De Duitse schlager in Nederland en België

CLIFF RICHARD

°14.10.1940
De Duitse kant van Cliff leerde ik kennen van de dubbelelpee uit de reeks "Edition 2000" van EMI-Columbia, "Cliff Richard and the Shadows". Een Belgische militair had de elpee voor mij gekocht in de winkel van zijn kazerne in Duitsland. Zo zijn er toen wel meer elpees naar België meegekomen.
De tekst van dit artikel is in grote mate vertaald uit de Duitse én Engelse tekst op  de binnenzijde van de hoes van ene Joe Schevardo.
Cliff kwam in de Indische garnizoenstad Lucknow als Harry Rodger Webb op de wereld. Na de onafhankelijkheid van India verhuisde hij op 8-jarige leeftijd naar het Verenigd Koninkrijk. Toen hij toneel speelde op school, zeiden zijn vrienden hem, dat hij een mooie stem had. Hij volgde zangles en ging optreden in clubs en discotheken. Het was in de periode, dat de uit Amerika overgewaaide rock and roll, het ingedommelde "Merry old England" deed ontwaken. Zijn succes bij de jongeren stimuleerde hem om een eigen groepje op te richten "The Drifters".  Er was echter reeds een Amerikaanse groep met die naam en daarom heetten "The Drifters" voortaan "The Shadows". Bij een optreden in Londen ontmoetten ze platenproducer en orkestleider Norrie Paramor (°15.5.1914 - + 9.9.1979). Het betekende zowel voor Cliif als voor zijn Shadows de start van een succesvolle carriere. "Move it" was hun eerste hit, daarna volgde o.m. "Living doll", dat ook in Duitsland weerklank vond. Cliff' s optredens in verschillende films,  zoals "Espresso bongo","Hallo Mr. Twen", "The young ones", "Summer holiday" en "Wonderful life" maakte hem tot ver buiten de landsgrenzen beroemd en met de verzameling gouden platen van de liedjes, die hij in zijn films kweelde kon babyface Cliff de kamers van zijn villa's in Engeland en Portugal behangen. De opkomst van The Beatles betekende nauwelijks een rem op zijn populariteit. Tijdens een Billy Graham meeting in 1966 in Londen "bekeerde" hij zich tot het christendom. De rock and roll is Cliff reeds lang ontgroeid. Dat belet hem echter niet om af en toe nog 's naar zijn "Shadows" terug te keren en ermee op ,te treden. In Algarve, Portugal bezit Cliff ook een wijngaard, die een rode en een rosé wijn voortbrengt "Vida nova". Cliff nam twee maal aan het Eurovisie Songfestival deel, in 1968 eindigde hij met "Congratulations, 2de in Londen, na de Spaanse Massiel met "La,la,la,la" en in 1973 eindigde hij in Luxemburg, 3de met "Power to all our friends", na Anne-Marie David met haar "Tu te reconnaitras"..
Cliff zong zelf de vertaling van zijn Engelse hits, zo werden "Lucky Lips", "Rote Lippen soll man küssen", "Don't talk to him", "Sag' no zu ihm", "The day I met Marie" "Ein Sonntag mit Marie", "I could easily fall in love with you", "Es war keiner so wunderbar wie du", "All my love", " Sternengold", "Power to all our friends", "Gut dass es Freunde gibt", …
Zijn grootste Duitse hit, die ook bij ons aansloeg, was echter het zeemzoete "Das ist die Frage aller Fragen". Dat is geen vertaling van een eigen nummer, maar de vertaling van "Spanish Harlem" van Ben. E. King. Het was Ben' s eerste solo succes, sinds hij de Amerikaanse Drifters vaarwel gezegd had.
Tot vandaag de dag is Cliff "alive and kicking" gebleven. In Vorst-Nationaal trad hij in … nog op met zijn Shadows en in 2005 zong hij op de Grote Markt van Brussel een duet met Helmut Lotti, dat op de CD "My favourite classics  prijkt. Dat zelfde duet "Danny Boy" staat ook op de nieuwe Cliff Richard CD "Two's Company - The Duets", die in het najaar van 2006 op de markt kwam. Cliff is dus tot op heden actief gebleven. In maart 2007 maakt hij trouwens nog een Europese toernee, die hem o.m. naar Hannover, Parijs en Rotterdam brengt. In het najaar van 2010 stond hij in de Lanxess-Arena in Keulen ook op de planken in de Duitse versie van The Night of the Proms.
Sedert 25 oktober 1995 mogen we Cliff met "Sir", hij werd immers door de Britse koningin geridderd.