Inhoud en Prijzen van het groepsprogramma

Helaas...

Een bezoek met uw groep is niet meer mogelijk. Misschien komt dit goed op middellange termijn..?

 

Wat behelsde zo'n bezoek?

Het standaardprogramma " Ogen bedrogen " van 2 uren bestond uit :

  1. Welkomstwoord in de hal
  2. Projectie van 3D-dia's (bloemen, koraalriffen,...)
  3. Wetenschappelijke show: allerlei demo's
  4. Bezoek aan de 2 illusiezalen
  5. Een sessie met goocheltrucs

Voor schoolgroepen ging het er iets didactischer aan toe dan voor familiaal bezoek.
De idee achter onze didactiek blijft steeds om door verbazing en plezierige sfeer de motivatie tot leren zo hoog mogelijk stellen. Vergeleken met een andere groep komt er tijdens de wetenschappelijke show wel extra uitleg over de (vele) oorzaken van illusie. Opdat "leerstof" tot het geheugen zou doordringen - is dat niet het doel van het onderwijs - dient de aandacht van de lerende getrokken en gaande gehouden worden. Boeien kan door een assertieve manier van lesgeven, met uitdagende vraagjes ("welke kleur heeft je schaduw op het gazon?"), humor en ad rem reacties op wat de lerende doet (of niet doet) en zegt. Zonder dat zij diep hoeven in te gaan op allerlei theorieën, steken de leerlingen behoorlijk wat algemene kennis op. Ze surfen vlot over de diverse vakgebieden, zodat de vele verbanden tussen van alles en nog wat duidelijk worden!
O ja, die schaduw op een fris gazonnetje is donkergroen.

school op bezoek Sint-Jozefinstituut op bezoek

Leerkrachten PAV, plastische kunsten, fysica & biologie, psychologie & cultuurwetenschappen halen tamelijk wat materiaal uit ons programma. Aangezien ook de attitudes van leerlingen beïnvloed worden, kunnen leerkrachten zedeleer & godsdienst (en alle andere opvoeders) voortbouwen op de ervaringen van hun leerlingen met gezichtsbedrog.
Leerkrachten uit het BSO merken dat hun leerlingen hier met belangstelling openbloeien. We maken er een erezaak van hen 2 uur lang te activeren. Kinderen uit de derde graad L.O. komen op hun niveau goed aan hun trekken.
Maar ook hogescholen en universitaire richtingen vinden hun gading! U wil uw studenten waarschuwen voor de moeilijkheid van observatie? U stimuleert het einddoel kritisch denken?


laatste update: 06 mei 2021