De Duitse schlager in Nederland en België

WILLY MILLOWITSCH

°08.01.1909 - +20.09.99
Deze geboren en getogen Keulennaar is zo Keuls als de "Kölsch", d.i. het typisch pilsbier uit deze stad.
Willy was, net als zijn vrouwelijke Keulse tegenhanger Trude Herr, op de eerste plaats een toneelacteur. Hij was een telg van een oude en beroemde toneelfamilie, die haar oorsprong  vindt in 1792, toen Michael Millowitsch met zijn poppentheater startte. Aanvankelijk was het dus een poppentheater zonder vaste standplaats. In het begin van de 20ste eeuw, onder de derde Millowitsch, nl. Josef Caspar, veranderden de poppen in echte toneelspelers en was het Keulse revuetheater geboren. Het is pas vanaf 1936, dat het Millowtischtheater zijn intrek nam aan de Aachener Strasse, waar het zich tot op heden nog altijd bevindt, nu onder de leiding van Willy's zoon Peter.
Willy speelde niet alleen in zijn eigen theater, hij nam een hele rits komische (?) films op en hij zong ook nog, meestal over "Schnaps". Dat hij voorkomt in "De Duitse Schlager in Nederland en België" heeft hij te danken aan de betreurde Louis Neefs. Nadat deze eerst zelf in 1960 met "Ein kleines Kompliment" bij ons een Duitse hit had, zong hij "'t Was altijd zo". Dat nummer was de vertaling van een van de grootste hits van Willy Millowitsch: "Es war immer so" ook bekend als "Wir sind alle kleine Sünderlein" van Twardy-Conta. In februari '61 stond Willy zelf kortstondig in de Nederlandse hitparade met "Schnaps, das war sein letztes Wort".
Dit zal waarschijnlijk niet zo geweest zijn bij Willy, want die overleed op maandag 20 sept. 1999, op 90-jarige leeftijd dus, in een Keuls ziekenhuis, nadat  in datzelfde jaar op de ARD nog een uitgebreide hulde aan hem gebracht werd, 45 jaar na de eerste live-uitzending uit het Millowitschtheater.
Willy ligt begraven op het Melatenkerkhof in Keulen.