De Duitse schlager in Nederland en België

DENNIE CHRISTIAN

°22.05.1956
Dennie zag in Bensberg, bij Keulen als Bernd Althoff het levenslicht. In datzelfde Bensberg was er toen een kazerne van het Belgisch leger. Via de supermarkt van zijn ouders kwam hij al vlug in aanraking met de Nederlandse (Vlaamse) taal.
Begin jaren zeventig komt hij in contact met platenproducer Toni Hendriks, maar blijft relatief onbekend. Dat verandert wanneer hij door Harry Thomas naar het jaarlijkse schlagerfestival in de Rodahal van Kerkrade uitgenodigd wordt en er de meezinger "Rosamunde" zingt, een lied gebaseerd op de "Beer Barrel Polka". Het wordt een reuzehit in Duitsland en de Benelux. In 1975 lukt het hem niet met de opvolger "Marie-Luise" het succes van "Rosamunde" te evenaren.
In 1976 brengt hij op aandringen van Harry Thomas de nederlandstalige versie van "Besame Mucho", dat een hit wordt in de Benelux.
In 1977 raadt Harry Thomas hem en zijn producer Toni Hendriks "Het smurfenlied" aan. Die zien het niet zitten en Vader Abraham loopt met de poen en het succes weg ... Eind 1977 loopt zijn contract met Toni Hendriks ten einde en dikkerd Harry Thomas wordt zijn manager. Ze brengen "Guus Flater en de Marsipulami" uit, dat een dikke hit wordt in de Benelux. Er worden 9 miloen platen van verkocht, waarvan 3 miljoen in de Benelux.
Het succes was echter zo groot, dat het vanaf toen alleen maar bergaf kon gaan. Hij scoorde in de jaren '80, vooral in Nederland, nog een aantal kleinere hits Hij presenteerde ook het Schlagerfestival van Kerkrade, georganiseerd door zijn manager Harry Thomas en op Tros-Tv uitgezonden. In het kader van dat jaarlijkse festival bracht hij, al of niet solo, nog een aantal schlagermedley's uit in een combinatie van Nederlands en Duits. Hij zong o.m. samen met Roy Black, Freddy Breck, Mieke en Micha Marah. Inmiddels was echter Harry Thomas overleden en met hem was in 1997 zijn geesteskind, het schlagerfestival van Kerkrade, bij gebrek aan belangstelling, ter ziele gegaan.
Sedert "Du" (1971) had de Duitse schlager in de Benelux immers nog nauwelijks iets te betekenen, met uitzondering van Eurovisiesongfestivalwinnaar "Ein bisschen Frieden" van Nicole, uit 1982.


Meer over Dennie op http://www.denniechristian.com/