Het Alternatief van Zoons
Home Reiki Yoga Homeopathie Kruiden Bachbloesems Bomen Licht-Kleur

 

Homeopathie

Wat is HOMEOPATHIE ?

De homeopathie is een geneeswijze, die al veel ouder is dan de meeste mensen denken. Ongeveer 2500 jaar geleden was de Griek Hippocrates, de grondlegger van de geneeskunde, van mening dat de zieke en niet de ziekte behandeld moest worden. Hij veronderstelde dat symptomen reacties zijn van het lichaam om een schadelijke hahnemanninvloed te overwinnen. Dat het gelijke met het gelijkende moet worden genezen, komt ook van Hippocrates. Dit betekent dat een zieke kan worden behandeld met een middel dat bij een gezonde mens dezelfde ziekteverschijnselen oproept als die welke men vaststelt bij de zieke. Hiermede kan ook het woord "homeopathie" worden verklaard. Het komt van de Griekse woorden "homoios" = gelijkend op en "pathos" = ziekte of lijden.

De homeopathie zoals wij die nu kennen is ongeveer 200 jaar oud. De Duitse arts Samuel Hahnemann (1755-1843) ontdekte toen dat de kinabast - indertijd het meest effectieve middel tegen malaria - in hoge doseringen, op gevoelige mensen klachten veroorzaakte die erg veel overeenkomst hadden met de verschijnselen van malaria. Na verdere proefnemingen ontdekte hij dat het ook mogelijk was met andere stoffen ziekten te genezen, die dezelfde stof, in hoge dosering ingenomen, kon veroorzaken. Hiermee was de basiswet van de homeopathie ontdekt, nl. dat een stof die klachten kan genezen, die het in hoge doseringen ook kan veroorzaken. In de homeopathie noemen we dit principe de Wet van de Gelijksoortigheid. Het is in de eerste plaats de verdienste van Hahnemann geweest om de homeopathie systematisch en praktisch uit te werken. In de afgelopen 200 jaar heeft de homeopathie zich natuurlijk wel verder ontwikkeld, maar elke echte homeopaat erkent de richtlijnen, die Hahnemann indertijd ontwikkeld heeft, nog steeds als de basis voor zijn methode.

Levenskracht

Om wat beter te kunnen begrijpen hoe dit principe van gelijksoortigheid werkt moeten we even stilstaan bij het afweer- of herstelsysteem van ons organisme. Ons organisme heeft een systeem, dat altijd tracht de zieke mens zo snel mogelijk naar de gezondheid terug te brengen. In de homeopathie noemen we dit het afweer- of herstelsysteem (ook wel de levenskracht, vitaliteit of dynamus genoemd). Als we b.v. een wondje krijgen, dan zal dit herstelsysteem proberen het zo snel mogelijk te genezen; als we een been breken is het ook door dit herstel systeem, dat de beide afgebroken delen (nadat we ze door een spalk of gipsverband op de juiste manier tegen elkaar gelegd hebben), weer aan elkaar groeien. Hetzelfde zien we bij de meeste - niet al te zware - acute ziekten: griep, verkoudheid, acute bronchitis, voorhoofdsholteontstekingen etc.; er is hier altijd vanzelf een sterke neiging tot herstel, maar het hangt af van de kracht van het afweersysteem of dit ook werkelijk lukt. In de regel zien we dat jonge kinderen nog een relatief sterk afweersysteem hebben: de ene dag kunnen ze extreem hoge koorts hebben, de volgende dag is de ziekte al "opgeruimd " en kunnen ze weer gewoon aan de slag. Bij bejaarden is daarentegen het afweer systeem meestal al veel zwakker, waardoor een simpele griep al fataal kan zijn.

Gelijksoortigheid

Bij het zwakker worden van de afweerkracht zien we ook dat de mens er steeds meer naar neigt om zwaardere chronische ziekten te krijgen. Het afweersysteem probeert deze ziekten er nog uit te werken, maar raakt steeds meer "vermoeid " en uitgeput door de strijd, totdat er een soort van wapenstilstand tussen de ziekte enerzijds en het afweersysteem anderzijds is ontstaan. Het wordt voor ons organisme steeds moeilijker om zich van zijn belasting, de ziekte te ontdoen. Door een middel toe te dienen dat erg veel overeenkomst met de verstoring heeft en wat op een speciale manier bereid is, wordt het afweersysteem geprikkeld om de strijd met de ziekte weer effectief aan te gaan. Het is het afweersysteem dat het genezingsproces verder uitvoert, het homeopathisch geneesmiddel geeft er alleen een aanzet toe. Het houdt de levenskracht als het ware een spiegel voor. Om dit proces zo goed en effectief mogelijk op gang te kunnen brengen is het echter nodig dat het middel zo goed mogelijk overeenkomt met de totale ziektebeeld van de patiënt. Het zal duidelijk zijn dat het homeopathisch geneesmiddel juist niet zoals veel ander geneesmiddelen voor chronische kwalen, de symptomen van de ziekte onderdrukt, maar dat het de herstelfunktie van het organisme aanzet om de ziekte te overwinnen.

Individueel ziektebeeld

Het klachtenbeeld geeft de strijd van de patiënt met zijn ziekte weer. Het zijn vooral de voor de patiënt typische symptomen, die de homeopaat nodig heeft om zijn middel te kunnen kiezen. De homeopaat kan de ziekte alleen door middel van het afweersysteem van de patiënt aan pakken en kan niet de ziekte zonder tussen komst van een afweersysteem vernietigen. Vandaar dat het onmogelijk is een middel voor een ziekte te geven; er bestaat niet een middel dat we bij iedereen bij b.v. hooikoorts kunnen geven. Er zijn wel verschillende middelen in de homeopathie die bij hooikoorts werkzaam kunnen zijn, maar een goed gekozen middel moet altijd overeenstemmen met de typische verschijnselen die de patiënt in kwestie bij zijn hooikoorts heeft. Iemand die zegt alleen maar op de gestelde diagnose "hooikoorts" een homeopathische middel te kunnen geven heeft van de werkelijke homeopathie niets begrepen. In de praktijk geeft dit natuurlijk het probleem dat naast de medische of klinische diagnose van de reguliere geneeskunde, de homeopaat nog een tweede diagnose nl. de homeopathische diagnose of de diagnose van het geneesmiddel moet stellen.

Grondstoffen

In tegenstelling tot de gangbare opvatting maakt de homeopathie niet alleen gebruik van plantaardige geneesmiddelen. er zijn ook veel middelen uit mineralen, metalen en uit dierlijke producten bereid. Er bestaan zelfs aardig wat middelen die uit ziek materiaal gemaakt worden, maar wees u gerust; volgens de homeopathische bereidingshandleiding worden deze op kiemvrijheid getest. Een homeopathisch medicijn is trouwens nooit giftig op zich. Homeopathische medicamenten werken alleen door de overgevoeligheid van de patiënt op het middel. Het ziekte beeld van de patiënt moet zo nauwkeurig mogelijk overeen komen met het geneesmiddelbeeld. Is dat niet zo, dan is de patiënt ongevoelig voor het middel en in zo'n geval doet het medicijn niets. Een uitzondering hebben we bij extreem gevoelige mensen. Vrij zeker zien we in zo'n geval dat de persoon dan tijdelijk een soort "testingsbeeld" van het geneesmiddel gaat ontwikkelen, wat de patiënt zeker geen schade kan berokkenen zoals we dat zien bij de bijwerkingen van de chemotherapeutische medicijnen.

Dynamisatie

De primaire oorzaak van ziekte werd door Hahnemann altijd gezien als een "dynamische" verstoring van de lichaamsenergie welke dus altijd voorafgaat aan echte organische pathologie. Een medicijn kan pas dan effectief werken als het van eenzelfde dynamische aard is als de primaire ziekte. De aard van de verstoring en het middel resoneren a.h.w. met elkaar en daardoor kunnen ze direct op elkaar inwerken. De bereiding van een medicijn tot zo'n z.g. dynamische of energetische kwaliteit noemt men dynamisatie of potentiëren.

Potentiëren

Hahnemann maakte zich zorgen over de veiligheid van zelfs de kleinste doses van de geneesmiddelen die hij gebruikte, want sommigen werden bereid uit erg giftige stoffen. Hij bedacht een bereidingsmethode, met hevig schudden tussen elke verdunning, die het geneesmiddel potentieert en die enorme genezende energie losmaakt en opslaat. Hahnemann vond een potentieschaal uit voor geneesmiddelen al naar gelang hun verdunning. Eén deel van de oorspronkelijke, of 'oertinctuur', verdund in 100 delen alcohol en water wordt C1 genoemd. Als men deze oplossing weer met één op 100 delen alcohol en water verdund, (dus 1 op 10.000) heet het resultaat C2. wordt hiervan vervolgens weer een deel genomen en bij 100 delen alcohol en water toegevoegd, dan ontstaat een C3: Eén deel op een miljoen. Tussen elke stap wordt de oplossing hevig geschud. De standaard notering voor 10 is D, 100 is C en 1000 wordt genoteerd als M. Vaak worden de C30, C200, M, 10M of 50M potenties gebruikt. Maar over het algemeen begint een klassiek homeopaat met de C200. Verder zijn er ook z.g. LM-potenties in de handel waarbij de verdunningsverhoudingen nog veel groter zijn.

 

René Zoons

Home Reiki Yoga Homeopathie Kruiden Bachbloesems Bomen Licht-Kleur