Home
Jeugdharmonie
Kalender
Bestuur
Contact
Foto's
Extra
Geschiedenis harmonie
Geschiedenis jeugdharm.
Sponsors

Metaclima
VGD Opwijk
Verzekeringen De Nil
Hugo De Neef
Van Rossem
Tradibouw
Fijnwijn
Teaterhuyse
Letter en Beeld
Tuinarchitectuur
Vandeputte
Van de velde Beton
AAA Retail
Nuelant
Spar
Bouwbedrijf Van Gerwen

GDPR

Geschiedenis van de Jeugdharmonie

In het verslag van de bestuursvergadering van 25 november 1980 vinden we de volgende regel terug:
"De eerste herhaling van de jeugdharmonie zal doorgaan in de eetzaal van de gemeenteschool,op zondag, 30 november 1980 te 10 uur." Het officiŽle startsein van de jeugdharmonie is gegeven!

Onze eerste dirigent was Pierrot de Block. Zowel Pierrot als Eric Tournť, de toenmalige dirigent van de harmonie, waren leraar aan de plaatselijke muziekacademie "August De Boeck", zo werd het makkelijker om jonge muzikanten te overtuigen om bij de jeugdharmonie te komen spelen.

Om de jeugd in het begin wat te versterken werden enkele oudere muzikanten aangespoord om op zondagvoormiddag mee te komen repeteren met de jonge garde. De eerste repetitie ging zoals gepland door op 30 november 1980, van 10 tot 11. Er werden 33 muzikanten, jongens en meisjes, geteld op deze startrepetitie.

Reeds op 28 december van dat zelfde jaar, na slechts 1 maand repeteren, werd er een eerste kerstconcert gegeven in het rustoord. De plaatselijke pers was vol lof, en bijgevolg wou iedereen deze sensatie in actie zien. In 1981 zat de agenda dan ook meteen stampvol. Optredens voor de opening van de BBO-school, het huwelijk van een muzikant, de nieuwe pastoor in Nijverseel, de jeugdboekenbeurs,...

In de loop van het eerste werkjaar ontstond de werkgroep. Zij bestond uit Pierrot en Godelieve, Leo en Roza Van Eycken en Eric en Marie-Louise Pelicaen. Het klikte allemaal heel goed en dus werd een manier gezocht om heel Opwijk (en de rest van de wereld) te tonen waartoe de jeugdharmonie allemaal in staat was. Het eerste aperitiefconcert was geboren.

Op 14 maart 1982 werd er in plaats van te repeteren op zondagmorgen een concert gegeven. Zoals de naam aangeeft kon er ook al een aperitiefje gedronken worden. Een traditie die nog altijd in ere wordt gehouden. Op 16 januari 1983 is er zelfs een radiodocumentaire gemaakt over de jeugdharmonie door de BRT.

Nadien volgden nog talrijke hoogtepunten in onze loopbaan. In 1988 was er bijvoorbeeld het optreden op de Euroveiling in aanwezigheid van de toenmalige eerste minister Martens.

In 1990 was er het eerste "bezinningsweekend" in Nassogne. Sindsdien is dit jaarlijks weerkerend muziekkamp iets waar de jeugdmuzikanten echt naar uitkijken. Tijdens dit weekend worden de nieuwelingen gedoopt en worden ze volwaardig lid van de jeugdharmonie.

In mei 1996 trekt de jeugdharmonie op een buitenlands avontuur. Helemaal naar het hoge Noorden, naar Denemarken, voor een verbroedering met de plaatselijke jeugdharmonie: het Viborg FDF Juniororkester.

In 2000 nam Joris De Geest, trombonist van opleiding, het dirigeerstokje over van Pierrot. Hij zal onze jeugdharmonie leiden tot 2007. Tijdens deze 7 jaar kennen we vele hoogtepunten, denken we als absolute topper maar aan het 25-jarig bestaan van de jeugdharmonie in 2006. In dit jubileumjaar werden alle oud-muzikanten uitgenodigd om nogmaals op het podium plaats te nemen.

Zijn opvolger Tom Pipeleers, een jonge slagwerker, start met een kleinere groep muzikanten, maar maakt er al snel een hecht geheel van. Het aperitiefconcert van 2009 geldt als 1 van de sterkste uit de geschiedenis van onze jeugdharmonie. Een ijzersterk programma rond het thema "superhelden" brengt het publiek helemaal van zijn stuk. In 2009 moet Tom wegens zijn drukke professionele carriŤre onze jeugd vaarwel zeggen.

Vanaf het werkjaar 2009-2010 neemt Jan De Maeseneer het dirigeerstokje ter hand. Tubaist Jan laat meteen een frisse wind waaien in onze jeugdvereniging. Hij heeft vele nieuwe en verrassende ideeŽn die het niveau en de spektakelwaarde van de Jeugdharmonie omhoog halen. Bij zijn eerste Aperitiefconcert in 2010, leidde dit meteen tot een gesmaakte samenwerking met de dansgroep Dance2B uit Opwijk. Later volgen nog hoogtepunten met onder andere een zelfgeschreven muziekverhaal, een concert synchroon met videofilm en een klank- en lichtshow over het weer.

Na 8 mooie jaren komt er een einde aan de samenwerking met Jan. Hij kreeg een aanbod om een harmonie korter bij huis te dirigeren, helaas ook op zondagvoormiddag. Op aanraden van Jan, kwam Pieter D'Hoe zich voorstellen als mogelijke nieuwe dirigent op de bestuursvergadering. Hij wist ons al snel te overtuigen dat hij de geknipte persoon was om de muzikale leiding van de Jeugdharmonie over te nemen. Op 5/11/17 neemt hij voor de eerste keer het dirigeerstokje over van Jan, om de Jeugdharmonie klaar te stomen voor het Afrikaanse Apertiefconcert op 11 maart 2018.