www.plantaardig.com
 

 

Previous Table of Contents Next

7.PLANTEN 

7.1. Plantafstand

De plantdichtheid is in de spruitkoolteelt een belangrijk gegeven. Voor de meermalige pluk is een veel voorkomende plantafstand 70 cm x 65 cm, dit komt op ongeveer 22.000 planten per ha. De plantafstand is afhankelijk van de aard van de bodem en het gekozen ras.

Bij de éénmalige oogst zijn dergelijke plantdichtheden veel te ruim. De groei van de onderste spruiten wordt onvoldoende afgeremd en men krijgt een pyramidaalvormige spruitzetting en een grove sortering.

Nauwer planten leidt tot een meer cylindrische spruitzetting en een fijnere sortering. Bij een te enge plantdichtheid neemt echter het aantal niet- planten toe.

Het optimale plantgetal bij de eenmalige oogst varieert van 30.000 tot 40.000 planten per ha. De afstand tussen de rijen hangt af van de beschikbare machines.


Previous Table of Contents Next

 

Nog meer over groenten


Erwten

Aubergine

Tuinbonen

Knol

selder

Wortelen

Rode kool

Paprika

Knoflook

Artisjok

Bloem

kool

Bl
mk2

Bonen

komkom

mer

Rode kool

Koolrabi

Veldsla

Babyleaf

Pastinaak

Rabarber

Spinazie

Selder

Aardbeien

Veldsla

Knol

venkel

Tomaten

Daikon

Kardoen

keuken

raap

Witloof

Plantajuin

Aardappelen

Courgettes

Rammenas

Broccoli

Chinese kool

De Groente & Fruit Encyclopedie
is nu ook te koop bij


Boekentip!
De Groente- en Fruit Encyclopedie met beschrijvingen van 99 % van alle groente- en fruit soorten en van alle technieken nodig om succesvol groenten en fruit te telen.Winnaar Beervelde Award voor het beste Belgische tuinboek
.
- "...de compleetste encyclopedie wat groenten en fruit betreft..." (uit De Volkstuin) "...een prima doe-boek..." (uit Nest).
 Klik hier voor meer info en talrijke recensies over dit boek 
 
Copyright  Luc Dedeene (Contact) & Plantaardig.com (1998-2009)
 Alle rechten voorbehouden.