Zelfhulpgroep bipolair  (Manisch Depressief )


UPS & DOWNS    REGIO  BRUGGE






 

Je kan voor Ups & Downs nog iets betekenen ook als je er niet meer bent

 
Een duolegaat een voordeel voor je nabestaanden en een voordeel voor Ups en Downs !!  Het kan!!

Duolegaat, geen successierechten betalen.


Een duolegaat is een bepaling in jouw testament waarmee je een deel van je vermogen nalaat aan je erfgenamen en het andere deel aan een goede doel organisatie (VZW), zoals Ups en Downs. Met een duolegaat kun je het voordeel van jouw erfgenamen vergroten. Je laat dan een deel van je vermogen na aan je erfgenamen en een deel aan Ups en Downs. Als tegenprestatie betaalt Ups en Downs alle successierechten, ook op het deel van de erfgenamen. Zo houdt de erfgenaam meer over van zijn erfenis en krijgt het goede doel ook nog een deel.

Geen successierechten voor de erfgenamen. Hoe werkt het.

Het klinkt vreemd: een erfgenaam die niet alleen zijn eigen successierechten betaalt, maar ook die van een andere erfgenaam. Toch heeft dit zin als de betalende erfgenaam een goed doel is. Want voor goede doelen bedragen de successierechten 8,8 % (afhankelijk van het landsgedeelte) , terwijl de tarieven voor erfgenamen die geen zoon/dochter van de erflater zijn, tussen 35% en 65% schommelen in Vlaanderen.

Het duolegaat wordt dus vooral gebruikt voor mensen die willen nalaten aan een broer/zus, een neef/nicht of een vriend(in) of kennis.

Wat is een legaat?

Een legaat is een schenking per testament. Dat kan zowel van roerende en/of onroerende goederen zijn. De legataris is degene die het legaat ontvangt. Een legaat kan geschonken worden aan zowel een persoon als een instelling die gerechtigd is om legaten te aanvaarden, zoals Ups en Downs.

Hoe laat ik een legaat na aan Ups en Downs?


Er komt een voorbehouden erfdeel steeds toe aan jouw wettelijke erfgenamen, als je die hebt. Het resterende deel kan je vrij verdelen. Het volstaat om in jouw testament te vermelden dat je een deel van je bezit, of het geheel als geen wettelijke erfgenamen hebt, nalaat aan Ups en Downs.

Hoe een testament opmaken?

Het eigenhandig geschreven testament is een testament dat je zelf opstelt. Het is een volledig eigenhandig geschreven, gedateerd en ondertekend. Strikt genomen moet je dit testament niet afgeven bij de notaris, maar toch kun je dit beter doen. Zo voorkom je onder meer dat het verloren gaat of verdwijnt.

Het notarieel testament wordt geschreven door de notaris, volgens wat je hem dicteert in het bijzijn van twee getuigen. Het wordt dan door jou ondertekend en door de notaris bewaard. Een testament is niet noodzakelijk definitief. Je kan het altijd wijzigen. Enkel de laatste versie is bindend.

 

Een voorbeeld maakt alles duidelijk

 

Gewoon legaat


Jan heeft geen familie en laat bij testament 500.000 euro na aan zijn vriendin Jane.
Bij de overdracht na zijn dood wordt de erfenis als volgt verdeeld:

Bevoordeelde partij

 

Jane

Staat

Bruto gelaat

 

500.000

0

Successierechten

 

305.000

305.000

Netto

 

195.000

305.000

Hoe hoog de successierechten oplopen, hangt af van het bedrag van de erfenis en de graad van familieverwantschap. Voor meer informatie hierover raadpleeg je best je notaris.


Duolegaat


Jan laat 250.000 euro na aan Jane en 250.000 euro aan Ups en Downs en in het testament vermeldt hij er uitdrukkelijk bij dat Ups en Downs de successierechten van Jane ten laste neemt. Bij de overdracht na zijn dood wordt de erfenis als volgt verdeeld:

 

Bevoordeelde partij

Ups & Downs

Jane

Staat

 

Bruto duogelaat

 

250.000

250.000

 

0

 

Successierechten op deel Jane

 

142.500

 

 

142.500

 

Successierechten op deel Ups en Downs

 

22.000

 

 

22.000

 

Netto

 

85.500

 

250.000

 

164.500

 

Hoe hoog de successierechten oplopen, hangt ook af van het bedrag van de erfenis en de graad van

Bij een duolegaat kan Jan een groter bedrag aan zijn vriendin nalaten en tegelijkertijd een schenking doen aan Ups en Downs. Raadpleeg ook een notaris voor een exacte berekening van je kosten. Om alles in goede banen te leiden raadpleeg een notaris.

Brochure Rode Kruis duolegaat met voorbeeld van testament:

 http://www.giften-legaten.be/v2/wp-content/uploads/2014/03/Notarisfolder-2014-met-data-lezingen-op-laatste-pagina1.pdf