Windows en het geheimzinnige dingesding!

Op 21 mei 2019 heeft Microsoft de mei-update Windows 10 1903 vrijgegeven. Het bestand dat de naam ‘Win10_1903_V1_Dutch_x64.iso’ heeft meegekregen is de 64 bit en Nederlandstalige versie voor Home en Professional.

 

De SHA1 controlesom van dit bestand is 969628f29ac1943c6e478aa34a2018c4a731c122. Dat het deze keer  ‘V1’ meegekregen heeft is het gevolg van het debacle met vorige 1809 versie waar veel fouten inzaten. Trouwens, de verbeterde oktoberversie draagt inmiddels de naam ‘Win10_1809Oct_v2_Dutch_x64.iso’ met SHA1 controlesom 7d1fe5550890781095537f1a4cc7ddc6851e190b.

Andere versies/talen met controlesom kan ja altijd downloaden op

https://tb.rg-adguard.net/public.php

Na de bekendmaking van ‘de gereserveerde opslagruimte’ in versie 1903 eerder dit jaar is er nog maar weinig over te lezen op internet daarom heb ik het zelf maar eens uitgevist. 😉

 

De gereserveerde opslag kunnen we omschrijven als het monster van Loch Ness. Je ziet het of je ziet het niet. Nessie (alias de reservemanager) is een registersleutel die met de registereditor Regedit kan gevonden worden:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\ReserveManager

Volgens verschillende forums op het internet is de regel ‘ShippedWithReserves’ belangrijk: is de waarde 0 dan staat de gereserveerde ruimte uit. Met waarde 1 staat die aan. In het Nederlands kan je deze regel vertalen als: “hij werd met de plaatsreservatie uitgebracht”. Met andere woorden, deze regel in het register geeft aan of de computer origineel aangekocht werd met de gereserveerde opslag ingeschakeld. Bij elke nieuwe computer vanaf april zal deze waarde dus op 1 staan. Tot zover de uitleg van internet, maar ik heb door mijn experimenten ontdekt dat die informatie onvolledig en daardoor verkeerd is!

Uit mijn persoonlijk empirisch onderzoek blijkt immers dat de andere regel ‘PassedPolicy’ de belangrijkste is. Hiermee weet Windows dat de machine klaar is om gebruik te maken van de gereserveerde ruimte. In het Nederlands vertaald: “hij is geslaagd”. Nogal logisch dat ook die waarde bij elke nieuwe computer dan ook op 1 zal staan. Staat deze waarde echter op 0 dan mag de andere ‘ShippedWithReserves’ regel nog op 1 staan, dan gaat het feestje NIET door. Dus is er maar 1 waarde echt belangrijk namelijk de PassedPolicy. Dit wil niet zeggen dat de regel ‘ShippedWithReserves’ geen enkele functie heeft. Tot zover de belangrijkste eigenschappen van het fenomeen Nessie. Nu de praktijk!

Is het een vliegtuig, is het een vogel...?

Toen ik aanvankelijk nog onwetend was, heb ik gans de C-schijf uitgevlooid op zoek naar speciale bestanden. Nada, noppes, niks! Ik kan je met zekerheid zeggen: het is geen speciale partitie of een speciaal bestand zoals hiberfil.sys (sluimerstandbestand), pagefile.sys (virtueel geheugen) of swapfile.sys (wisselbestand) in de root (stam) van schijf C!

 

Nessie, of de gereserveerde opslag, is zowel op een MBR als EFI-schijf aanwezig en nestelt zich sowieso op elke schijf bij deze halfjaarlijkse update, maar je zal daar heel waarschijnlijk niets van merken. Hoe kunnen we in de nieuwe Windows 1903 zien of het aanwezig is?
Uiteraard in het register maar ook gewoon in het opslagscherm. Klik op Instellingen>Systeem>Opslag>Meer categorieën weergeven>Systeem en gereserveerd.

 

Wat doet Nessie op uw huidig systeem na de update?

Niets. We weten allemaal dat het monster van Loch Ness toch niet echt bestaat. Er doken zo nu en dan wel beelden van op, maar die bleken achteraf allemaal gemanipuleerd. De afbeeldingen die gepubliceerd worden in dit artikel zijn allemaal echt. Om onze test te starten vertrekken we van een gewone installatie 1809 zoals die zich normaliter op bijna elke computer zal bevinden. De installatie gebeurt op een SSD-schijf van 32GB. Deze installatie voorzie ik van twee ISO-bestanden van 4.8GB in de map Documenten, dus ongeveer een derde van de totale schijfruimte. In deze versie is de bovenvermelde sleutel nog niet in het register aanwezig.

 

Op deze installatie laat ik een update lopen naar de nieuwste versie 1903 (insider build 18343) net zoals dat binnenkort bij jullie allemaal het geval zal zijn, maar dan met de officiële versie.