Tokaj

Tokaji - Koning der wijnen:

In heel Hongarije wordt wijn gemaakt, maar slechts één soort is echt wereldberoemd: de Tokajer, genoemd naar het dorpje Tokaj aan de voet van de gelijknamige berg. De Tokajer rijpt in een 28 gemeenten omvattende streek, gelegen in het Noordoostelijke Hongaarse grensgebied Tokaj-Hegyalja. Het is deze wijn die we hier eens meer diepgaand gaan bekijken.
" Wijn der koningen, koning der wijnen"' Zo refereerde de Franse koning Lodewijk de XIVe aan Tokaji. Deze wijn werd de meest geliefde drank aan de verschillende Europese hoven.

Met de technieken geleerd van de Serviërs produceerden de Hongaren al vele eeuwen vóór Christus gedroogde druiven, rozijnen, brandewijn en was zelfs het bereidingsproces van rode wijn bekend. De 16e eeuw stond in het teken van de zoete witte wijn Tokaj. Rond 1560 werd in Tokaj-Hegyalja de grond al drie keer omgeploegd, en nam de late druivenoogst van van gedroogde (Aszu) druiven een vogelvlucht. 28 oktober , de naamdag van Júda Simon, werd benoemd tot de eerste dag van de nieuwe druivenoogst.
Tokaj-Hegyaljais is dus al vanaf de 16e eeuw beroemd vanwege deAszú-wijnen. De door de schimmelbacterie "botrytis cinerea" aangetaste en verdroogde druiven  (meestal Furmint of Oremus) worden Aszú-druiven genoemd. De Furmint en de Hárslevelü wijnen zijn vurig, zwaar en rijk aan smaak en geur. De Tokaji-wijnen zijn wereld beroemd om de buitengewoon lekkere smaak. Er is ooit een ware klopjacht geweest op de recepten van de verschillende wijnen en voor het "inporteren" van de schimmelsoort "Botrytis cenerea" die het edelrot van de druiven veroorzaakt.
De klasse-wijnen uit Tokaj-Hegyaljais hebben helemaal niets te maken met de soms misleidende wijnsoorten zoals bv. Tokai of Tokay (een Franse tafelwijn)  Laat U dus niet bedotten....!!!

 Druiven:

De hoofdzakelijk witte druivensoorten in het Takajgebied zijn de furmint, de overheersende druivensoort van Tokaj, de aromatische Hárslevelü (letterlijk: lindenblad), Muscat lunel en Oremus. De Furmint levert te zamen met de Hárslevelü [spreek uit: haarsj-lewwelluu]  de druiven voor een van de beroemdste wijnen van de wereld: Tokaj. "Tokaji" [spreek uit: Tokkadj] betekent "van Tokaj". De Furmint is een typisch Hongaarse druivesoort. De wijnen zijn stoer en vurig, met veel zuur en slechts weinig finesse. Het natuurlijke alcoholgehalte is ongeveer veertien volumeprocent. De dunne schillen zijn erg gevoelig voor edelrot. Als de druiven aangetast zijn spreekt men van aszú [spreek uit: assoe].
Hoewel de Hárslevelü eigenlijk niet in dit hoofdstuk thuishoort, wordt zij hier wel behandeld vanwege het aandeel in de Tokaj-wijnen:van bijna vijftig procent. Vooral als er veel regen in de herfst is gevallen, waardoor de edelrot van de Furmint is weggespoeld, is de Hárslevelü van groot belang. De Hárslevelü is een zachte en kruidige druif. deze druif is in vergelijking met de Furmint minder zuur, groter, wateriger en veel aromatischer. Vanwege de dikke schil wordt ze nauwelijks door edelrot aangetast. Overal in Hongarije levert deze druif zoete wijnen met een weelderig aroma. Alleen aan de voet van het Matra-gebergte wordt een wat scherpe variant gemaakt. De wijnen zijn zeer geliefd bij de Hongaren. Overigens wordt Tokaj tegenwoordig wat weelderiger gemaakt door toevoeging van vijf procent Muscat-druiven aan de most.

Botrytis Cinerea of "Grauwe schimmel":

Het ontstaan van de Tokajer gaat terug tot in de 16de eeuw, toen een grootgrondbezitster de wijnoogst verschoof naar een later tijdstip. Daardoor begonnen de druiven uit te drogen en te verschrompelen, het verschijnsel botrytis cinerea of "edele rotting". In een omgeving waar warmte en nevel aanwezig zijn kan de schimmel Botrytis cinerea zich ontwikkelen. Nabij rivieren en meren, maar ook na regen, zal zich sneller nevel vormen. De waterdruppels in de lucht slaan neer op de koude druiven en dit zorgt ervoor dat de rijpe druiven vochtig worden. Zodra de zon door de nevel heen begint te prikken en de temperatuur begint te stijgen wordt het ideale milieu gecreëerd voor de grauwe schimmel Botrytis cinerea

De "grauwe schimmel" is de schimmel waarop de beste zoete wijnen zijn gebaseerd. Deze schimmel ontstaat alleen op bepaalde plaatsen en bij de juiste weersonstandigheden. De aantasting van de druiven erdoor zorgt ervoor dat deze verschrompelen, waardoor de suikers in de druiven worden geconcentreerd en de kwaliteit van de vruchten als ingrediënt voor zoete wijnen steeds beter wordt. Als de schimmel echter onrijpe druiven aantast, ontstaat grijstot: de druiven zijn dan verloren en onbruikbaar voor de productie van wijn.

.Ongetwijfeld is de aantasting door de "edele rotting" de meest befaamde wijze om likoreuze wijnen te maken. Deze schimmel zorgt er immers voor dat het water uit de druif verdampt door de pel van de druif als het ware te perforeren. Op deze manier veroorzaakt zij in de druif een fysologisch proces waarbij een concentratie van de suikers , een verhoging van de glycerine optreedt en een accentuering van de zuren optreedt. Tevens ontstaan specifieke geuraccenten zoals muffe appel, rozijnen, hars en dikwijls ook acetonachtige geuren die wijzen op vluchtige zuren. (azijnzuren). Deze schimmel treedt pas op in de vroege herfst, door het samenspel van warmte en afwisselend nevel. De schimmel tast de druiven aan en er treden bruine vlekken op.

De druiven worden steeds manueel geoogst, mechanishe oogst is uit ten boze. De druivenpel is immers erg fragiel geworden. Het barsten van de druiven betekent immers gevaar voor oxydatie. Tevens is het noodzakelijk om de pluk te spreiden over verschillende plukrondes, daar vaak niet alle trossen dezelfde indrogingsgraad hebben. Fanatieke wijnbouwers gaan zelfs over tot stuksgewijze oogst.We mogen echter ook blind zijn. Niet alle wijnen die door de botrytis zijn aangetast zijn per definitie grote wijnen. Vaak is er niet voldoende geselecteerd, waardoor tussen de "edele" rotting ook een deel grijze rotting zit, die een nefaste invloed heeft op de wijn. Ook de aanwezigheid van vluchtige zuren valt dikwijls op bij deze categorie wijnen.
Deze grijze schimmel kan ook veel schade aan de wijnstok aanrichten, maar met druiven welke deze schimmel op de schil hebben kunnen merkwaardigerwijs ook de mooiste wijnen worden gemaakt. De door de grauwe schimmel "aangetaste" druiven worden "Edelfaul" genoemd.  Wijn die van deze druiven wordt gemaakt noemt men edelzoet. Bekende edelzoete wijnen komen uit de Pfalz, Mosel, Rheingau of Sauternes (Bordeaux); ze worden in Hongarije Tokaj genoemd en komen ook voor in Oostenrijk, Californië, Portugal en Australië. In al deze streken werdt de grauwe schimmel (Botrytis Cinerea) succesvol ingevoerd vanuit Hongarije. De wijnen die op deze wijze worden geproduceerd behoren tot de speciale groep van de "dessert-wijnen".

De oogst van de aszú-druif:

Maar wat is nu het geheim, wat is het speciale dat de Tokajer wijn verheft tot koningswijn? Het is de combinatie van vier factoren, die een gunstige uitwerking hebben: het klimaat, de bodemgesteldheid, de ijver van de wijnboer en het vakmanschap van de wijnmeester. Beschut tegen de noordenwind op de zuid- en zuidwesthellingen rijpen in het lange en kalme najaar de druiven en worden aszúdruiven: Dit zijn dus de door de schimmel aangetaste druiven (meestal furmint of  Oremus) verliezen een groot deel van hun vocht, het suikergehalte neemt toe, de druif krijgt iets rozijnachtigs. Hoe vollediger het aszú-proces, des te waardevoller de vrucht. Wanneer de aszú-druif zijn volle rijpingspunt bereikt, dient er zo snel mogelijk te worden geoogst. De tijd dringt, immers kwaliteitsverlies betekent waardeverlies. Derhalve is er in feite maar drie weken tijd om te oogsten. De wijnoogst begint traditioneel op 28 oktober en loopt door tot in december.
Bij de oogst van de aszú-druif kan geen gebruik worden gemaakt van gereedschap of machine, maar er moet - zoals al eeuwen lang - met de hand worden gewerkt. Men kan zich voorstellen wat een monnikenwerk het is om de gerijpte aszú-druiven met de hand stuk voor stuk van de trossen af te plukken en in de draagmanden te verzamelen. Het kan dus niet anders dan dat er in oogsttijd in het Tokaj-Hegyalja gebied een veelvoud van het normale aantal medewerkers actief is, wel acht- tot tienduizend.
De Aszú-druiven worden in tonnetjes van 15 tot 20 kilogram gestort (vroeger 18 tot 22 kg): de puttonyos [spreek uit: poettonjosj]. Vervolgens laat men deze druiven uitlekken door gaatjes in de bodem. Het sap wat er uit druipt is het zoetste wat de wijnwereld kent. Men noemt het de Eszencia [spreek uit: essentsia].

Produktie van Tokaji:

We kennen nu de geschiedenis van de Tokaji-wijn en we weten dat het een koningsdrank is, het wordt nu tijd om te kijken hoe de wijn wordt geproduceerd :
Men produceerd in hoofdzaak vier verschillende hoofdsoorten van dranken in de Tokajstreek: De "Esszencia" of druivenlikeur, de "Szamorodni" die gemaakt zijn van een mengsel van gave en door de door Botrytis Cinerea aangetaste en verdroogde druiven, de gewone Tokaji die uitsluitend van normaal geoogste en de gave druiven afkomstig is. Deze wijnsoort vergist volledig droog en wordt na rijping als cépagewijn gebotteld en dan als vierde, de wereldberoemde Tokaji-aszú die vervaardigd wordt met als basis, de jonge droge wijn van gave druiven waaraan dan bepaalde hoeveelheden (of emmertjes) "aszú aan toegevoegd worden.

Een hoofdrol binnen de productie is dus weggelegd voor druiven die als aszú gekwalificeerd kunnen worden. Ze moeten daarvoor minstens 20 gr/l suiker bevatten en bij voorkeur door botrytis zijn aangetast. Men plukt ze in opeenvolgende rondgangen met de hand. Na of tijdens het oogsten van de druiventrossen (meestal Furmint of Oremus) worden de druiven handmatig geselecteerd. Het meeste werk zit in het stuk voor stuk uitzoeken van de druivetrossen en handmatig uitplukken van de speciale aszúdruiven, de door Botrytis Cinerea aangetaste en verdroogde druiven. Dit bijzonder proces vormt de basis van de befaamde Aszů wijnen uit Tokaj.
De Furmint- of Oremusdruiven die het meest aangetast zijn door de Botrytis worden apart gekneusd. Het sap dat op deze manier uit de pasta lekt wordt de "esszencia" genoemd en is een echte likeur. De rest van de druiven worden vervolgens in kuipen verzameld en op een zodanige manier vermalen en geperst dat de pitten niet barsten. De verkregen pasta of moes wordt daarna in emmers met een capaciteit van 15-20 kg opgeslagen en vormen het "kruid" van de "Koningswijn" Tokaji-aszú.
Voor de productie van Esszencia-wijn laat men dus de Aszu-druiven eerst uitlekken door gaatjes in de bodem van de "emmertjes".. Het sap wat er uit druipt is het zoetste wat de wijnwereld kent. Men noemt het de Eszencia [spreek uit: essentsia]. Het duurt soms twintig jaar voordat dit sap bij de gisting een alcoholpercentage van vijf procent heeft behaald. Tokaj Eszencia (tegenwoordig Natúreszencia genoemd) gold als de allerbeste wijn ter wereld. Zelfs flessen van driehonderd jaar oud lijken nog zeer jong. De prijs per halve liter bedroeg 350 tot 1500 euro, afhankelijk van de leeftijd.
Tegenwoordig maakt men ook wijn van slechts het restant in de puttonyos. Deze wijn wordt dan Aszú-Eszencia genoemd en is wat betreft het suikergehalte te vergelijken met een wijn met acht acht puttonyos. Het is een betaalbaar alternatief voor Eszencia liefhebbers: 100 tot 350 euro voor een halve liter.  De uitgelekte emmertjes worden ook gebruikt als toevoeging aan de basiswijnen van het Tokaj-district voor de productie van de bekende Tokaji-Aszu wijnen. 

Een ander type Tokaji-wijnen zijn de "normale" wijnen waarvan de most uitsluitend van de gave druiven afkomstig is. De wijn daarvan vergist volledig droog en wordt ofwel als cépagewijn gebotteld ofwel voorbestemd als basiswijn voor het oertype "Koningswijn" Tokaji, ook "Aszú" genaamd. De gave druiven worden geperst en men laat deze most volledig vergisten in houten vaten van 136 liter (nu ook in roestvaststalen kuipen). Het vergisten gebeurd ook hier bij relatief lage temperaturen van 9 tot 15 ş C. Als de wijn gemaakt wordt van dezelfde druivensoort, krijgt de wijn er de naam van mee, bv. Tokaji Furmint en Tokaji Oremus.

Voor het producen van de beroemde Tokaji aszu wordt aan de basiswijn dan het voorheen verkregen en uitgelekte aszúpapje toegevoegd. Het aantal emmertjes dat men toevoegt wordt later op de flessen vermeld onder de vorm van 3, 4, 5 op 6 "puttonyos" (of emmers) per 136 liters basiswijn en bepaalt de zoetheid (en de prijs) van de wijn. Hoe hoger het aantal, des te zoeter en extractrijker de wijn. Er bestaan ook wijnen met 7 en 8 puttonyos, deze zijn echter zo goed als "niet verkrijgbaar", onvindbaar en waarschijnlijk ook onbetaalbaar. Het mengsel van de jonge wijn en de aszú-pap blijft onder voortdurend roeren 36 tot 48 uur lang staan. In deze tijd lossen de suiker en hiermee ook de geur- en smaakstoffen op.
Hoe meer puttonyos, hoe zoeter en weelderiger de wijn; de smaak van de Bortrytis zal toenemen, alsmede de rijpingsmogelijkheden. Vervolgens wordt de zg. aszúwijn overgeheveld op eikenhouten vaten van 136 of 220 Ltrs om te rijpen in de wijnkelders.  De rijping vindt plaats op een wijze die garandeert dat er zuurstof bij de wijn kan. Oxydatie wordt aangemoedigd. De wijn heeft derhalve aroma's die passen bij ingedroogde druiven, Botrytis (in goede jaren) en oxydatie. Door de vermenging met de basiswijn heeft de wijn verrassend veel zuren. Dit houdt de wijn fris en verlengt de levensduur.Het aantal jaar dat minimum vereist is voor uitrijping is het puttony-getal vermeerderd met 2. Voor onze Belgische en Nederlandse smaak zijn deze met 3 en 4 (tot max 5 "emmertjes" ) best geschikt. Bij 4 "emmertjes" heeft deze dus reeds 8 jaar op vat gerijpt.

Wanneer men aangetaste en gaaf gebleven druiven tegelijk oogst, vermaald en er wijn van maakt, dan spreekt men van "Szamorodni" of  "zoals het fruit komt". De wijn ervan kan zowel droog als met restzoet geproduceerd worden door het fermentatieproces aan te passen. Meestal wordt hierbij dan een mengeling van overrijpe druiven gebruikt. Normaal bv. 65 % Furmint, 30 % Harslevelu en 5 % Muscat..Het fermentatieproces verloopt tegenwoordig in roestvaststalen vaten. De vergisting duurd 6 maanden bij een temperatuur van 9 tot 15 ş C. Daarna wordt de wijn na filtrering overgeheveld in eikenhouten vaten en in de kelders opgeslagen om te rijpen gedurende minstens 5 tot 6 jaar onder bescherming van de schimmel "Gladospirum cellare" die zorgt voor een apart microklimaat dat bijdraagt tot de ontwikkeling van de Tokaji. De Szamorodni-wijnen zijn dus eigenlijk ook zuivere Tokaji-Aszu wijnen. Men kent echter het aantal "emmertjes" niet en deze worden dan ook niet vermeld.
De "Szamorodni" bestaat in een zoete versie, de Édes, en een droge versie, de Száras. Deze wijnen kunnen kenmerken dragen van overrijp fruit, aantasting door Botrytis, ontwikkeling onder invloed van "flor" (zie hoofdstuk Sherry) en overmatige oxydatie. De droge versie is Sherry-achtig en is goed gekoeld als aperitief te gebruiken.

Rijpen onder bescherming van "Edele schimmel":

Niet alleen het klimaat en de schimmel botrytis cinerea die het aszú-proces veroorzaakt, is speciaal, maar ook vormen de wijnkelders van Tokaj een bijzonderheid. In Tokaj-Hegyalja vindt men in alle gemeenten wijnkelders die in bergen zijn ingegraven. Een bijna zwarte aanslag van de schimmel "Gladospirum cellare" op de muren zorgt voor een apart microklimaat dat bijdraagt tot de ontwikkeling van de Tokajer.

Het rijpingsproces verloopt uiterst langzaam. Voor de volledige rijping heeft de Tokajerwijn dus 6 tot 18 jaar nodig (aantal "puttonyos" vermenigvuldigd met 2) . In de bergwanden uitgeslepen kilometerslange labyrinten staan al eeuwenlang stabiel op hun plek zonder enige stut. In deze gangen gedijt eveneens al eeuwenlang de vermaarde bewoner van de keldermuren, de donkergrijze edele schimmel. Deze weet wat lekker is, want hij voedt zich met de damp van de Tokajer wijn. De aanwezigheid van deze schimmel werkt door in de karakteristieke smaak en verhindert bovendien de groei van andere kwaadaardige schimmelsoorten.
En wat kunnen we zoal aantreffen in de kelders? Natuurlijk de wijnvaten met het goedsmakende vocht. Maar men vindt er absoluut geen cement-, plastic of  stalen vaten, nee, overal staan kleine of grote houten vaten (resp. 136 en 220 liter). Daarbinnen groeit en bloeit in een langzaam gistingsproces de wereldberoemde drank van Tokaj, de aszú, die naarmate zij ouder wordt, steeds beter wordt van smaak. Uitgerijpte aszú-wijn kan wel honderden jaren worden bewaard.

De Tokaji-wijn:

Tokaji-Aszu, de wijn uit Tokaj,  niet te verwarren met bv. De Franse "zeepbel" Tokay of andere gelijkluidende benamingen zoals Tokai, is het vlaggenschip van de Hongaarse wijnbouw en de enige werkelijk klassieke wijn van Centraal en Zuidoost Europa. De wijn heeft een volstrekt uniek aroma en een dito smaak met hoog extract, hoge zuren en verschillende gradaties in restzoet. De zoetheid wordt aangegeven met het aantal "emmertjes" in stijgende lijn van de zoetheid. Ook de manier waarop hij gemaakt wordt is, zoals U nu weet, uniek. Omdat de wijn geliefd was bij gekroonde hoofden in heel Europa kreeg hij als bijnaam vinum regum, rex vinorum,  of vertaald: "wijn van koningen, koning van de wijnen". Het gebruiken van deze gelijknamige soortnamen is het "teren" op de bekendheid van de Tokaji. Wat zouden die nationalistische Fransen wel zeggen als de Hongaren bv. een "Cognaci" op de markt zouden brengen....? Men zou ze waarschijnlijk horen schreeuwen tot hier...!!!!  Van de Franse wijnen zijn het alleen de beste jaargangen van Savagnin-wijn, Chateau-Chalon, die zich kan meten met de betere Tokaj-wijnen. Om van de beste Tokaji-Aszu  nog maar te zwijgen....!!!!

De normale basiswijnen worden gebotteld op flessen van 0,75 liter. Bijna alle andere Tokaji worden geleverd op flessen van 0,5 liter. De 0,5 liter-fles werd ontworpen en geintroduceerd tijdens de wereld-tentoonstelling van 1851 in het Londense Crystal Palace.
De Tokaj-wijnen zijn wereld beroemd om de buitengewoon lekkere smaak.Tokajer "furmint" is een droge wijn. De Furmint, Oremus  en de Hárslevelü wijnen zijn vurig, zwaar en rijk aan smaak en geur. De "Szamorodni" bestaat in een zoete versie, de Édes, en een droge versie, de Száras. Száras-wijnen kunnen aangetast zijn door fleur (flor). Deze wijnen kunnen kenmerken dragen van overrijp fruit, aantasting door Botrytis, ontwikkeling onder invloed van fleur en overmatige oxydatie. is halfzoet en sherry achtig en is goed gekoeld ook als aperitief te gebruiken. En dan de "Aczi" of "aszu" Naar gelang de zoetheid wordt deze wijn gewaardeerd met 1 t/m 6 punten. Zoals reeds aangehaald bestaan er ook wijnen met 7 en zelfs 8 "emmertjes" en dus vergelijkbaar met "Aszú Eszencia" . Deze wijnen zijn echter zeer zeldzaam en waarschijnlijk veel te duur voor "onzen bek".

De Esscensia en/of Esszenzia is een stroperige, zoete wijn:. Het is een zeer zoete dessertwijn gemaakt van het geconcentreerd sap van de aszu-druiven. De Tokaj Esszencia wordt tegenwoordig Natúreszencia genoemd.  Deze wijn gold en geldt nog steeds als de allerbeste wijn ter wereld. Zelfs flessen van driehonderd jaar oud lijken nog zeer jong. De prijs per halve liter bedraagd echter 350 tot 1500 Euro, afhankelijk van de leeftijd. Er bestaan tegenwoordig moderne varianten. Deze wordt dan gemaakt van het uitgelekte restant in de puttonyos. Deze wijn wordt dan "Aszú Eszencia" genoemd en is wat betreft het suikergehalte te vergelijken met een wijn met acht puttonyos. Het is een betaalbaar alternatief voor Esszencia liefhebbers en kost 100 tot 350 Euro voor een halve liter. De Eszencia (eigenlijk soort likeur) bezit, in tegenstelling tot de meeste wijnen, slechts 6 - 7 Vol% alcohol.

Persoonlijke beoordeling:

De basiswijnen (Furmint, Hárslevelü, Sárga Muskotály, Fordidas, Száraz and Édes Szamorodni en Vindage Tardive) zijn goede wijnen maar daarbij laat ik het over aan Uw persoonlijke smaak. De meeste normale Tokaji bezitten een alcoholgehalte van 12 en 15 % AV. De Forditás is eerder een kuriositeit en wordt vervaardigd door na het uitgisten van de aszu-wijnen, nieuwe most toe te voegen en deze opnieuw te laten gisten. De meeste Aszú-wijnen kunnen (volgens Belgische en Nederlandse smaak) als volgd geklasseerd worden 3 en 4 "emmertjes" = goed, 5 puttonyos of emmertjes = goed tot zeer goed en 6 puttonyos = zeer goed tot excelent. De "Aszú eszencia" is excellent en de Natúreszencia is het allerbeste van de beschikbare wijnen. Het is deze dessertwijn die de naam van "Wijn der koningen, Koning der wijnen" met waardigheid draagd. Spijtig genoeg zeer duur. Wij houden ons dan ook aan de Aszu-wijnen met 3 tot 4 emmertjes (of 5 tot 6 voor een echte "zoetebek") en de "Szamorodni's of de andere basiswijnen die allen tot de betere wijnsoorten behoren.

Tot de "aangeraden" wijnen in de verschillende kategoriën horen (niet allen worden vernoemd...):

Wijnsoort:

Producent:

Furmint

Tokaj Oremus Kft .en Disznókő Estate and Winery

Hárslevelü

János Árvay

Muscat De Tokaji

Hetszölö.

Tokaji Forditas  (restsuiker 70 - 80 gr/litr)

Hetszölö, Tokaj Oremus Kft .en Disznókő Estate and Winery

Sárga Muskotály / Muscat lunel

Márta Wille-Baumkauff  en Miklós Bene (Tokajbor), Hungarovin

 

Édes Szamorodni (zoet)

 

Disznókő Estate and Winery, Hungarovin

 

Száraz Szamorodni (droog)

Disznókő Estate and Winery

 

Aszú 3 puttonyos (restsuiker 60-90 gr/litr)

Hetszölö, Tokaj Oremus Kft .en Disznókő Estate and Winery

Aszú 4 puttonyos (restsuiker 90-120 gr/litr)

Tokaj Oremus Kft,. Tokaj Kereskedőház , Márta Wille-Baumkauff, Disznókő Estate and Winery, Chateau Pajzos, Hetszölö

 

Aszú 5 puttonyos (restsuiker 120-150 gr/litr)

 

Heel goed:

Márta Wille-Baumkauff, Pajzos Rt., Tokaj Kereskedőház, Hétszőlő,  Megyer Rt., Tolcsva-Bor Kft, Evinor Winery, János Árvay, Tokaj Oremus Kft,. Disznókő Estate and Winery, Hetszölö

Excellent

Vince Gergely (Úri Borok) en Royal Tokaji Wine Company

 

Aszú 6 puttonyos (restsuiker 150-200 gr/litr)

Heel goed:

Chateau Dereszla Miklós Bene (Tokajbor) Joszef Monyok Tokaj Kereskedőház , Hetszölö, Dobogo Vineyards

Excellent

Evinor Winery, Disznókő Estate and Winery, Márta Wille-Baumkauff ,Vince Gergely (Úri Borok), Royal Tokaji Wine Company, Tokaj Oremus Kft. en István Szepsy

 

Aszú Eszencia

(restsuiker 250-350 gr/litr)

 

Excellent

Hungarovin, Márta Wille-Baumkauff, Disznókő Estate and Winery János Árvay , Joszef Monyok, István Szepsy , Hetszölö

The Very Best ...!!!

Dániel Szabó,  Tokaj Kereskedőház , Vince Gergely (Úri Borok)

 

Natúreszencia / Nektar

(restsuiker 300-450 gr/litr)

 

The Very Best Wines Available

Joszef Monyok, Evinor Winery, Disznókő Estate and Winery, Pajzos Rt., Tokaj Oremus Kft.

Een klasse appart....!!!

János Árvay

 

Geneeskrachtig en gezond:

Sedert lange tijd staat de Tokajer wijn niet alleen bekend om zijn bijzonder aangename smaak,  maar ook om de verkwikkende kracht voor lijf en geest en zijn bijzondere genezende werking tijdens het ziekbed. Al in de Romeinse tijd werd de Furmint beschouwd als middel tegen koude rillingen en luchtweginfecties. Eveneens is al eeuwen bekend dat de Tokajer wijn een gunstige invloed heeft op bloedarmoede en gebrek aan eetlust en vele getuigenissen wijzen op de potentieverhogende werking van het druivenat van de hellingen van Tokaj.
De wijn wordt ook zeer succesvol gebruikt bij abdominale Typhus. Tokaji Aszu is koortsverlagend en temperatuursreglerend. Hij wordt dus voorgeschreven bij koortsachtige aandoeningen waarbij men elke twee uur een eetlepel Tokaji Aszu 6, Aszú-Eszencia of de voor ons "onbereikbare" Natúreszencia / Nektar moet innemen. Van talloze vorsten is bekend dat de Tokajer hun favoriete drank was. Keizerin Maria Theresia dronk op doktersadvies elke dag een glaasje Tokaji voor de versterkende werking en de gunstige invloed ervan op lichaam en ziel.
De gewone Tokaji's (3 tot 4 emmertjes en de Szamorodni's) zijn ook een van de weinige wijnsoorten  die door "Pedro" graag genuttigd worden. Waarschijnlijk voor die "Potentieverhogende" werking ervan .... hahaha!

Toekomst van Tokaji-wijnen:


Grote Wetseuropese investeerders hebben grote wijnbedrijven in Tokaj opgericht. Deze bedrijven trachten geleidelijk aan de wijnen minder oxydatief te maken, om de verkoopbaarheid in West-Europa te vergroten. De nieuwe wijnen zijn veel fruitiger, hebben meer primaire aroma's, zijn aanmerkelijk minder complex en zijn sterieler, technisch veel beter maar volledig voorspelbaar, zonder wilde trekjes (spijtig).. Ze worden ook veel sneller gebotteld. Door de Hongaarse overheid werd tot voor kort van de oude stijl Aszu Essenzia de 1957 gedistribueerd, na ongeveer dertig jaar vatrijping. De nieuwe wijnbedrijven brachten de 1989 reeds op zes-jarige leeftijd aan de man. Laat ons hopen dat de prijs ervan dan ook evenredig daald.....!!!
De Hongaarse wijnwereld is (gelukkig) sinds de omwenteling zeer kwaliteitsbewust gebleven en onder de beste wijnbedrijven in de Tokaji zijn de meeste van Hongaarse oorsprong, de miljoenen investeringen van de Westeuropese multinationals ten spijt. Het is mischien (en hopelijk) een verzekering, dat de Hongaarse wijnen in het algemeen en de Tokaji in het bijzonder, niet vervlakken naar het niveau van zovele andere "gekleurde waterwijntjes" waarmee onze landen tegenwoordig overspoeld worden.
De beste producenten in het Tokaj-gebied zijn: János Árvay, Tokaj Oremus Kft., Royal Tokaji Wine Company, Disznókő Estate and Winery, Vince Gergely (Úri Borok). Eveneens uitstekende producenten zijn: Megyer Rt., Evinor Winery, Pajzos Rt., Márta Wille-Baumkauff, Joszef Monyok.


Voor meer informatie mbt Hongaarse wijnen zie hoofdstuk "Hongarije" . Voor een eventuele aankoop van Hongaarse wijnen zie hoofdstuk "adressen".


[Alcohol] [Grondbeginselen] [Praktisch Stoken] [Sterke Dranken] [Kruiden] [Likeuren] [Wijn & Bier] [Technisch] [Informatie]