De Duitse schlager in Nederland en België

WILMA

°28.4.1957 (Enschede)
Het was tussen Kerstmis en Nieuwjaar, 2009-2010, in een vakantiewoning in Krimml, Oostenrijk. Tot dan toe was "Wilma" voor mij de voornaam van Mevr. Fred Flintstone, uit de gelijknamige tekenfilmserie uit de jaren '60. Toen ik in op een besneeuwde namiddag in Krimml, naar zo' n vergeten Duitse film met Roy Black op de Oostenrijkse (of was het de Duitse ?) TV keek, merkte ik plots het Wilma op, die een eveneens vergeten Duits liedje zong. Het hoefde niet altijd  Anita te zijn, die aan de zijde van de immer vriendelijke Royzong.Opzoekingen leerden mij, dat het over de film "Unser Doktor ist der Beste" uit 1969 ging, met Roy Black in de hoofdrol als dokter Leonhard Sommer en Wilma, die zichzelf speelde. Het vergeten Duitse liedje bleek "Ein Holzschuh mit Segeln" te zijn, dat ook in het nederlands uitgebracht als  "Een klomp met een zeiltje".
Wilma Landkroon was maar 11 jaar, toen Gert Timmerman, haar in het zog van Heintje lanceerde met de antwoordsong "Heintje, bau' ein Schloss für mich". Ze behaalde er vooral in Nederland succes mee. Toch bleven Gert Timmerman en later Ben Essing aan Wilma' s duitse hitweg timmeren, in de hoop van net zoals bij Heintje de kassa te kunnen laten rinkelen. Ben Essing was de man, die op 6 juni 1964, The Beatles naar Blokker (Friesland) haalde. Hij probeerde Wilma op dezelfde manier als Heintje "beroemd" te maken, ook via de film dus. Er kwam in 1969 bijgevolg nog een 2de Duitse film uit,  "Klassenkeile", waarin Wilma o.m. aan de zijde van Uschi Glass een rolletje speelde, met bijhorend liedje. Het mocht allemaal niet veel baten, Wilma kwam in Duitsland niet echt van de grond.
Dat gebeurde daarentegen wel in moederland Nederland toen Wilma in 1971 op de schoot van Vader Abraham (Pierre Kartner) kon vragen "Zou het erg zijn lieve opa?". Het leverde haar een nr.1 plaats op in de Nederlandse hitparade en opa Pierre vond het fijn, dat de kassa rinkelde. Op het einde van het jaar had Wilma nog wat succes met "Ik heb een vraag", maar daar bleef het bij. Later bleek dat de kassa van Wilma veel minder gerinkeld had. Ze belandde op 15-jarige leeftijd in een tehuis en op 19-jarige leeftijd huwt ze, "veel te vroeg" zoals ze later zelf zegt ...
"Wilma, wonderkind van de rekening" is het verhaal van het vrouwelijke Heintje, dat minder succesvol verliep als haar mannelijke voorbeeld. Vandaag de dag komen er nog altijd kindsterretjes aan het venster piepen, denk maar aan bij vb. "Eurosong for kids", benieuwd hoe zij het allemaal er zullen vanaf brengen. Wellicht worden ze nu beter begeleid? Hoeft het nog gezegd, dat Wilma geen te beste herinneringen koestert aan GertBen en Pierre?



Info afkomstig, uit de Duitse en Nederlandse wikipedia en het artikel "Wilma, wonderkind van de rekening" van Jan Vriend.