Extra aanbod in de kijker


Pro memori : "Parara..."

In deze voordracht met demonstraties leer je een en ander over intuïtie, die zo vluchtige manier van waarnemen. Wat is mogelijk en wat niet? Kun je de gedachten lezen van iemand anders? Waarom lijkt de een daarin beter dan de ander?
Je krijgt weinig theorie te horen. Je doet mee met allerlei oefeningen. Je gaat tamelijk wat aandacht moeten schenken, maar op het einde van de sessie zullen je ogen wijd opengaan van verbazing over wat je hebt meegemaakt.
Eindelijk eens een verlossend woord van een persoon bij wie het gedachtenlezen ècht lukt!
Deze voordracht is ideaal voor verenigingen en scholen die het paranormale onderwerp niet uit de weg gaan. De kwestie leeft bij onze jongeren. Zoveel mensen zijn er mee bezig. Helaas is onzekerheid troef.

Praktisch :

Deze lezing is helaas niet meer ter beschikking!!


Te bestellen in uw vereniging of op school: "Psychologie achter de goocheltruc".

Het illuseum doet een boekje open over de manipulatietechniek van de goochelaar.
Beschouw het als volgt: u als toeschouwer probeert zo goed mogelijk getuige te zijn van de verrichtingen door de goochelaar op zijn podium. Op het einde van de truc moet u meestal (:-) toegeven dat u gefopt bent. Waar is het misgegaan?
Uw zintuigen en uw brein zijn misleid. Welke middelen gebruikt de goochelaar om dat te bewerkstelligen? Indien niet zintuiglijk bedot door een visuele illusie, of niet door een beperking van de aandacht, heeft het brein verkeerde conclusies getrokken op basis van verwachtingen, automatismen, taalsturing, redeneerfouten, ... Daarover gaat het. Een up-to-date cursus in cognitieve psychologie.

Praktisch :

De spreker komt bij u ter plaatse.Heeft ú een illusie te koop?

Wij blijven sowieso geïnteresseerd in de aanschaf van nieuwe illusies. Misschien ligt er op de zolder van oma nog een ding waar u als kind mee speelde? Of u heeft in een toeristenwinkeltje eens iets gekocht, dat best kan passen in het illuseum. Of u bent een kunstenaar, en uw werk misstaat niet tussen onze objecten...
We horen het graag. Neemt u a.u.b. contact op met ons, en we zien wel hoe het verder gaat.

Ooit schonk Lieven Debrauwer ons een factice. "Pardon, wat is dat?" Dat is een flesje parfum, dat geen parfum is... Dit flesje is gevuld met een nepvloeistof. Het heeft de kleur van het parfum, maar zeker niet de geur (gesteld dat je het flesje al zou open krijgen - onmogelijk). Het is bedoeld voor etalages, waar het in alle temperaturen en in de zon mag blijven staan zonder verandering van het uiterlijk. Daar is het de fabrikant om te doen.

Wil u ons iets laten maken voor u? De oplossing :

Onze huisschilder staat desgewenst voor u klaar : Adriaan Nelemans. U kwam zijn naam tegen in het illuseum, want hij is veelal de man achter het penseel! Natuurlijk heeft Adriaan naast zijn belangstelling voor illusies, ook een breed repertoire. Meer daarover vindt u op zijn website Adriaan.
Hier alvast een zicht op de creatie van een werkstuk van Adriaan : Adriaan Nelemans aan het werk


 

Het illuseum popte-up.

Er was nog een allerlaatste kans...

Tijdens de Gentse Feesten - 16 juli tot 24 juli - stonden we met onze hoogtepunten in de Kammerstraat, schuin over het gebouw van Free-Time.
Free-Time richtte een speelstraat in voor de jeugd, en een van de attracties was de wondere wereld van het gezichtsbedrog. In het lokaal van de Jeugddienst stelden we onze beste illusies op. Een bewegend schilderij... een spiegel die u er helemaal anders laat uitzien... vlak wordt diep... een illusie met meer dan 3500 duimspijkers... de strafste spiegeltruc ter wereld... enzovoort.
Met onze topstukken tuimelde u van de ene verbazing in de andere; u gelooft niet dat er zoveel straffe illusies bestaan die u nog niet kent!

De opstellingen waren geschikt voor jongelui vanaf 6 jaar (indien begeleid door ouderen), maar zeer zeker ook voor volwassenen. Denk niet dat wij u alleen maar kid-stuff bieden!

Pop-up van het illuseum tijdens de Gentse Feesten 2016

Het illuseum is ooit van start gegaan tijdens de Gentse Feesten van 1990 en 1991. Het is dus met plezier dat we naar dit scenario teruggrijpen. Het geeft een mooi gevoel om de bezoekers van de Feesten na 25 jaar opnieuw te verrassen. Een speciale plaats krijgen de illusies die toen de adem afsneden van honderden kijkers. We hadden de SIRDS (3D-patronen, indertijd beroemd gemaakt door de Gazet van Antwerpen) voor de ramen gehangen - een fout want iedereen bleef buiten voor de vensters staan staren! Toch doen we het opnieuw: voor de ramen krijgt u een selectie van de beste SIRDS die we hebben.
"Euch, wat is dat, die SIRDS?" Aha, klik door naar onze vraagbaakvoor info.

Waarom al die uitleg, het is toch gepasseerd..?

Juist, maar misschien wil u wel eens uitpakken met een tentoonstelling over gezichtsbedrog. Onze beste illusies zijn beschikbaar! We kunnen hierover afspreken viaemail. Een opendeur-week? Een periode in uw cultureel centrum die u nog moet opvullen?


Zou u uw bezoekers graag laten logeren in een illusie-huis?

We kennen een vakantiehuis met illusoire decoraties. Een raar schilderij in de traphal, een 3D effect in de slaapkamer, een bewegend gebouw in de living...
U kunt er meer van te weten komen via een email. Een voorbeeld?

Dit is Arabisch... akkoord?    illusie in vakantiehuis


Wil u een goochelaar aan huis, of bij uw evenement?

Wij hebben goede ervaringen met de goochelaars die in het illuseum bijsprongen als het eens te druk was... Bij gelegenheid heeft u hen aan het werk gezien in het illuseum. Voor externe optredens verwijzen wij u met plezier door naar hen.
Info bekomen of reserveren kunt u via deze websites:

Veel plezier!


laatste update: 05 mei 2021