Neteldieren

De neteldieren vormen een stam van het dierenrijk. De stam omvat onder andere de kwallen en bloemdieren. Neteldieren leven allemaal in het water. De meesten leven in zee, maar er zijn ook groepen die in zoetwater leven.

Neteldieren komen al lang op aarde voor, maar aangezien ze voor een groot gedeelte geen skelet maken, zijn de fossiele bewijzen van hun bestaan slechts beperkt tot de steenkoralen en enkele bij toeval goed bewaarde afdrukken van kwallen en kwalachtigen.

Het zeedruifje
img49_8
Het zeedruifje
Het kleinste kwalletje ter wereld is het zeedruifje.

Het dier wordt 2 tot 3 cm groot. Door middel van acht rijen trilhaartjes kunnen ze zwemmen. De vrij lange vertakte tentakels vangen kleine waterdiertjes.

Zeedruiven spoelen wel eens aan en doen dan denken aan zachte knikkers. Dikwijls worden aangespoelde zeedruifjes "kwalleneitjes" genoemd maar dat is fout.

De kompaskwal
img51_8
De kompaskwal is een middelgrote kwal met een vrij platte schijf en wordt zo genoemd omdat ze een tekening heeft die lijkt op een kompas.

De lichaamsschijf is glazig doorschijnend met een bruine rand en (vaak) een V-vormige tekening. Ze hebben 24 vrij lange rand-tentakels die 'prikken'. Rond de mondopening staan 4 lange vangarmen .

De kompaskwal komt algemeen voor in de Noordzee en spoelt soms (vooral in de nazomer) massaal aan op het strand. Het is de giftigste kwal die in de Noordzee voorkomt.

De gewone zeeanemoon
img53_8
De Gewone Zeeanemoon is een veel voorkomende verschijning in het getijde water. Het diertje bezit een zuignap als voet en hecht zich daarmee aan de harde oppervlakte vast. de zuil is tot 5 cm hoog en eindigt in een rozet van tot 200 tentakels waarmee hij voedseldeeltjes (plankton) uit het water vangt.

De kleur varieert van bruin, rood, oranje tot groen. Er komen ook mengvormen voor die zich uiten door het vlekkerige uiterlijk. Het lage water kunnen ze uitstekend overleven. De anemoon trekt zich dan volledig in en houdt daarbij water vast, zodat ze niet verdrogen. U vindt ze boven de waterlijn als kleine bruine glibberige bolletjes.

De paardenanemoon
img55_8
Paardenanemonen komen voor langs de kusten van de Noordzee, vooral op stenen van dijken en dammen.
 
Het lichaam van de paardenanemoon is zeer eenvoudig. Het bestaat uit een holle 'zuil' met een doorsnede van maximaal 5 centimeter. De zuil is glad en de kleur is rood, maar dofgroen of blauw is ook mogelijk. Aan de bovenkant zit de mondopening met daarom heen een krans van tentakels. Die tentakels zijn vrij kort, tot een centimeter of 3 en stevig. Aan de buitenrand van de tentakelkrans zitten blauwe knobbels.
De zeedahlia
Zeedahlia
De zeedahlia is de grootste anemonensoort die in onze Noordzee voorkomt. De grootte is beperkt tot 150mm met tentakels tot maximum 25 mm in onze streken.

Dit artikel valt onder de licensiebepalingen vanCreative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License