De Duitse schlager in Nederland en België

JAN UND KJELD

27.07.1946 Jan
°03.04.1944 Kjeld
Jan en Kjeld Wennick, zo heten ze met hun volledige naam zijn 2  Deense broertjes uit de hoofdstad Kopenhagen. Maar wie is nu Jan en wie is Kjeld. Dat is heel eenvoudig. Foto's bekijken we altijd van links naar rechts, als we er moeten namen aan toevoegen, zo ook in dit geval. Op bijna alle foto's, ook deze hieronder,  staat Jan dus links en Kjeld rechts. Kjeld is dus de zwarte krullebol. Ze worden ook de Banjo Boys genoemd, naar hun grootste hit uit 1959 en het feit, dat ze zichzelf op dat instrument begeleiden.
« Banjo boy » hun enige Europese hit is een compositie van Charly Niessen., die eveneens hits schreef voor o.a. Peggy March en vooral Hildegard Knef. Typisch eraan is, dat Charly telkens zowel de tekst als de muziek schreef. « Banjo Boy » wordt eveneens gezongen in de film « Kein Mann zum Heiraten ».
Niettegenstaande hun jonge leeftijd dweilde het duo alle Westeuropese  TV-zenders af, waar ze het nummer veelal live ten gehore brachten. Onvergetelijk aan het nummer is de passage waar Kjeld Louis Armstrong imiteert of pariodeert, zowel in zang als op de trompet. Zo zongen ze bij optredens ook vaak « Tiger rag », een bekend nummer van Louis Armstrong.
Zoals bij vele kind-zangers verdwenen ze uit de belangstelling als ze « de baard in de keel kregen ». Voor de Benelux waren ze one-hit-wonders, in Duitsland hadden ze nog enkele hitjes in het zog van « Banjo Boy », o.a. « Hello Mary Lou », de Duitse vertaling van Ricky Nelson' s hit. En ja, ze waren dus Denen en hun Duits was allesbehalve vlekkeloos!