Zelfhulpgroep bipolair  (Manisch Depressief )


UPS & DOWNS    REGIO  BRUGGE









Moedervereniging      UPS & DOWNS   VZW  


Het doel van Ups & Downs is om zowel de patiënten als hun partners en familieleden te begeleiden bij het omgaan met en (h)erkennen van de manisch-depressieve stoornis (of bipolaire stoornis) of chronische unipolaire depressie. Dit gebeurt in de eerste plaats door het organiseren van groepsbijeenkomsten in de regionale zelfzorggroepen. Het zijn vooral het lotgenootschap en de steun die de deelnemers hebben aan elkanders verhalen en ervaringen, die deze bijeenkomsten onderscheiden van louter informatieve vergaderingen en de werking van Ups & Downs zo uniek maken.

Momenteel zijn er 8 groepen actief in Vlaanderen (Aalst,Antwerpen, Brugge, Gent, Kortrijk, Hasselt, Leuven, Mechelen). Deze gespreksgroepen worden volledig gedragen door vrijwilligers die meestal zelf patiënt zijn of familielid van iemand die te kampen heeft met mds. De plaatselijke vrijwilligers organiseren deze bijeenkomsten een keer per maand. Bij deze groepsgesprekken wordt er aandacht besteed aan de individuële verhalen van de deelnemers maar is er ook telkens plaats voor informatieverstrekking over de manisch-depressieve stoornis en depressie. Vaak worden hiertoe dan ook professionelen (psychiaters,psychologen, psychiatrisch verpleegkundigen en maatschappelijk assistenten) uitgenodigd om lezingen te komen geven. De plaatselijke vrijwilligers zijn meestal ook regionale contactpersonen en vangen mensen op aan de telefoon. Ze geven hen op bekwame en doorleefde wijze de nodige informatie en nodigen hen uit voor de regionale bijeenkomst.

Men kan ook lid worden van Ups & Downs. Door het lidmaatschap (€ 10 per gezin) ontvangt men het driemaandelijks tijdschrift Ups & Downs en krijgt men kortingen op studiedagen en andere initiatieven. Dit tijdschrift wordt samen met Psyche, het tijdschrift van de Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheid (VVGG) eveneens verdeeld aan een tweeduizendtal professionelen. Ups & Downs is ook actief op vlak van een ruimere informatieverstrekking naar een groter publiek buiten de zelfzorggroepen. Lezingen in scholen, voor mutualiteiten of in samenwerking met de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg zijn erop gericht om duidelijke, maar ook doorleefde informatie te verstrekken om op die manier het taboe rond de manisch-depressieve stoornis en depressie te doorbreken.