Zeezoogdieren

Zeezoogdieren zijn dieren die in de zee leven maar zeezoogdieren ademen met longen, en niet met kieuwen zoals vissen. Ze hebben warm bloed en ze krijgen levende jongen die bij hun moeder drinken. Daarom noemen ze ook zoogdieren.

Sommige Zeezoogdieren zien er wel net zo uit als vissen.
In de Noordzee leven 3 soorten zoogdieren:

  • walvissen,
  • dolfijnen,
  • zeehonden.
Walvissen
Bruinvissen
Bruinvissen zijn kleine dolfijnen met een stompe snuit, een lage, driehoekige rugvin en (zoals alle walvisachtigen) een platte staartvin. De rug is donkergrijs,de buik helderwit. Ze leven alleen, of in kleine groepen van 2 a 10 dieren.
Zij maken geluiden en de echo hiervan dient om hun prooi (voedsel) te vinden.

bruinvis
Dwergvinvis
De dwergvinvis is een van de kleinere baleinwalvissen. Volwassen dwergvinvissen hebben gemiddeld een lengte van 7 tot 7,5 meter, met een maximum van 9 tot 11 meter voor vrouwtjes en 9 tot 10 meter voor mannetjes.
Dwergvinvis
Dolfijnen: de tuimelaar
De tuimelaar is een dolfijnsoort die langs de Nederlandse en Belgische kust gevonden wordt. Hun lengte kan varieerden in lengte van 110 cm tot 380 cm. De gemiddelde lengte bedraagt 270 cm.
 
Tuimelaars zijn sociale dolfijnen die meestal in groepen worden gezien. De normale groepsgrootte schommelt tussen de 5 en 20 exemplaren, maar soms worden aanmerkelijk grotere samenscholingen gezien tijdens de trek of bij drijfjachten.

tuimelaar
Zeehonden
In de Noordzee leven 2 soorten:
  • gewone zeehond
  • grijze zeehond
De enige verschillen zijn de kleur en de vorm van hun kop. Ze eten garnalen en vis. Die vinden ze met behulp van hun snorharen, daarmee voelen ze trillingen in het water. Daardoor kunnen ze zelfs in vies en troebel water vis vangen. Ze rusten graag uit op zandbanken.
Grijze zeehond
Zeehond

Dit artikel valt onder de licensiebepalingen vanCreative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License