.

 
 
Vorige paginaTerug naar de inhoudstafelVolgende pagina

'Empire’s Children' (2007)

Empire's ChildrenIn de Channel 4 reeks ‘Empire’s Children’ ging Diana Rigg terug naar haar kindertijd in India. De episode werd uitgezonden op 2 juli 2007.

Diana's vader, Louis Rigg, werd geboren in Doncaster in 1903. Zijn vader werkte voor de spoorwegen. Diana’s grootvader langs moeder zijde was de manager van de herenafdeling in een grootwarenhuis. Diana denkt dat om deze reden haar moeders familie neerkeek op deze van haar vader. Louis ging naar een technische school in Doncaster en op 15 jarige leeftijd gaat hij op leercontract bij de locale spoorweg wat hem uiteindelijk een stage opleverde bij de ‘Great Northern Railway’ in 1921. Vóór 1920 waren er 122 verschillende spoorwegmaatschappijen in Groot-Brittannië, maar rond deze tijd werden de spoorwegen door de Britse regering gereorganiseerd zodat er slechts 4 bedrijven overbleven. De rationalisatie veroorzaakte een verlies aan jobs net op het moment dat Louis zijn leerstage beëindigde.    

Op zoek naar werk, reageerde Diana’s vader op een advertentie in ‘The Times’ voor ongetrouwde mannen van 25 met een degelijke opleiding om te gaan werken aan de spoorwegen in Rajasthan. In 1925, op 22 jarige leeftijd, verliet Louis Rigg Engeland om te gaan werken als een spoorwegingenieur te Bikaner in India.

Louis RiggBij zijn aankomst in Bikaner deelde hij in het begin een bungalow met een andere Engelse vrijgezel. Veel van de nieuw aangekomen ‘sahibs’ ontwikkelden een arrogante ondemocratische houding ten opzichte van hun Indische werknemers. In contrast, één van de eerste dingen die Louis deed was het aanleren van Hindi. In tegenstelling tot de meeste van zijn landgenoten zou hij niet werken voor een blanke. In 1920 heerste Groot-Brittannië over 2/3 van India, de rest werd geregeerd door Indische royalty: de Maharadja’s. Bikaner was één van de meest invloedrijkste staten in Rajasthan. Louis baas was de opmerkelijke Maharadja Ganga Singh, hij was de enige niet blanke in het ‘British Imperial War Cabinet’ gedurende de Eerste Wereldoorlog en hij was aanwezig bij de ondertekening van de verdragen van Versailles. Later was hij verantwoordelijk voor de modernisering van Rajasthan door onder meer spoorwegen en kanalen aan te leggen en het inrichten van gratis onderwijs voor iedereen.

In 1929, 4 jaar na zijn aankomst in Bikaner, kreeg Louis een verlof van zes maanden toegewezen. Zijn eerste doel op dat moment was het vinden van een vrouw. Britten en Indiërs leefden toen strikt gescheiden en interraciale huwelijken werden sterk ontmoedigd, een vrouw vinden betekende dus teruggaan naar Engeland. De heen en weer reis duurde 12 weken zodat er slechts 3 maanden overbleven om een bruid te zoeken in Doncaster. Het was in een locale tennisclub dat Louis zijn toekomstige vrouw, Beryl Halliwell, ontmoette. Beryl was toen 21 jaar en had nog nooit een voet buiten Engeland gezet. Het paar verloofde zich in 1929 maar het duurde 2 jaar voordat Louis zijn toekomstige kon overtuigen om de zes weken durende trip naar India te maken. Wanneer ze uiteindelijk aankwam trouwden ze en trokken ze in hun nieuwe woonst in Bikaner.

Het huis waar Diana’s ouders woonden is nu vervallen, maar wanneer Diana het huis bezocht kon ze zien waar de veranda was, uitkijkend op de mooie tuin. Ze herinnerde zich dat ze vele uren doorbrachten in de veranda aangezien zij en haar broer niet voorbij de tuinmuur mochten.

Dinner bij de MaharadjaAlhoewel Beryl een veel luxueuzer leven leidde dan ze ooit voor mogelijk hield in Doncaster was haar nieuw leven in India ook overweldigend en deels angstaanjagend. Als een kersverse bruid stond ze voortdurend in het middelpunt van de belangstelling en frequenteerde ze exotische sociale middens. Ze werd samen met Louis meermaals uitgenodigd op het paleis van de Maharadja en zat er aan tafel met Indische prinsessen en hooggeplaatste functionarissen van het Britse rijk. Als nieuwe bruid werd ze bovendien aan tafel geleid door de Maharadja zelf.

In 1934, ongeveer een jaar na haar aankomst in Bikaner, werd Hugh, Diana’s broer, geboren. Diana zou vier jaar later in 1938 geboren worden. De kinderen groeiden op in India, Hugh was 11 jaar en Diana 7 wanneer ze terugkeerden naar Engeland. Alhoewel Diana haar kindertijd als vaag omschrijft, herinnert ze zich levendig de geuren, beelden en geluiden van India.

Louis had zich al eerder onderscheidden van de andere ‘sahibs’ door Hindi aan te leren, Diana ontdekte dat hij zich ook onderscheidde door een respectvolle houding ten aanzien van zijn Indische collega’s. Louis was graag gezien, in 1943 organiseerden de bedienden en de arbeiders een afscheidsfeest, ze schreven zelfs een gedicht voor hem.

Diana & HughIn 1943 kreeg Louis een job aangeboden aan de Jodhpur Spoorweg, hij werd er op 40 jarige leeftijd hoofdingenieur mechaniek. Zijn nieuwe baas was de Maharadja van Jodhpur, één van rijkste mannen in India. In het spoorwegsysteem waren toen drie departementen: het departement transport dat instond voor de bediening van het systeem, het technisch departement dat zorgde voor de sporen en het mechanisch departement verantwoordelijk voor het rollend materieel. Als hoofd van het mechanisch departement was Louis verantwoordelijk voor 3000 werknemers en 100 locomotieven. Het was een enorme job en zijn aandeel in de ontwikkeling van Jodhpur spoorweg is dan ook niet te onderschatten.

De vraag voor zelfbestuur in India was groeiende sinds de Eerste Wereldoorlog. In 1942 werd Mahatma Gandhi opgesloten wegens zijn aandeel in ‘Quit India’ campagne. In 1945 werd hij vrijgelaten onder toenemende druk voor onafhankelijkheid. Alhoewel de ‘Quit India’ campagne grotendeels geweldloos Beryl Halliwellwas, werd ze onderdrukt door het Britse leger wat resulteerde in geïsoleerde aanvallen op Britse ondernemingen. Diana herinnert zich te toenemende onveiligheid in het land. Niemand wist van te voren wat er zou gebeuren. Heel wat kolonisten stuurden hun vrouw en kinderen naar huis. Diana en haar broer werden naar een kostschool in Engeland gestuurd. Beryl keerde terug naar India eens de kinderen veilig waren.

In 1947, na jaren van campagne voeren, verkreeg India uiteindelijk zijn onafhankelijkheid. Veel Britse kolonialen, zo ook de Rigg’s, geloofden dat ze geen toekomst zouden hebben in een onafhankelijk India. In 1947 nam Beryl afscheid van India, Louis bleef één jaar langer om zijn contract na te leven. Het koppel organiseerde in hun huis een feest voor hun vrienden.

In 1948, na 20 jaar in India en op 45 jarige leeftijd, keerde Louis Rigg naar Engeland terug. Hij zou het moeilijk hebben om een nieuw leven te starten in het Engeland van na de Tweede Wereldoorlog. Zijn vaderland was veranderd en werd geteisterd door rantsoenering en werkloosheid. Na lang zoeken vond Louis werk in een leerlooi machinebedrijf in Leeds. Ondanks het gebrek aan geld werden Diana en Hugh naar private kostscholen gestuurd. Oorspronkelijk zou Diana naar een middelbare school gestuurd worden maar door haar onregelmatige studie in India slaagde ze niet voor het toelatingsexamen. Haar ouders schreven haar bijgevolg in in de ‘Fulneck Girls' School’. Het strenge regime van de school roept geen blije herinneringen op bij Diana. Het was echter door de aanmoediging van een leraar Engels aan Fulneck dat Diana haar mogelijkheden voor drama ontdekte.
Louis Rigg
Beschikbaarheid
Niet beschikbaar.

Screengrabs © Wall to Wall / Channel 4

EXTERNE LINKS
Credits
Commissioning Editor: Adam Gee
Project Manager: Susan Millard
Executive Producer:Andrew Chitty
Creative Director:Davie McGirr
Project Manager:Paul McCormick
Producer:Rebekka Campbell
Assistant Producer:Samala Wagstaff
Technical Lead:Trent Williams
Developer:Tasha Zawawi
Design Lead:Andres Rojas
Designers:
Heidi Spets
Mandy Robinson
Michelle Lai
Researchers:
Helen Lightbody
Jasbir Saund
Anna Humphries
Sophie Busch
Cornelia Retief

Sample clip part 1

Sample clip part 2

Sample clip part 3
Terug naar Diana Rigg 2001-2020
Overzicht meer Wrekers
Vorige paginaTerug naar de inhoudstafelVolgende pagina
Begin van de pagina
Inhoud
Startpagina
Pagina werd laatst aangepast op

Images and Sounds: The Avengers © 1961-1969 CANAL+ IMAGE
Copyright - Disclaimer - Privacy © PURRR: The Avengers - De Wrekers 2001-2019
Opmerkingen over de site of de Wrekers op het adres: purrr_wrekers@hotmail.com