Beginletter B

 Vorige Start Omhoog Volgende


BARCLAY

De spelling zelf is niet erg voornaam bij de studie van achternamen, want de spellingsleer was nog niet bekend als standaardnorm tot in de negentiende eeuw en later.  Maar spelling is het enige dat het verschil uitmaakt tussen de familienaam Barclay en de Engelse plaatsnaam Berkeley ("birch lea"= veld of weide met berkenbomen), waar het woord van afgeleid is.
De naam komt het eerst voor in Schotland rond 1165.
Een Schotse Barclay vergaarde veel rijkdom in de 17de eeuw tijdens de Dertigjarige Oorlog en werd eigenaar van het landgoed van Urie bij Stonehaven.
Een andere tak van de familie, de Towie-Barclays, waren de voorvaderen van de bekende Prins Barclay de Tolly, die de leiding had over het Russische leger bij het verslaan van de Franse keizer Napoleon in 1812.
De naam komt het meest voor in het noordoosten van Schotland, alhoewel ook een familietak gevestigd is in Ayrshire.

BELL

De meest aannemelijke oorsprong van deze naam is terug te vinden in de Oud Franse taal: "le bel", wat "een knappe jongeman" betekent.
Er is waarschijnlijk geen tekort geweest aan knappe jongelingen in het Middeleeuwse Schotland, want de naam "Bell" is nu de 34ste meest voorkomende familienaam.
De oorsprong kan ook terug te vinden zijn in locatie van de woonplaats van betrokken naamdrager: naast de stadsklok bijvoorbeeld.  Of werd degene die de klok luidde misschien zelf "Bell" genoemd?
De afleiding "zoon van Isobel" is onwaarschijnlijk, want nakomelingen namen zelden hun moeders’ familienaam over, want als ze dat zouden doen, zou dat betekend hebben dat de vader onbekend was.
Er zijn wel enkele Engelse familienamen met deze afkomst, zoals Ibbs (zoon van Isobel) en Tillett (zoon van Mathilda), maar wie heeft er ooit gehoord van Elisabethson of MacMargaret?

BOYLE

Met deze naam is het kantje-boordje in de lijst van de honderd meest voorkomende Schotse familienamen.  
De naam heeft twee totaal verschillende oorsprongen.
Eentje vindt zijn oorsprong in het dorp Boyville, bij Caen in Frankrijk.  Vast staat dat de Normandier Henri de Boyville in 1291 kasteelheer was van de kastelen van Dumfries, Wigtown en Kirkcudbright.  De naam is nog redelijk in gebruik in deze districten en wordt uitgesproken als "Bole".
Een andere theorie zegt dat de naam komt van de Oud-Ierse voornaam "Baoghail", wat als ingewikkelde uitleg heeft "profijtelijke onderpanden bezittend".  Het is aannemelijk dat de meeste Schotse Boyles van Ierse origine zijn, want de naam behoort tot de lijst van vijftig meest voorkomende achternamen in Ierland.  
Boyle is de familienaam van de graven van Cork, Orrery, Glasgow en Shannon.

"Boyd" is dan weer iets anders:  het betekent "afkomstig van Bute".

 

BRUCE  

De Bruces waren zeker niet, zoals wel eens wordt beweerd, Engels-Normandische opportunisten die bij de Schotten terechtkwamen toen ze de kroon in hun bereik zagen.  De Bruce familie was reeds vijf generaties lang gevestigd in Annandale, voor de Slag bij Bannockburn en het feit dat ze ook pachtgebieden in Engeland deed hun niet verschillen van de andere adel uit die tijd.  Zo was David de Eerste, Koning der Schotten een Engelse baron vóór zijn troonsbestijging in 1164.  De familienaam is zeker afkomstig uit Normandië, afgeleid van "de landen van Brus (nu Brix)", bij Cherbourg, vanwaar ook de Stewarts en de Cunninghams kwamen.  De eerste Robert de Brus stak het Kanaal over met Willem de Veroveraar, de tweede Robert de Bruce vergezelde David de Eerste om aanspraak te maken op de Schotse troon.  Zes generaties later werd uit deze familie de koning van een onafhankelijk Schotland geboren.
De koninklijke bloedlijn van de Bruces hield op te bestaan vijftig jaar na de Slag bij Bannockburn, maar zijtakken van de familie werden gronden in Clackmannan en Fife toegewezen.  Eén van hen werd Lord van Kinloss en later Hertog van Elgin en deze laatste is de oudste tak van de Bruce familie heden ten dage.

 

BUCHANAN

Er is een Buchanan District aan de oostelijke zijde van Loch Lomond.  Hier komt ook hun titel vandaan.  De plaatsnaam is afgeleid uit het Keltische both chanain, wat "Canon's hut (bothy) of huis" betekent.  Van both op zich komt de achternaam Boath.  De oorspronkelijke naam van de bewoners van dit district was MacAuslan (zoon van Absolom) en een zekere Gilbride MacAuslan, meerderjarige zoon van de Hertog van Arran, verkreeg gronden in Buchanan en nam de naam van de eigendommen als nieuwe familienaam aan.
Ondanks dat er vanaf 1682 was er geen clanhoofd meer was, ontplooiden zich nog vele jaren nadien zijtakken van de familie in het district.  James Buchanan (1791 - 1868), vijftiende President van de Verenigde Staten, herdacht zijn afkomst door een provincie in de staat Missouri de naam Buchanan te geven.  De naam heeft totaal geen uitstaan met Buchan, een district in Aberdeenshire.

 

BURNS

Zoals vele andere bekende Schotten, had de dichter Robert Burns ook een naam die taalkundig Engels van afkomst was.  Het woordje burn, wat in Schotland zoveel als "beek" betekent is puur Angelsaksisch.  De vader van Robert Burns heette in feite "Burness" (nog in deze schrijfwijze terug te vinden in Kincardineshire, vanwaar de familie afkomstig is), de tweede naamval van het woord wat "van de beek", betekent net zoveel als "dicht bij het water wonende".
Burns is een veel voorkomende naam in Schotland en dit niet enkel door het voortplantingsvermogen van de dichter.
Schotland is "goed bewaterd" door rivieren en beken, zodat vele families vanwege hun woonplaats bij het water de naam Burns aannamen.  Andere familienamen met een gelijkaardige oorsprong zijn "Muir" en "Moor" (wonende op een veenmoeras), Green, Knox (wonende op een heuvel) en Hyslop (wonende bij een hazelaar of in een vallei).

(BRON: Scottish surnames van David Dorward)

Copyright © 1999 [Janny Henkens]. Alle rechten voorbehouden.
Laatst bijgewerkt: 27 juli 2011 .