag gemaakt.
Na zijn studies maakt hij o.m. deel uit van het Don en Schwarzmeer  kosakenkoor, waar hij  de Russische folklore en kerkliederen leert kennen. Onder de naam Ivan Rebroff probeert hij (zonder veel succes) als solozanger carriere te maken in de opera. Hij neemt ook een eerste LP op, maar de echte doorbraak komt pas in 1968 in het Théatre Marigny in Parijs, waar hij de rol van « Tevje » speelt in « Anatevka », bij ons beter bekend als de musical « Fiddler on the Roof ». Deze laatste musical is eveneens verantwoordelijk voor de doorbraak van Roger Whittaker. Roger  pikte immers « If I were a rich man » eruit, dat een stevig fundament werd voor de start van zijn succesvolle loopbaan.
Er volgden nog verschillende opera's en operettes waarin Ivan, alias Hans-Rolf, optrad. Ivan zou echter  wereldberoemd worden met zijn vertolking van Russische volks- en kerkliederen, zoals Kalinka, Stenka Rasin e.a., waarmee hij wereldwijd zalen en kerken vulde. Hoeft het nog gezegd, dat hij waarschijnlijk als voorbeeld diende voor Helmut Lotti en diens  manager Piet Roelen, bij de release van « From Russia with love »!
Door zijn overgewicht sukkelde Ivan echter met zijn gezondheid, hij brak af en toe al eens een ledemaat, mede door zijn overgewicht, waardoor hij voor korte of lange tijd in een rolstoel belandde. Hij lijdt bovendien aan suikerziekte, maar dat alles belet hem niet om op 73-jarige leeftijd einde 2004, begin 2005 op « kerkentoernee te gaan.
Normaal komt hij nog zelden uit zijn Griekse villa op het eiland Skopelos  Hij is er inmiddels tot ereburger benoemd. In 1985 kreeg hij het Bundesverdienstkreuz voor het bevorderen van de verstandhouding tussen de volkeren van Oost en West.
Zijn enige verschijning in de Nederlandse en Belgische hitparades dateert uit 1971 met « Mit der Troika in die grosse Stadt ».
Ivan Rebroff overleed in Frankfurt am Main aan een hartstilstand. Op 9/12/2007 had hij in Wenen zijn laatste concert gegeven. Het maakte deel uit van zijn laatste toernee, die hij moest onderbreken wegens gezondheidsproblemen.