Windows/Linux samen in een single-EFI of dual-EFI systeem (2).

 
 

Twee EFI-partities? So what?

Maar werkt dat wel, hoor ik je nu al denken?  😊

Om te bewijzen dat het wel degelijk de slimste installatie is, gaan we hier in deel 2 op de bestaande configuratie een nieuwe Windows onder de motorkap steken terwijl er al een Linux geïnstalleerd is!

Vroeger was de regel: eerst een Windows installeren en dan pas een Linux, toch?  
Open de firmware en plaats Windows bovenaan als eerste
opstartoptie, niet vergeten! Test of Windows nu wel degelijk opstart zonder eerst in de GRUB-menu te komen!  Plaats een EFI-USB stick met Windows of gebruik de DVD om het systeem op te starten, die informatie vind je in deel 1 terug.  

 

Kies de oude Windowspartitie en formatteer deze. De rest van de schijf laat je ongemoeid.

 

Klik vervolgens opVolgende’ en werk de installatie af tot op het einde. Het systeem zal automatisch de EFI-partitie van Windows herkennen en die gebruiken als opstart. Wijzig achteraf de opstartvolgorde in de firmware terug naar Linux (met verwijzing naar sda2) en het nieuwe Windows-systeem start terug als voorheen.

 

Omgekeerd dan?

Oké, dan is nu een nieuwe installatie van Linux aan de beurt!

Plaats in de firmware de Windows Boot Manager als eerste optie als dat niet het geval is. Logischerwijs kan ik je voor de rest van de installatie natuurlijk terug verwijzen naar de vorige Manjaro installatie in deel 1, maar dat zou te gemakkelijk zijn!  De Manjaro inwisselen voor een Feren OS gebeurt dus net op dezelfde manier en is ook even gemakkelijk!

Voor de volledigheid geef ik dus ook even de afbeeldingen van deze plaatsvervanging:

 

1. Start Feren OS

 

2. De optie ‘Installeer ernaast’ neemt de Windows EFI-partitie over!

 

3. Kijk goed, de donkerblauwe partitie sda4 is wel degelijk Manjaro!

 

4. De EFI-partitie voor Feren OS wordt aangemaakt

 

5. Kies om de oude Linuxpartitie te formatteren! Neem eerst een back-up van de home-map natuurlijk!

 

6. Het resultaat is natuurlijk een veel minder aantrekkelijk Grub-menu dat wel doet wat het moet doen.

 
 

Nog niet overtuigd? Ik kan het nog gortiger maken! 😊

Dus ook even tussendoor dit leuk bijkomend experiment.

Wat gebeurt er nu wanneer we Windows echt kreupel maken door de EFI-partitie (sda2) ervan te wissen?

 

Wanneer men ook de EFI-partitie (oranje) van Windows verwijdert dan zal  ‘koekoek’ Windows tijdens de installatie een eitje leggen in het nestje van de (groene) Linux EFI-partitie net zoals dat omgekeerd ook gebeurt bij een gewone Linux installatie.

Er is een partitie minder dus de schijfcijfers verspringen, vandaar de opmerking door Windows over de volgorde van de schijven. Die verwacht immers het eigen nestje.

Om dezelfde volgorde aan te houden had ik de partitie van 100MB ook kunnen indelen/formatteren naar FAT32 maar er dan geen schijfletter aan toekennen in Windows.

De enige manier om Windows nu op te starten kan dan nu ook enkel via het GRUB-menu van Linux! Maar daar is de EFI-partitie niet meer sda2 maar sda4!  

Oepsie...

 

 

Dus zullen we eerst de opstart een beetje moeten bijschaven. Dit doen we vanuit Linux uiteraard.  

Met twee commando’s aan de terminalprompt (waarvoor mijn verontschuldigingen aan de Windowsgemeenschap) is daarmee dit euvel ook verholpen. 😊

 

We verliezen op die manier wel weer de flexibiliteit van onze autonome dual-EFI installatie, maar alles werkt wel (weer)!

 

 

Een dual-EFI installatie heeft nog een bijkomend voordeel.

Want net zoals we Linux manueel naast Windows geïnstalleerd hadden, is die ook even vlug verwijderd!

Wissel eerst de opstart naar Windows Boot Manager in de firmware, start Windows op en verwijder in Schijfbeheer de twee Linuxpartities. Maak vervolgens de Windowspartitie terug groter.  Alles kits, kindje in de kolenbak! 😉

En daarmee is de cirkel terug rond...

 

Enkel voor de nerds onder ons gaan we multi-EFI!

Geen enkel probleem! Deze wijze van installeren staat echt als een rots in de branding, ook in een quadruple-EFI samenstelling! Voor elke Linux-installatie zet je de Windows Boot Manager steeds als eerste opstartoptie in de firmware.

 

Wanneer je nu uit het GRUB-menu van ArcoLinux de andere Linuxinstallatie kiest, dan zal de EFI-partitie daarvan als /boot/efi aangekoppeld worden. Wissel je de opstartoptie naar Manjaro dan zal het GRUB-menu van Manjaro, Feren OS en Windows tonen. Wissel je de eerste opstart in de firmware naar Feren OS dan zal die enkel Windows bevatten omdat alle andere Linuxversies pas achteraf geïnstalleerd werden.

 

Wens je toch in elke Linuxversie het GRUB-menu te updaten met alle geïnstalleerde Linuxversies, dan kan dat met het commando ‘sudo update-grub’ nadat het systeem opgestart is van de gewenste distributie. Die plaats je dan in de firmware als eerste opstartoptie.

Nog een belangrijk detail in een multi-EFI opstelling:

het vervangen van een besturingssysteem kan ook altijd op de beschreven methodes, maar wanneer men er eentje verwijderd moet men rekening houden met de volgorde!
De partities van het verwijderde Linux besturingssyteem mogen geformatteerd worden waardoor ze nog nuttig ingezet kunnen worden voor de andere besturingssystemen, maar ze MOETEN steeds aanwezig blijven.  
Met het commando ‘sudo update-grub’ kan je altijd
het GRUB-menu van de overgebleven Linuxdistributie(s) aanpassen. Wanneer de aversie voor een commando aan de terminalprompt zo groot is, dan kan je de klus overlaten aan GRUB-customizer.

Windows hoeft natuurlijk niet altijd geïnstalleerd te zijn, het kan ook altijd zonder… 😉

 

Links: GRUB-customizer met ArcoLinux en Feren OS in de aanbieding. Rechts: Gparted met de visuele voorstelling van de installatie.  

 
 

Samengevat

Een EFI-systeem is dus zeker niet de boeman van Linux, zoals dit jaren geleden voorgespiegeld werd. Integendeel, wanneer in de toekomst alle Linuxdistributies deze installatievriendelijke optie zullen ingebouwd hebben, hoeft niemand nog ‘koudlinuxvrees’ te hebben. Windows en Linux kunnen dan volledig autonoom naast elkaar en helemaal onafhankelijk hun taak vervullen.

Dit is vanaf nu al mogelijk met Manjaro, Fedora, openSuse , ArcoLinux, en witte raaf Feren OS. De installatieprocedure van Fedora en OpenSuse vind ik niet echt gebruiksvriendelijk voor een beginnend Linuxgebruiker. Maar dat is mijn mening, het staat je vrij om ook deze eens aan de tand te voelen.  Het beperkte aanbod Linuxdistro’s zet momenteel nog een serieuze domper op de keuzemogelijkheden omdat alle populaire Debian/Mint/Ubuntu varianten nog allemaal in hetzelfde bedje ziek zijn.

Hopelijk komen er in de toekomst nog meerdere distro’s bij zodat we ook echt onze favoriete distro kunnen combineren met Windows in een dual-, triple- of zelfs multi-EFI opstelling.  

Zou Calamares dan toch eindelijk de grote doorbraak kunnen forceren voor alle andere distro’s?

Laat het ons hopen! 😊

 

Bedankt voor het lezen en de volharding, dit verdient een beloning!

 

Nog niet de wanhoop nabij? 😉

Lees dan ook:

Windows en het geheimzinnige dingesding!

http://home.scarlet.be/psdn0737/nessie.html

Wat doet Linux met die gereserveerde ruimte?

http://home.scarlet.be/psdn0737/linuxland.html

Misschien heb je het eerste deel gemist van deze tekst?

http://home.scarlet.be/psdn0737/dual_efi_boot.html

Hoe maak ik Windows even veilig als Linx?

http://home.scarlet.be/psdn0737/windowsVSlinuxaccounts.html