St.-Kristoffel Londerzeel

2013

Brief van  Pater Joz. De Bauw

Vier jaar geleden werd Haïti getroffen door een zware aardbeving. Vanuit de parochie hebben wij Pater Joz. De Bauw financieel gesteund. Regelmatig stuurt hij een kort woordje, zo ook nu.

Morne-Rouge, Haïti, 8 december 2013.

Beste, van ganser harte wens ik u een VREDEVOL Kerstmis, een GELUKKIG NIEUWJAAR, een GOEDE GEZONDHEID en GODS ZEGEN voor het jaar 2014. Begin november reed ik met een Haïtiaanse en een Congolese Scheutist mee naar Port-au-Prince voor de jaarlijkse bijeenkomst van de Scheutisten die in Haïti verblijven. We zijn nog met 22 Scheutisten-missionarissen in Haïti: 8 Congolese, 5 Vlaamse, 4 Filipijnse, 4 Haïtiaanse en 1 Scheutist uit Tchaad. Het was juist één jaar geleden dat ik nog naar Port-au-Prince ging. Er is op één jaar tijd al veel veranderd. Van de 250 kilometer van Morne-Rouge naar Port-au-Prince zijn er al 200 kilometer opnieuw aangelegd of hersteld. We deden de afstand op iets minder dan 5 uur maar we moesten 2 keer doorheen de bergen rijden en omwille van de vele bochten en de smalle weg is het aangeraden om er niet te snel te rijden. In Port-au Prince is er van de aardbeving van 12 januari 2010 niet veel meer te zien. Het puin is opgeruimd en er werden al veel nieuwe gebouwen opgetrokken. 

Lees verder

 

Filmpje over Port-au-Prince 3 jaar later

HEEMKUNDIGE KRING SINT-KRISTOFFEL EN VIRGOPLUS

“175 jaar Onderwijs en Opvoeding door de Ursulinen in Londerzeel 1837 - 2012"

Deze periode lijkt ons uiterst geschikt om het werk over de geschiedenis van het klooster in Londerzeel nog eens onder de aandacht te brengen:

Begin 2013 kwam het boek uit. Wellicht denken heel wat oud-leerlingen van Virgo Sapiens en inwoners van Londerzeel en omgeving nog aan een zinvol geschenk.

Bovendien vindt men er exclusieve informatie in over de gebeurtenissen tijdens WO I i.v.m. de brand in het klooster en de belevenissen van de zusters uit het dagboek van één van hen. Een interessante aanvulling op alles wat rond WO I dezer dagen verschijnt.

Geïnteresseerden die het boek willen bestellen, kunnen altijd terecht bij Chris Verlinden tel.052 30 30 17 of via virgoplusboek@gmail.com - of bij de Heemkundige Kring Sint-Kristoffel, t.a.v. Laurent Vrijders lovrijders@hotmail.com

Kostprijs 25 euro (132 blz)

 

KAARSENVERKOOP

Op zondag 22 december zal er voor en na de viering verkoop zijn van kaarsen ten voordele van Amnesty International.

A.I. is een wereldwijde onafhankelijke en onpartijdige organisatie, die de naleving van alle mensenrechten nastreeft door onderzoek en actie. Schendingen van de mensenrechten worden aangeklaagd, in de hoop op een wereld waarin alle mensenrechten werkelijkheid worden voor alle mensen.

 

ADVENT

Het is weer zover! Op 30 november begint de Advent, de voorbereidingstijd voor Kerstmis.

Het is ook de tijd dat Welzijnszorg onze aandacht vraagt voor Armoede in eigen land, en dit jaar specifiek voor armoede op de buiten. Daarbij is de Adventskalender een uitstekend hulpmiddel, je kan eentje meenemen, achteraan in de kerk aan de prijs van 1,30 euro.

 

HISTORIEK (1824-2014) van de LAGERE MEISJESSCHOOL tot de GEMEENTELIJKE CENTRUMSCHOOL van LONDERZEEL

Op 13 december 2013 verschijnt dit uniek geschiedkundig boek samengesteld door August Meskens, ereleraar. In het boek van de vroegere meisjesschool, nu Centrumschool van Londerzeel, staan op de ca. 750 foto's ongeveer 25.000 mensen van Londerzeel en omgeving afgebeeld. Heel waarschijnlijk staat u er zelf in of uw moeder, vader, grootouders, familie, buren of kennissen, klasgenoten en leerkrachten. Het boek blikt terug tot 190 jaar in de tijd met ca. 750 foto's, geschiedkundige teksten, documenten en beschouwingen. 

meer info

 

Schoolreis naar Brazilië met het 6e leerjaar in 1993 onder leiding van de leerkrachten juf. Lily Cluts, juf. Gerda Van Nieuwenhoven en meester Herman Vandenbroeck. (zittend in het midden: toekomstig burgemeester Nadia Sminate)

ALLERHEILIGEN

Op 1 november om 10.00 u. is er gebedsdienst in de kerk. Tijdens de dienst kunnen de kruisjes van familieleden, overleden tussen 1 oktober 2012 en 1 oktober 2013, afgehaald worden. 

De betrokken familieleden kregen reeds een schriftelijke uitnodiging.

Mensen die niet in de mogelijkheid waren om het kruisje van hun dierbare af te halen kunnen dit vinden op het Maria-altaar voor en na de weekendviering of op dinsdagvoormiddag en dit tot eind november. Je mag ook een kaartje meenemen.

EERSTE COMMUNIE 2014 

Volgend jaar vieren we de eerste communie op 29 mei.

Wie zijn kind wil inschrijven voor de voorbereiding op de eerste communie heeft daarvoor een uitnodiging gekregen via de school.

 

De inschrijvingen moeten binnen zijn, langs de school, voor donderdag 24 oktober 2013

 

meer info over de eerste communie

foto eerste communie 2013 (meer foto's)

WELZIJNSSCHAKELS 

Armoede is financieel tekort hebben. Zo denken de meeste mensen erover en dat klopt ook. Maar daarmee is niet alles gezegd. Armoede is niet alleen een kwestie van minder hebben dan de anderen in de maatschappij. Armoede is ook uitgesloten zijn van een aantal mensenrechten die voor iedereen tellen en die iedereen in onze samenleving vanzelfsprekend vindt. . . Met een groep vrijwilligers willen we de strijd aangaan tegen armoede, sociale uitsluiting en vereenzaming in onze omgeving. We zoeken samen naar uitwegen om het isolement te doorbreken. We zoeken naar hoe mensen zich weer goed kunnen voelen. We bemoedigen, luisteren, gaan samen op weg. 

Vrijwilligers nodigen u uit elke 1-ste en 3-de woensdag van de maand tussen 09.00 u. tot 11.30 u. in de pastorie, Burcht 1. Bij een gezellige babbel worden u een tas koffie of thee aangeboden.

Meer info? mail Welzijnsschakellonderzeel@gmail.com - of telefoneer naar 0473 35 02 44.

 

www.welzijnsschakels.be/

PAROCHIEFEESTEN

Omwille van een heel aantal redenen kunnen onze jaarlijkse parochiefeesten dit jaar niet doorgaan. Wij denken erover na om naar volgend jaar toe te starten met een vernieuwde formule. We houden u zeker op de hoogte.

Wie zich geroepen voelt om te brainstormen over een nieuwe vorm, mag steeds contact opnemen met Rita Storme op nummer 0473 35 02 44.

 

 

OVERLIJDEN

Pater Jaak Van Assche, 100 jaar, overleden te Himeji (Filipijnen)

Wij bieden de familie onze christelijke deelneming aan

Wij zullen pater Jaak in het bijzonder gedenken in de eucharistieviering van zaterdag 2 november om 18.00 u.

 

ZIEKENZORG 

Zondag 27 oktober Jaarlijkse ziekendag in het Gildenhuis 

Aanvang 12.30 u.- einde rond 17.00 u. 

Wil je graag kennis maken met ziekenzorg en er bij zijn, schrijf je dan in, ten laatste op 22 oktober, samen met 10 euro in een gesloten omslag op volgende adressen: 

Huismans Caroline - Gildenstraat, 34 bus 1 

Meeus Marie-Jo - Maldersesteenweg, 32 

Dit geldt als een warme oproep aan alle zieken - bejaarden en eenzame mensen. Iedereen van harte welkom! Tot dan! 

Verdere info: Verbelen Maurice, Voorzitter - tel.052 30 04 88

 

ST. HUBERTUSVIERING 

Op zondag 13 oktober om 10.00 u. vieren wij St. Hubertus. De viering wordt opgeluisterd door de Koninklijke Jacht- en Alpenhoorngroep "The Greenfields" uit Londerzeel. 

Na de viering worden de dieren gezegend en de St. Hubertusbroodjes uitgedeeld op het domein "De Burcht". 

Iedereen is welkom.

FRANCISCUS VAN ASSISI 

Een vertelling door Jos Marien

Zaterdag 5 oktober 2013 20 uur

Altijd hebben mensen hun ervaringen aan elkaar doorverteld, en altijd opnieuw zullen mensen dat blijven doen. Rond de tafel met wat familie bijeen, bij het vallende duister rond een vuurtje op bivak, bij een pint in het café ... Als de sfeer goed is en de verbondenheid groot, komen bekende verhalen naar boven. Verhalen die betekenis hebben gegeven aan het gezamenlijke verleden, verhalen die men eigenlijk al kent. "Weet je nog ... !?" Mettertijd worden die verhalen sterker, mooier. Soms versmelten verschillende ervaringen al vertellend ongemerkt in elkaar. En soms komen de verhalen al eens op papier te staan, worden ze openbaar verteld of voorgelezen. Gezamenlijke herinnering die de toekomst zin geeft.

Zo werd in Franciscaanse bewegingen het verhaal van Franciscus van Assisi verteld en steeds weer opnieuw verteld. En werden er verhalen gedistilleerd die niet alleen over daar en toen gingen, maar over hoe mensen doorheen de tijd omgingen - omgaan - met elkaar, met de uitdagingen van de samenleving, met aarzelend of enthousiast geloof, met God.

Jos Mariën, gewezen stafmedewerker van het vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen en begeesterd verteller, brengt in de kerk van Steenhuffel een eenakter over die speciale man uit Umbrië in Italië. Een monoloog van anderhalf uur over Franciscus. Om een vleugje herinnering wakker te maken. Om een verrassend verhaal kleur te geven. Om een inspirerende man van onder het stof te halen. Om zichzelf en de toehoorder af en toe misschien eens in een spiegel te laten kijken.

Inkom: 5 euro (drankje inbegrepen) Gratis voor studenten 

Organisatie: Pastorale zone Londerzeel

Zaterdag 5 oktober 2013 20 uur Kerk Steenhuffel

 

Startviering

Op zaterdag 14 september vieren wij de start van het nieuwe school- en werkjaar 2013-2014. Alle verenigingen zijn uitgenodigd om kort hun thema voor te stellen en na de viering kunnen we napraten bij een hapje en een glaasje.

Het komende werkjaar wordt een uitdaging. De Federatie Londerzeel wordt omgebouwd tot Pastorale Zone Londerzeel. Dit betekent officieel één parochie. Concreet blijven de geloofsgemeenschappen bestaan. Wij gaan er voor en zoeken de juiste sleutels! Niet om deuren op slot te doen, niet om te "behouden". Wel om deuren te openen, openen naar een nieuwe toekomst. Een gemeenschap van mensen die van mekaar houden, die bezeten zijn door de spirit van Jezus van Nazareth. Een gemeenschap waar er geen deuren geopend worden voor eigenbelang, kortzinnigheid, soms zelfs bekrompenheid. Wel een gemeenschap met "open deuren" , een open huis waar velen zich goed voelen, zich betrokken voelen en samen dragen. Als we onze parochie een gemeenschap willen maken die meer is dan "komen slapen en werken" is dit misschien een mogelijkheid. Wees er bij! Spreek mensen aan, breng mensen mee!

 

NIEUWS (mail) VAN PATER JOZ. DE BAUW UIT HAITI 

Goedendag, op 22 juni werd ik 80 jaar. Ik stel het nog altijd goed. Sedert de aardbeving van 12 januari 2010 in Port-au-Prince, waarbij onze 2 huizen vernield werden (en tot nu toe nog niet heropgebouwd zijn) woon ik bij mijn Haïtiaanse familie in Morne-Rouge, dat is 250 kilometer verwijderd van Port-au-Prince en 12 kilometer van Cap-Haïtien, de tweede grootste stad van Haïti. Als de Haïtiaanse pastoor van de Kristus Koningparochie, 's zondags verhinderd is vervang ik hem voor de Eucharistieviering zodat de mensen van Morne-Rouge elke zondag de zondagsmis kunnen bijwonen en dat zijn toch elke zondag ongeveer 300 mensen van alle leeftijden. De parochie bestaat nu 9 jaar en is goed georganiseerd met een parochieraad, Liturgische groep, 4 zangkoren, catechisten, onthaalgroep voor de zondagsmis, verschillende parochiegroeperingen waaronder ook Scouts en Chiro. De parochiezaal doet dienst als kerk en de parochieschool die er in ondergebracht werd heeft nu zijn eigen klaslokalen die door een Amerikaanse organisatie werden gebouwd. Op het terrein van de parochieschool zal in de toekomst, als er geld voor is, ook de pastorie gebouwd worden. Nu woont de Haïtiaanse pastoor bij zijn familie, 6 kilometer hier vandaan. Dat is zo een beetje nieuws uit het zonnige en warme Haïti met in de schaduw 32 tot 35 graden overdag en 26 graden 's nachts 

Met de hartelijke groeten van Pater Joz. De Bauw - Missionaris van Scheut in Haïti sedert 1960.

 

omgeving Morne-Rouge

VERHUIS VAN DE PASTORIE  

Gedurende de maand juli zal er geen permanentie zijn in de pastorie Brusselsestraat 10

Wij verhuizen.

Vanaf 1 augustus kan je voor misintenties, parochiezaken enz. terecht op Burcht 1

Het telefoonnummer met permanentie blijft hetzelfde:

052 / 30.55.19

LANDELIJKE GILDE en K.L.J.

Zondag 4 augustus

Oogstfeest op de Burcht – inkom gratis

Onze keuken is doorlopend open van 11.30 u. tot 17.30 u. Wij bieden biefstuk, varkenshaasje, hamburgers, spek, pensen, geserveerd met verse groentjes en frieten.

Verder staan op het programma:

15.00 u. – 15.40 u. Jelle Cleymans met live band deel 1. Uit zijn nieuwe cd: “Welk oog en hoeveel tranen”

15.40 u. – 16.00 u. Circus De Sven – spectaculaire stunts en acrobatie met vuur

16.00 u. – 16.40 u. Jelle Cleymans met live band deel 2

16.40 u. – 17.00 u. Circus De Sven - spectaculaire en interactieve circusshow

17.00 u. – 17.40 u. een uniek optreden van Clara en Jelle Cleymans. Samen brengen ze gekende Nederlandstalige klassiekers

Kindergrime – Springkasteel – Neerhofdiertjes – Ballonnenclown - Hindernisbaan

 

 

WANDELEN

Ook in de vakantie gaan we door met wandelen. Geniet van de zomer en wandel mee met FEMMA. We vertrekken elke maandagnamiddag om 13.30 u. aan het Gildenhuis voor een ontspannende wandeling van een tweetal uurtjes, met gezellige drinkstop onderweg. 

Wil je meer info - bel Ghislaine 052 30 33 25 of bezoek onze website www.Femma.be/Londerzeel

 

 169e VOETBEDEVAART NAAR O.L.V. VAN SCHERPENHEUVEL 28 tot 30 juni

Donderdag 27 juni om 18.30 u.: gebedsdienst voor overleden bedevaarders

Vrijdag 28 juni 19.30 u.: vertrek voetgangers (via Gildenstraat)

Zaterdag 29 juni:

-07.45 u. vertrek van de fietsers aan het Heldenplein - terug rond 21.30 u.

-10.10 u. aankomst voetgangers in Scherpenheuvel

-13.00 u. vertrek autobus op het Heldenplein - terug rond 20.30 u.

-16.00 u. H.Mis in de Basiliek, daarna kruisweg en rozenkrans

Zondag 30 juni:

-04.00 u. Vertrek voetgangers aan de Basiliek

-19.00 u. Aankomst aan onze St. Kristoffelkerk en korte huldiging van 3 Jubilarissen: Simone Van De Voorde (65) – Philip Van Dyck (50) en Luc Van Lint (25x)

Aankomstuur voetgangers onderweg

Heen:

19.30 u. - Kerk

20.05 u. - Bergkapel

23.00 u. – Mechelen-St.Pieter

01.55 u. – Keerbergen Parochiecentrum

04.35 u. – Baal-kerk

06.30 u. – Aarschot-d’Elf Ure Mis

08.30 u. – Rillaar-Café Kapelhof

10.10 u. – Scherpenheuvel

Terug:

04.00 u. – Scherpenheuvel

06.15 u. – Aarschot-d’Elf Ure Mis

09.05 u. – Tremelo-Café Metteberg

10.45 u. – Keerbergen-Parochiecentrum

12.50 u. – Bonheiden-De Krekel

14.05 u. – Mechelen-St.Pieter

15.55 u. – Hombeek-Parochiecentrum

17.35 u. – Kapelle o/de Bos-Kring

18.35 u. – Bergkapel

19.00 u. – Kerk

 

FEMMA

BEDANKING

Op zondag 9 juni organiseerden wij een etentje ten voordele van onze werking. Ter gelegenheid van vaderdag werden de mannen met een gratis pintje verwend. De gratis tombola werd gewonnen door Mariette Jamée. Zij kon het juiste gewicht van de mand met bakproducten raden (3,383 kg) Proficiat Mariette.

Veel dank ook aan allen die door hun aanwezigheid onze werking steunden en aan de vele helpende handen.

Belangrijk: op ons etentje werd een kinderarmbandje gevonden met de inscriptie van een voornaam + geboortedatum.

Terug te bekomen bij Ghislaine 052 30 33 25

 

 

Pater Kamiel Marivoet overleden

Op 16 april 2013 is Pater Kamiel Marivoet overleden.

Hij werd 93 jaar en was Scheutist.

Geboren in Londerzeel op 3 april 1920. 

Eerste geloften op 8 september 1940. 

Priester gewijd op 27 januari 1946. 

Missionaris in de Filippijnen vanaf 1947. 

Overleden in Quezon City op 16 april 2013.

 

PASTOOR VERVLOET

Na een opname in het ziekenhuis van Reet en een kort verblijf in een rustoord in Schelle, verblijft Pastoor Vervloet in het rust- en zorgcentrum 's Gravenkasteel in Lippelo.

Wie hem een bezoekje wil brengen, kan hem vinden in kamer 25.

 

COMMUNIE AAN HUIS VOOR PINKSTEREN 

Wie de communie aan huis wenst te ontvangen gelieve contact op te nemen met Janin 052 30 55 19

 

ZENDINGS- en EERSTE COMMPUNIEVIERINGEN 

Wij wensen proficiat aan de feestelingen. Wij wensen en hopen dat de geest van Jezus hen zal helpen om fijne mensen te worden. Beide vieringen waren pareltjes. Dank aan Tamara en de groep catechisten voor de zendingsviering. Ook dank aan Kristin en Marleen en de groep catechisten voor de eerste communie. de Parochieploeg

 

RESULTATEN OMHALINGEN BROEDERLIJK DELEN 2013 

Ondanks de moeilijke economische tijd hebben de omhalingen voor Broederlijk Delen weer een mooi bedrag opgeleverd, namelijk:

- Huis-aan-huis omhaling rond 8 maart: 7.712 euro 

- Omhaling in de St.Kristoffelkerk met Pasen: 530 euro 

- Omhaling in het Rusthuis met Pasen: Uit de werkingskas van de liturgische werkgroep werd de som aangevuld tot een bedrag van 500 euro. 

Hartelijk dank aan alle milde schenkers en aan de medewerkers van de huis-aan-huis omhaling.

 

Grote Paaskuis

Langs deze weg wil de koster alle mensen bedanken die kwamen helpen om onze kerk een grondige schoonmaakbeurt te geven. 

We waren met 19! 

Heel veel dank en hopelijk mogen we volgend jaar opnieuw op jullie rekenen.

De koster en zijn vaste kuisploeg

 

JULIA

Op 21 september 2008 hebben we Julia gevierd toen ze op haar 75ste op welverdiend pensioen ging. Als proost van een aantal verenigingen bleef ze actief in onze parochie en in haar woning in de Burcht was iedereen steeds welkom. Ook de plaatselijke jeugdverenigingen droeg ze een warm hart toe.  We willen Julia danken voor meer dan 20 jaar trouwe dienst in onze parochie. Omdat Julia ook verantwoordelijk was voor de communie aan huis, zijn we op zoek naar nieuwe vrijwilligers.

Wegens gezondheidsredenen is Julia nu opgenomen in het rusthuis van de Zusters Annonciaden in Huldenberg.

Wie wil,  kan haar schrijven of bezoeken na telefonische afspraak.

Haar adres: Julia Briers – Keyhof - Annonciaden van Huldenberg - Stroobantsstraat 79 - 3040 Huldenberg - tel 016 47 71 75 of 016 47 98 12

 

Veertigdagentijd

VASTENKRUISWEG Het is goed dat we ons af en toe bezinnen over lijden en dood. Wij doen dit elke vrijdag van de 40-dagentijd om 18.30 u., (behalve op vrijdag 22 februari), met een gebedsdienst gevolgd door de kruisweg in de kerk.

BROEDERLIJK DELEN Elk weekend van de 40-dagentijd willen wij u laten kennis maken met de moed en het doorzettingsvermogen waarmee de Afrikaanse boer een gevecht levert met de natuur. De campagnefilm van Broederlijk Delen wil ons daarbij helpen. Kom een kwartiertje vroeger en je zal kennis maken met Molly, een Afrikaanse weduwe met zes kinderen. Zij bleef alleen in armoede achter met 6 kinderen en zoekt elke dag opnieuw naar voldoende voedsel, vooral in de maanden vanaf september . . . Gelukkig strijdt Broederlijk Delen en zijn partnerorganisaties mee op vele manieren: door vorming, landbouwtechnieken, ossenspannen, ziektebestrijding, zaaigoed-verbetering, enz. Hoe kunnen wij Broederlijk Delen en zijn partners helpen? Tijdens het weekend van halfvasten is er naar goede gewoonte een huis-aan-huis omhaling voor Broederlijk Delen. Daartoe worden in het weekend van 2 en 3 maart de omslagen voor de huis-aan-huis omhaling verdeeld in alle brievenbussen van de parochie, en ze zullen weer ingezameld worden van 8 tot 11 maart. Hartelijk dank bij voorbaat voor uw milde steun.

 

 

 

 

VORMSEL 

28 jonge mensen lieten zich op 23 februari vormen. 

Vier jaar lang hebben ze zich voorbereid op deze mooie dag. 

We wensen hen proficiat! 

Ook een dikke proficiat voor de mooie viering. 

Een welgemeende dank aan hun begeleiders Mieke, Sandra, Chris, Inge en Christina.

meer info

Vastenkalender

Op 13 februari begon de 40-dagentijd, een tijd van bezinning en van Broederlijk Delen. Het is een intense tijd, vol kansen om in je leven de ramen open te gooien, om nieuwe horizonten en wereldwijde buren te ontdekken. 40 dagen lang geeft de vastenkalender van Broederlijk Delen daarbij een duwtje in de rug, met onderwerpen waar je niet onverschillig bij blijft. In een maatschappij vol overvloed is vasten immers ook: durven kiezen en delen. De kalender kost 2,5 euro en is beschikbaar aan de uitgang van de kerk

 

 

Kinderzegen

De ouders met de kindjes die vorig jaar gedoopt zijn werden uitgenodigd voor de kinderzegen in de kerk. (2 februari)

Zij die niet aanwezig waren kunnen het beschermengeltje van hun kindje nog komen afhalen alle dinsdagvoormiddagen en voor en na de weekendvieringen.

We  hebben de engeltjes onderaan de doopplaat gehangen, achteraan in de kerk. Neem het gerust mee.

bekijk ook de andere foto's

 

 

 

                                       

U kunt vragen of opmerkingen over deze website verzenden via deze knop:  kristoffellonderzeel@gmail.com
Laatst bijgewerkt:
25/01/2014

www.londerzeel.tk