Recepten-Vruchtenwijnen

Bij het maken van vruchtenwijnen steeds de zuurgraad meten en zonodig corrigeren, suiker desgewenst in meerdere keren toevoegen. Gistproces liefst uitvoeren in glazen of roestvast-stalen vaten. Er bestaan tegenwoordig ook relatief goedkope kunststof-uitrustingen die hiervoor speciaal ontworpen werden. Liefst geen gewone plastiek omdat dit mogelijk een ongewenste smaak kan toevoegen aan de most. Nooit geen PVC (PolyVinylChloride) gebruiken Chloor is giftig en deze wordt uitgeloogd tijdens het gistproces. Ook nooit vergisten (fermenteren) in koperen recipiënten.(koperoxides) en ook niet in houten vaten (aanmaak van methylalcohol !).

De RIJPING (NIET DE GISTING!) van de wijnen verloopt langzaam en dient bij voorkeur te geschieden op hout of andere recipiënten waarin houtschilfers werden aangebracht. Alleen rijpen op houten vaten na volledige beindiging van het gistproces (geen nagisting). Indien nagisting vereist is of kan plaatsgrijpen ook hier dan geen houten vaten of houtschifers gebruiken. Zie eerst hoofdstuk " Vruchtenwijnen maken - Praktijk". Voor onmiddelijke overschakeling klick op onderlijnde titel.

Indien men een kleinere (of grotere) hoeveelheid wijn wil aanmaken pas dan alle ingrediënten van het recept overeenkomstig aan. Het is echter aan te raden eerst een kleine hoeveelheid te produceren om zich ervan te overtuigen dat het eindproduct U bevalt. Dit zeker, indien men weinig of geen ervaring heeft met het aanmaken van vruchtenwijnen. Indien U persoonlijke aanpassingen toepast op het recept en deze leiden tot een zeer bevredigend resultaat voor Uzelf, schrijf alles dan op om later het recept te kunnen herhalen. Denk eraan, de juiste hoeveelheden van het fruit en suikers is niet zo belangrijk, maar wel de zuiverheid en het allerbelangrijkste is.....geduld en nogmaals geduld !

APPELWIJN

Net als bij zowat alle andere fruit moet je ze zo lang mogelijk laten hangen. Eigenlijk zijn appelen die al op de grond gevallen zijn het meest geschikt, maar meestal zijn ze dan al aangetast door insecten of schimmels voor je ze kan rapen. Laat je echter niet afschrikken door een bruine plek veroorzaakt door het vallen. Appelsap zoals je het koopt in de winkel is niet alleen een ideale giststarter, je kan er ook zonder toevoeging van andere vruchten een prachtige
wijn van maken. De meeste appelsappen bevatten geen bewaarmiddelen die het gistingsproces verhinderen, maar de lijst van ingrediënten op de verpakking afspeuren naar verdachte bestanddelen kon nooit kwaad.                                                                     Als je niet beschikt over een adequate fruitpers dan kan je je toevlucht zoeken tot pulpgisting hoewel dit eigenlijk af te raden is.. Appels oxideren namelijk zeer snel en als er iets onvermijdelijk is bij pulpgisting dan is het wel oxidatie.

Zelfs als je over een pers beschikt is het echter nog steeds niet vanzelfsprekend om het sap uit de appels te krijgen. Eén van de beste mannieren is gebruik te maken van een pulpmolen om de appels in kleine stukjes te hakken. De aanschaf van zo'n apparaat is echter enkel verantwoord als je elk jaar over een erg grote appeloogst kan beschikken. Een ander alternatief bestaat er in de appels enkele dagen in de diepvries te stoppen. De celwanden breken waardoor de appels mals worden, maar de smaak blijft behouden.
Laat ze terug ontdooien, snij ze in twee of drie stukjes naargelang de grootte van de appel en dan persen maar. Beschik je niet over een goede pers dan kan je de appels in kleine stukjes hakken en, samen met wat water (de appels staan niet helemaal onder), sulfiet (zie op verpakking voor te gebruiken hoeveelheid) en de andere ingrediënten in een vat doen. Pas daarna gedurende een week de pulpgisting toe door regelmatig (minstens twee of drie keer per dag) te roeren. Het bekomen sap kan je dan overhevelen.

De zuurtegraad van appelsap kan sterk verschillen. Als je over geen middelen beschikt om de zuurtegraad te meten kan je die dan ook best onaangeroerd laten. De enige toevoegingen die de most nog nodig heeft zijn suiker, gist en gistvoeding. Naargelang de sterkte van de wijn die je wilt maken voeg je tussen de 0 en 175g suiker per liter most toe. Dit kan je best in twee of drie keer doen om zo de gist niet te verstikken in de suiker en het oplossen van de suiker in de most te vergemakkelijken. Voeg gist en gistvoeding toe zoals is aangegeven op de verpakking, sluit de gistingsfles af met een waterslot en wachten maar. Na het afsluiten van het gistproces de wijn op een koele plaats laten klaren en daarna afhevelen in een zuivere
recipiënt. Nog enkele dagen laten narijpen en voor de tweede maal afhevelen alvorens op fles te
trekken. Koel opslaan en serveren.

APPEL-BOSBESSENWIJN

  Zoete rode dessertwijn per 4,5 liter

 

 
 

Ingrediënten: 

   Rijpe appels 3000 gram .
   Bosbessen 2000 gram .
   Rozijnen 250 gram .
   Suiker 1600 gram .
   Citroenzuur 7 gram .
   Pecto-enzym 5 gram.
   Gist (Sauternes) en gistvoedingszout .
   Campdentabletten (sulfiet) 

Werkwijze:

Zoek de appels goed uit snijd rotte en gekneusde plekken weg Snijd ze in partjes en verwijder de klokhuizen. Doe de appels in een emmer met 2,5 liter koud water en twee sulfiettabletjes, roer alles goed door. Roer de appels een week lang elke dag door en stamp ze steeds verder fijn en zeef ze daarna. Als de appels klaar zijn, gaan de bosbessen in een andere emmer voeg hierbij 2,5 liter heet water en laat dit drie dagen staan. Voeg dan het antipectineenzym toe.

De volgende dag de most goed uitpersen en zeven. Voeg nu de twee sappen en voeg hierbij de gehakte rozijnen. Voeg hierbij de overige ingrediënten. Roer tot alle suiker is opgelost en dek de emmer goed af. De most regelmatig goed doorroeren. Zeef na een paar weken het sap in een gistingsfles met waterslot. Als de gisting voorbij is overhevelen in een schone fles. Hierna overhevelen als de wijn helder is, daarna nog twee keer om de drie maand.

Bottelen en nog minstens 6 maand op de fles laten rijpen.

BANANENWIJN

   Zoete witte dessertwijn per 4,5 liter

 

 

Ingrediënten:

   Bananen (overrijp) 1800 gram. .
   Rozijnen 113 gram. .
   Sinaasappel 1 .
   Citroen 1 .
   Suiker 1360 gram. .
   Citroenzuur 14 gram. .
   Tannine 3.5 gram. .
   Gist en gistvoedingszout   .
   Campdentabletten (sulfiet)  

Werkwijze:

Schil de bananen en houd ca. 227 gram van de schillen achter. Doe de bananen en de schillen in een netel- of kaasdoek, hang ze in een grote pan met 5.7 liter water en laat dit een half uurtje zachtjes koken. Pers de sinaasappel en de citroen uit. Doe de suiker, de sinaasappel, het citroensap, de fijngehakte rozijnen, de tannine en het citroenzuur in een emmer. Giet het kookwater van de bananen in de emmer en roer tot alle suiker is opgelost. Als het is afgekoeld, wordt de zak met bananenpulp en schillen zoveel mogelijk uitgeperst. Voeg gist plus gistvoedingszout toe.

Dek de emmer af en zet hem 7 dagen op een warme plaats. (dagelijks roeren). Zeef de most in een gistingsfles of -vat en sluit deze af met een waterslot. Als de gisting voltooid is, de most in een fles zeven, een sulfiettabletje toevoegen en de fles afsluiten met een spon.

Hevel de wijn elke twee maanden over tot deze helder is, dan kan de wijn gebotteld worden.

BANANENWIJN 2

Witte, zoete wijn  per 9 liter

 


 

Ingrediënten

   Bananen (zeer rijpe gepelde) 4000 gram. .
   Suiker 1000 gram. .
   Druivenconcentraat (wit) 1300 gram. .
   Rozenblaadjes (geel) 1 liter. .
   Wijnsteenzuur 10 gram. .
   Citroenzuur 5 gram..
   Appelzuur 5 gram. .
   Tannine 5 gram. .
   Pecto-enzymen 10 gram. .
   Gist Hautes-Sauternes.   .
   Gistvoeding en sulfiet  

Werkwijze:

Maak een giststarter. Snijd de bananen aan schijfjes en kook deze ca. 20 min. in 6 liter water. Doe de helft van de suiker in het vat en giet het sap erop. Voeg ook de zuren en het druivenconcentraat toe en vul het volume aan tot 9 liter. Laat het afkoelen en voeg de volgende dag de rest van de ingrediënten m.u.v. de suiker toe. Laat het geheel ca. vier dagen gisten en roer de most geregeld door. Giet daarna de most in een gistingsfles en plaats daarop een waterslot. Voeg telkens als de gisting verminderd suiker toe. Overhevelen bij een S.G. van 1020. Vul het volume aan tot 9 liter en hevel weer over als de wijn helder is.

Twee jaar koel laten rusten en om de drie maanden overhevelen. Bottelen en nog een jaar op de fles laten rijpen.

BERKENSAPWIJN 1

  Halfzoete witte tafelwijn per 4,5 liter

NOTA: Voor werkwijze aftappen van berkensap zie hoofdstuk "Aftappen van berkensap".

 

Ingrediënten:

   Berkensap 3.4 liter .
   Suiker 2360 gram. .
   Rijpe peren 340 gram. .
   Witte rozijnen 227 gram. ..
   Citroenzuur 14 gram. .
   Tannine 1.75 gram. .
   Gist en gistvoedingszout.
   Campdentabletten (sulfiet)  

Werkwijze:

Was de rozijnen en hak ze fijn. Schil de peren, haal de pitten en het klokhuis eruit, en hak ze in stukjes. Doe de peren met een campdentabletje in een pan en zet ze onder water, breng het aan de kook en laat het 15 min. zachtjes doorkoken. Voeg nu het berkensap toe laat opnieuw doorkoken en haal daarna pan van het vuur. Doe de rozijnen in een emmer en voeg het hete sap toe, daarna de tannine en het citroenzuur toevoegen en het geheel goed doorroeren. Los de suiker op in een beetje heet water en voeg dit toe. Als alles lauw is de gist en gistvoeding toevoegen.

Zet de emmer 5 dagen op een warme plaats en roer deze elke dag goed door. Zeef daarna de most in een gistingsvat met waterslot en voeg water bij tot 4.5 liter Zodra de gisting is afgelopen de wijn overhevelen in een schone fles met bijvoeging van een sulfiettabletje.

Gedurende het eerste halfjaar iedere twee maanden overhevelen daarna met langere tussenpozen alleen als zich droesem vormt. Daarna kan de wijn gebotteld worden.

BERKENSAPWIJN 2

 Witte tafelwijn droog per 4,5 liter

NOTA: Voor werkwijze aftappen van berkensap zie hoofdstuk "Aftappen van berkensap".

 

Ingrediënten:

  Berkensap 4.5 liter. .
  Citroenen 2 stuks. .
  Suiker 1000 gram. .
  Rozijnen 200 gram..
  Gist en gistvoedingszout  

Werkwijze:

Kook het berkensap zo snel mogelijk na het aftappen, want het bederft relatief snel. Voeg suiker aan het kokende sap toe en laat alles 10 min. zachtjes doorkoken op een laag vuur. Doe de fijngehakte rozijnen in een plastic emmer en giet hierover het kokende sap en voeg hieraan het citroensap toe. Als het mengsel voldoende afgekoeld is de gist toevoegen. Laat het sap drie dagen in een afgedekte emmer fermenteren. Giet de most daarna door een fijne zeef of dichte doek in een gistingsvat met waterslot. Laat deze zolang op een warme plaats staan tot de most is uitgegist. Hevel de wijn daarna over in een schone fles en laat deze zolang staan totdat alle bezinksel op de bodem ligt. Bij voorkeur op een iets koelere plaats.

Bottel nu de wijn en bewaar de flessen op een koele plaats. Na een maand kan deze wijn al worden gedronken, maar als hij langer kan rijpen wordt de smaak beter. Als de wijn te droog smaakt kunt u er bij het bottelen een scheutje suikersiroop aan toevoegen. Pas echter op voor nagisting en maak de wijn niet te zoet.

BERKENSAPWIJN 3

 

Halfzoete witte tafelwijn per 4,5 liter

NOTA: Voor werkwijze aftappen van berkensap zie hoofdstuk "Aftappen van berkensap".

 

Ingrediënten:

  Berkensap 3.4 liter .
  Suiker 2360 gram. ..
  Rijpe peren 340 gram..
  Witte rozijnen 227 gram. .
  Citroenzuur 14 gram. .
  Tannine 1.75 gram. .
  Gist en gistvoedingszout.
  Campdentabletten (sulfiet)  

Werkwijze:

Was de rozijnen en hak ze fijn. Schil de peren, haal de pitten en het klokhuis eruit, en hak ze in stukjes.Doe de peren met een campdentabletje in een pan en zet ze onder water, breng het aan de kook en laat het 15 min. zachtjes doorkoken. Voeg nu het berkensap toe laat opnieuw doorkoken en haal daarna pan van het vuur. Doe de rozijnen in een emmer en voeg het hete sap toe, daarna de tannine en het citroenzuur toevoegen en het geheel goed doorroeren. Los de suiker op in een beetje heet water en voeg dit toe.

Als alles lauw is de gist en gistvoeding toevoegen. Zet de emmer 5 dagen op een warme plaats en roer deze elke dag goed door. Zeef daarna de most in een gistingsvat met waterslot en voeg water bij tot 4.5 liter Zodra de gisting is afgelopen de wijn overhevelen in een schone fles met bijvoeging van een sulfiettabletje.

Gedurende het eerste halfjaar iedere twee maanden overhevelen daarna met langere tussenpozen alleen als zich droesem vormt. Daarna kan de wijn gebotteld worden.

BIETENWIJN

   Rode wijn per 5 liter

 

 

Ingrediënten

  Bietjes 2000 gram. .
  Citroen 1 stuks. .
  Sinaasappel 1 stuks..
  Kruidnagelen 15 gram. .
  Gemberwortel 25 gram..
  Water tot 5 liter..
  Suiker 2000 gram.
  Pecto-enzymen .
  Gist  

Werkwijze:

Was de bietjes goed schoon. Hak ze in het water fijn en voeg de gember en de kruidnagelen erbij. Breng dit mengsel aan de kook en laat het 20 minuten doorkoken. Giet de massa door een zeef en vang het vocht op in een gistingsvat. Vermeng het warme vocht met de suiker en roer zolang tot alle suiker is opgelost. Voeg de gist toe en laat het geheel uitgisten (ca. 3 weken).

Ca. 6 maanden laten rijpen, daarna bottelen en nog eens 6 maanden laten rusten.

BLAUWE BOSBESSENWIJN

Droge rode tafelwijn per 4.5 liter

Ingrediënten:

 

  Blauwe bosbessen 1000 gram. .
  Suiker 1000 gram..
  Citroenzuur 7 gram. .
  Gist en gistvoedingszout   .
  Campdentabletten (sulfiet)  .
  Antipectine-enzym  

 

 

 Werkwijze:

Was de bosbessen voorzichtig en laat ze uitlekken. Doe ze in een emmer en giet er 2.3 liter kokend water over. Voeg nu suiker en citroenzuur toe samen met weer 2.3 liter kokend heet water. Het geheel goed roeren zodat alle suiker goed oplost. Als het mengsel lauw is de anti-pectine toevoegen. Daarna de emmer goed afdekken.

Na 24 uur de gist en gistvoeding toevoegen. Zet de emmer 4 a 5 dagen op een warme plaats en roer deze elke dag goed door. Zeef daarna de most in een gistingsvat met waterslot. Zodra de gisting is afgelopen de wijn overhevelen in een schone fles met bijvoeging van een sulfiettabletje.

Iedere twee maanden overhevelen totdat de wijn helder blijft. Daarna kan de wijn gebotteld worden.

BOSBESSENWIJN  2 ( Mix )

  Rode portachtige wijn zwaar per 9 liter

 

 

Ingrediënten:

  Bosbessen 6000 gram. .
  Suiker (wit) 2000 gram. .
  Rozijnen 1000 gram. .
  Bananen 1600 gram. .
  Druivenconcentraat (rood) 1900 gram. .
  Rozenblaadjes (rood) 1 liter. .
  0,3 ltr Vodka (of Brandewijn).
  Wijnsteenzuur 5 gram. .
  Tannine 5 gram. .
  Vitamine B1 2 tabl. .
  Pecto-enzymen 10 gram. .
  Gist Madeira  .
  Gistvoeding en sulfiet 

.Werkwijze:

Maak een giststarter. Was de bessen en kneus ze met een houten stamper in het gistingsvat. Voeg hierbij de helft van de suiker. Spoel de rozijnen schoon, hak ze fijn en doe ze in het vat. Kook de schijfjes banaan 20 min. in 5 liter water. Giet het hete sap in het gistingsvat en roer tot de suiker is opgelost. Voeg het enzym toe als de most voldoende is afgekoeld, evenals de tannine, de zuren, het gistvoedingszout en de gist. Vul het volume aan tot 9 liter.

Vijf dagen laten gisten en geregeld roeren. Pers de pulp uit, doe de most in een gistingsfles met een waterslot. Voeg de vitaminetabletjes toe en na vijf dagen de rozenblaadjes. Telkens als de gisting langzamer verloopt iets suiker toevoegen. Ga hier zo lang mogelijk mee door. Hevel over bij S.G.1020.

Hevel weer over als de wijn helder is. Vul de fles af. met toevoeging van de 0,3 ltr Vodka (of Brandewijn) Twee jaar koel laten rusten en om de drie maanden overhevelen. Bottelen en nog twee jaar op de fles laten rijpen.

BRAMEN - VLIERBLOEMENWIJN

   Rode tafelwijn matig-droog  per 4.5 liter

 

 

Ingrediënten:

  Bramen 600 gram. .
  Vlierbloesem 150 gram..
  Sinaasappel 1 stuks. .
  Citroen 1 stuks. .
  Suiker 1000 gram. .
  Water tot 4.5 liter. .
  Gist en gistvoedingszout 

Werkwijze:

Pluk de bramen op een mooie zonnige dag, verwijder alle ongerechtigheden maar was ze niet. Bramen en bloemen in een open gistingsvat overgieten met 2 liter kokend water. Koud laten worden en de pulp fijnknijpen. Laat de pulp drie dagen staan en roer iedere dag.

Zeef het fruit door een dichtgeweven doek en pers het sap eruit. Los in de rest van het water de suiker op en doe de siroop samen met het sap in een gistingsfles. Voeg de rasp en het sap van de citrusvruchten toe en doe de gist erbij. Vul de fles geheel met afgekoeld gekookt water zodra de eerste gisting voorbij is en sluit de fles met een waterslot. Laat de most geheel uitgisten. Daarna afhevelen en overbrengen in een schone fles en 6 maand laten staan.

Bottelen als de wijn geheel helder is. Dit is een goede wijn die zich leent om in grotere hoeveelheid te worden gemaakt. 

BRAMENWIJN 1 (medium)

   Rode tafelwijn medium per 4.5 liter

 

 

Ingrediënten: 

  Bramen 1500 gram. .
  Sinaasappel 1 stuks. .
  Citroen 1 stuks. .
  Suiker 1000 gram. .
  Water tot 4.5 liter. .
  Pectinol   .
  Gist en gistvoedingszout  

Werkwijze:

Doe de bramen in een open gistingsvat en giet er 2½ liter kokend heet water over. Knijp als dit voldoende is afgekoeld de bramen met de hand fijn. Laat de pulp drie dagen staan en roer iedere dag.

Zeef het fruit door een dichtgeweven doek en pers het sap eruit. Los in de rest van het water de suiker op en doe de siroop samen met het sap in een gistingsfles. Voeg de rasp en het sap van de citrusvruchten toe en doe de gist erbij. Vul de fles geheel met afgekoeld gekookt water zodra de eerste gisting voorbij is en sluit de fles met een waterslot. Laat de most geheel uitgisten.

Daarna afhevelen en overbrengen in een schone fles en 6 maand laten staan. Daarna afhevelen en eventueel klaren met b.v. pectinol. Bottelen als de wijn geheel helder is.

BRAMENWIJN 2 (medium) - Mix

Rode tafelwijn medium per 9 liter

Ingrediënten:

  Bramen 4000 gram. .
  Suiker 2000 gram. .
  Bananen 500 gram. .
  Druivenconcentraat (rood) 1300 gram. .
  Wijnsteenzuur 5 gram. .
  Tannine 10 gram. .
  Pecto-enzymen 10 gram. .
  Gist Bordeaux   .
  Gistvoeding en sulfiet 

Werkwijze:

Maak een giststarter. Was de bramen en kneus ze met een houten stamper in het gistingsvat. Kook de schijfjes banaan in 5 liter water ca. 20 min. Doe de suiker in het gistingsvat samen met het sap van de bananen en roer tot de suiker is opgelost. Voeg ook de fijngehakte rozijnen toe. Sluit het vat af.

Voeg na 24 uur de rest van de ingrediënten bij en breng het volume op 9 liter. Laat vijf dagen gisten. Regelmatig roeren.

Pers de pulp uit, doe de most in een gistingsfles met een waterslot. Laat de wijn geheel uitgisten. Daarna overhevelen en koel bewaren. Hevel weer over als de wijn helder is. Vul de fles af.

Een jaar koel laten rusten en om de drie maanden overhevelen. Bottelen en nog zes maand op de fles laten rijpen.

BRAMENWIJN 3 (Dessert Zwaar) Mix

Rode portachtige wijn zwaar per 9 liter

Ingrediënten

  Bramen 6000 gram. .
  Suiker (wit) 2000 gram..
  Rozijnen 1000 gram. .
  Bananen 1600 gram. ..
  Druivenconcentraat (rood) 1900 gram. .
  Rozenblaadjes (rood) 1 liter. .
  Wijnsteenzuur 5 gram. .
  Tannine 5 gram. .
  Vitamine B1 2 tabl. .
  Pecto-enzymen 10 gram..
  0,3 ltr Vodka (of Brandewijn).
  Gist Madeira   .
  Gistvoeding en sulfiet  

Werkwijze:

Maak een giststarter. Was de bramen en kneus ze met een houten stamper in het gistingsvat. Voeg hierbij de helft van de suiker. Spoel de rozijnen schoon, hak ze fijn en doe ze in het vat. Kook de schijfjes banaan 20 min. in 5 liter water. Giet het hete sap in het gistingsvat en roer tot de suiker is opgelost. Voeg het enzym toe als de most voldoende is afgekoeld, evenals de tannine, de zuren, het gistvoedingszout en de gist. Vul het volume aan tot 9 liter. Vijf dagen laten gisten en geregeld roeren.

Pers de pulp uit, doe de most in een gistingsfles met een waterslot. Voeg de vitaminetabletjes toe en na vijf dagen de rozenblaadjes. Telkens als de gisting langzamer verloopt iets suiker toevoegen. Ga hier zo lang mogelijk mee door. Hevel over bij S.G.1020.

Hevel weer over als de wijn helder is. Vul de fles af  met toevoeging van 0,3 ltr Vodka Twee jaar koel laten rusten en om de drie maanden overhevelen. Bottelen en nog twee jaar op de fles laten rijpen.

BRAMENWIJN (rood) 4

Rode wijn bourgogne per 25 liter

Ingrediënten: 

  Bramen 5000 gram. .
  Zwarte bessen 1250 gram. .
  Vlierbessen 2500 gram. .
  Frambozen 1250 gram. .
  Appelsap 5 liter. .
  Perensap 5 gram. .
  Suiker tot S.G. 1090. .
  Gistvoeding 10 gram..
  Zuur tot 7.5 gr./liter   .
  Pecto-enzymen   .
  Gist  

Werkwijze:

Was het fruit grondig, maak het tot pulp en giet er 10 liter kokend water over waarin de suiker is opgelost. Voeg na afkoeling de overige ingrediënten toe en dek het gistingsvat af. Meerdere keren per dag doorroeren.

Na 5 dagen in een gistingsfles zeven. De pulp weer in een emmer doen en overgieten met 2 liter koud water. Na enkele uren weer zeven en uitpersen. Vlierbessen maar 3 dagen mee laten gisten.

BRAMENWIJN 5 (Dessert)

   Zoete rode dessertwijn per 4.5 liter

 

 

Ingrediënten

  Bramen 1800 gram. .
  Suiker 1360 gram. .
  Citroen 1 .
  Citroenzuur 7 gram. .
  Tannine 3.5 gram. .
  Gist (Bourgogne)   .
  Gistvoedingszout.  .
  Campdentabletten (sulfiet) .
  Anti-pectine enzym  

Werkwijze:

Maak de bramen schoon, was ze goed en laat ze uit lekken. Doe de bramen met een fijngestampte campdentablet in ruim koud water.(alle wormpjes komen er dan uit). Schil de citroen en pers het sap eruit. Doe de bramen, het sap en de schil van de citroen, citroenzuur en tannine in een emmer en giet er de 4.5 liter kokend water overheen, zodat alles goed onderstaat en druk het fruit fijn met een grote lepel.

Dek de emmer af en laat hem twee dagen staan. Dagelijks goed roeren. Voeg de anti-pectine toe en laat 24 uur staan. Los de suiker op in heet water. Zeef het sap in een tweede emmer en voeg de suikeroplossing toe samen met de gist en het gistvoedingszout.

Dek de emmer af en zet hem drie dagen op een warme plaats. (dagelijks roeren). Zeef de most in een gistingsfles en sluit deze af met een waterslot. Als de gisting is voltooid, de wijn in een schone fles overhevelen met toevoeging van een fijngestampte campdentablet afsluiten met een waterslot of een kurk.

Hevel iedere twee maanden over tot de wijn helder is daarna bottelen.  

BRAMENWIJN 6 (Tafelwijn)

   Rode tafelwijn

 

 

Ingrediënten:

  Bramen  .
  Suiker per liter sap 200 gram. .
  Citroen 1 stuks. .
  Gist en gistvoedingszout (of supergist)  .
  Campdentabletten (sulfiet)  .
  (geen water toevoegen.)  

Werkwijze:

Pluk rijpe bramen, was ze en verwijder alle slechte vruchten. Zitten er wormpjes in zet ze dan een paar uur in licht zoutwater en was ze daarna twee maal. Zet de vruchten op met weinig water verwarm ze zachtjes totdat ze het sap loslaten.

Men kan de vruchten ook rauw uitpersen. Zeef het sap door een zeef en daarna door een natgemaakte dichtgeweven doek en pers de pulp goed uit. Voeg de helft van de suiker plus de giststarter toe. Vul de gistingsfles voor 2/3 deel en zet deze voorzien van een waterslot bij een vrij warme temperatuur weg.

Let bij deze wijn erg op de omgevingstemperatuur, hij gist vrij moeilijk doordat er gebruik wordt gemaakt van puur sap en kan de hoge zuurgraad de gisting belemmeren. Komt de gisting op gang dan zal deze zeer fel zijn, neemt de gisting af dan in gedeelten de rest van de suiker toevoegen. (er bestaan vandaag speciale meer ongevoelige supergisten...!)

Is alle suiker verwerkt en de wijn tot rust gekomen dan de eerste keer overhevelen. (ca. na 8 weken) Vul nu de fles tot aan de hals. Hevel nog twee keer over steeds na 2 maanden, als de wijn acht maanden oud is afproeven en zonodig suiker toevoegen.

Voor het bottelen 2 maanden koel opslaan. Bramenwijn mag zeker een paar jaar oud zijn om de volle smaak goed tot zijn recht te laten komen. Ontkurk hem minsten een halfuur voor het drinken en het is goed hem een dag van tevoren rechtopstaand te chambreren. Hij is erg koppig en het best te gebruiken bij een goede maaltijd.

BRANDNETELWIJN - Mix

  Witte medium tafelwijn per 25 liter 
 

 

 

Ingrediënten

  Brandneteltoppen 25 liter..
  Rozijnen 2500 gram. .
  Suiker 5000 gram. .
  Gemberpoeder 2 theel..
  Citroenen 2 stuks. .
  Wijnsteenzuur 2 theel..
  Melkzuur 4 theel. .
  Gistvoeding 2 theel. .
  Gist  

Werkwijze:

Pluk de toppen van de grote brandnetel, van elke plant de bovenste 4 - 6 blaadjes. Was de brandnetels in ruim water en zet ze op het vuur met een bodempje water, ze zullen enorm slinken en het vocht komt vrij. Als alles niet ineens in de pan gaat, voegt u de rest toe zodra daarvoor ruimte is. Was de rozijnen en kook ze heel even. Hak ze fijn en doe ze bij het brandnetelsap, waaruit u de bladeren hebt verwijderd. Voeg nu ook gistvoeding, wijnsteenzuur, melkzuur, citroensap en gemberpoeder toe en vul aan tot ca. 22 liter. Na afkoelen de gist toevoegen. De wijn zal hevig gisten. Als de gisting kalmer wordt zeeft u de rozijnen eruit en vult u het vat met appel-, perensap of water.

BRANDNETEL 2

   voor 5 liter brandnetelwijn
 

 

 

Ingrediënten:

   2,25 liter brandneteltoppen
   15 g gemberwortel
   1250 - 1500 g suiker
   1 citroen en 1 sinaasappel
   15 cc melkzuur
   gistvoeding
   pecto-enzyme
   kultuurgist: MALAGA

Werkwijze:

Brandnetels die bij ons alleen slechte hennneringen oproepen en als onkruid misprijzend bestreden worden, zijn een gave Gods, die ons zowel kunnen spijzen als de dorst laven.
Deze planten, rijker aan ijzer dan spinazie, bevatten tevens Magnesium, Silicium, Natrium, Kalium, Calcium, Vitamine A, vrij veel vitamine C en tannine.
Men gebruikt netels als spinazie, maakt er soep van, een porridgè en nog veel meer.
In de geneeskunde zijn netels zeer nuttig.
Wat ons echter nog meer interesseert is het feit dat men van netels bier en wijn maakt.

Pluk zoveel mogelijk de jonge toppen van de brandnetels, uiteraard met handschoenen aan.
Pluk ze alleen op plaatsen waar U zeker bent dat ze niet met scheikundig bestrijdingsmiddelen en onkruidverdelgers bestreden zijn geweest (het zijn immers zgn. «onkruiden «).
In een emmer kan men daarvan 2,25 liter afmeten (druk de netels losjes aan).
Was ze grondig in koud water.
In een grote pan worden ze nu,met wat water aan de kook gebracht, men laat ze 15 min. sudderen. Nog idealer is het gebruik van een hogedruk /snelkookpan. Bij gebruik hiervan wordt de tijdsduur natuurlijk verkort. Het nu verkregen aftreksel wordt, tesamen met de netels, in een schone plastic emmer gedeponeerd, de gemberwortel fijngestampt en hieraan toegevoegd. Nu word kokend water bijgegoten tot het niveau ca. 4 liter is. (wie een aversie tegen gember heeft, kan deze uit het recept laten.)
Los de suiker in de emmer op en gebruik bij voorkeur bruine bastaard of donkere rietsuiker.
Was de citroen en de sinaasappel grondig (gebruik eventueel een nagelborsteltje om de schil grondig schoon te borstelen).
Schil deze beide vruchten met een dunschiller of althans zorg ervoor dat aan de schil zo weinig mogelijk «Wit» achterblijft.
De vruchten worden, evenals het sap, aan de emmer toegevoegd. Indien de massa in de emmer inmiddels is afgekoeld tot ca. 21 °C, kan het melkzuur, het pecto-enzyme en het gistvoedsel worden toegevoegd. >BR> Het is ideaal om, naast het gebruik van gistvoedingszout, nog extra gistvoedsel toe te voegen in de vorm van moutextract (eiwitvrij !) en vitamine B1 resp. 1 eetlepel en 1 afgestreken theelepel van de verdunning vit. B1 (= 3 mg. zuivere)
Voeg nu, nadat alles grondig is opgelost en doorgeroerd, de kultuurgist toe en zet het geheel, goed afgedekt, op een warme plaats.
Laat dit 4 tot 5 dagen gisten en scheidt daarna de vaste stoffen van de vloeistof door middel van zeven.
Laat dit verder gisten in een gistingsvat met een waterslot en voeg, indien nodig, steeds kleine hoeveelheden suiker toe, liefst in de vorm van suikerstroop.
Voor een droge wijn zal in totaal ca. 1250 g suiker nodig zijn; voor een zoetere wijn ca. 1750 g.
Na de laatste suikertoevoeging moet het niveau in het gistingsvat ca. 5 liter bedragen of dient anders tot dit niveau met water bijgevoegd. Na ong. 4 maanden bottelen.
Deze wijn is een goed tonicum en aperitiefwijn.

Variatie: idem + 450 g vijgen, 2 koffielepels wijnsteenzuur en 300 cc witte druivenconcentraat.
 

BREMBLOEMENWIJN (Droog)

   Witte wijn droog per 4.5 liter

 

 

Ingrediënten:

  Brembloemen 2 liter. .
  Citroenen 2 stuks. .
  Sinaasappels 2 stuks..
  Suiker 1000 gram. .
  Water tot 4.5 liter. .
  Gist en gistvoedingszout  

Werkwijze:

Pluk 2 liter brembloemen, pluk alleen die bloemen die geheel open zijn. Doe deze samen met het sap van de citroenen en de sinaasappels in een open gistingsvat. Kook het water met de suiker en de schil van de sinaasappels en de citroenen. Giet dit al roerend over de bloemen.

Voeg zodra dit voldoende is afgekoeld de gist toe en laat het geheel 4 dagen op een warme plaats gisten. Zeef de most in een gistingsfles met een waterslot. Als de wijn is uitgegist overhevelen in een schone gistingsfles. Als de wijn geheel helder is bottelen en afsluiten met een kurk.

Deze wijn geeft een vrij droge smaak.

BREMBLOEMENWIJN 2

  Recept voor 5 liter

 

 

Ingrediënten:
   4,5 liter verse bloemen (geen gedroogde want deze kunnen giftig zijn!).
   1600 gr suiker.
   sap + schil van 3 citroenen en 2 appelsienen.
   Gistvoeding.
   Pecto-enzymen.
   4,5 liter water.
   Sherry gist.

Werkwijze:

Suiker in het aan de kook gebracht water oplossen en dit 15 min. laten sudderen.
Kokende suikeroplossing over de gewassen bloemen gieten en de dunne schillen van de citrusvruchten eraan toevoegen. Na afkoeling: gistvoeding, sap van de citrusvruchten en giststarter toevoegen.
5 dagen pulpgisting, alle dagen roeren, afzeven en dan onder waterslot plaatsen. Regelmatig hevelen.
 

KLAVERBLOEMWIJN
 

   Recept voor 5 liter klaverbloemwijn:
 

 

 

Ingrediënten: .

   3,5 liter witte of rode klaverbloemen (hoofdjes).
   1350 gr suiker.
   sap + schil van 3 citroenen en 2 appelsienen.
   Gistvoeding.
   Pecto-enzymen.
   4,5 liter water.
   Sherry gist.

Werkwijze:

Suiker in het aan de kook gebracht water oplossen en dit 15 min. laten sudderen.
Kokende suikeroplossing over de gewassen bloemen gieten en de dunne schillen van de citrusvruchten eraan toevoegen.
Na afkoeling: gistvoeding, sap van de citrusvruchten en giststarter toevoegen.
5 dagen pulpgisting, alle dagen roeren, afzeven en dan onder waterslot plaatsen.
Regelmatig hevelen.

KRUISBESSENWIJN (GROENE)

  Recept voor 5 liter:
 

 

 

Ingrediënten:
   2,5 kg. groene-kruisbessen (stekelbessen).
   1,25 kg. suiker.
   gist + gistvoeding
   pecto-enzyme

Werkwijze:

Verwijder het neusje en steeltje (als er een enkel steeltje vergeten wordt, is dat niet zo erg, er zit nl. looizuur in). De bessen in een groot vat fijnstampen. Giet er gekookt (en afgekoeld) water over tot ze onderstaan, voeg pecto-enzymen toe, laat de vloeistof 3 dagen staan, waarbij u zo nu en dan roert.
Zeef door een dubbeldikke fijne doek of pers de pulp uit en voeg de suiker toe; roeren tot deze is opgelost.
Daarna gist en voedsel erbij. In gistingsfles met waterslot laten uitgisten; hevel over op nieuw vat en laat de wijn rijpen. Na 6 maanden weer van de droesem afhevelen.
Laat een jaar staan rijpen voor ervan te drinken, dan is deze wijn niet te onderscheiden van een goede Rijnwijn.
Wanneer u werkt met rijpe kruisbessen, krijgt u een zwaardere wijn waarvan het karakter heel anders is.
 

LIJSTERBESSEN EN/OF MEIDOORN

Ingrediënten:

   Lijsterbessen en/of meidoorn : 1500g
   Rozijnen : 500g
   Tarwe : 250g
   Suiker : 1500g
   Water : 4,5l
   Citroenzuur : 1 tl.

Werkwijze :
Giet koken water over de bessen en laat de 4 dagen staan, zeef dan. Doe de suiker erin, de
gemalen rozijnen, het zuur en de tarwe en roer tot de suiker is opgelost. Gist en gistvoeding
erbij. Laat dit 16 dagen goed afgedekt staan gisten en zeef dan in het gistingsvat voorzien
van een waterslot. Als de wijn helder wordt, overhevelen en later, als de gisting gestop is,
onder de kurk ermee.
 

MEIDOORNBESSENWIJN

  Recept voor 10 liter wijn:
 

 

 

Ingrediënten:
   4 liter meidoornbessen
   300 gram rozijnen
   2 Kg suiker
   9 liter water
   2 koffielepels citroenzuur
   Giststarter TOKAY
   Gistvoedingszout
   Pecto-enzyme

Werkwijze:

Pluk goed rijpe en rode bessen, ontdoe ze van de blaadjes en steeltjes en was ze grondig.
Overgiet de bessen met 7 ,5 liter kokend water. Na afkoeling pletten we de bessen en voegen pecto-enzyme toe, samen met een opgelost sulfiettablet. Dit laten we gedurende een 24-tal uren inwerken. De rozijnen malen of pletten en deze samen met het, gistvoedingszout, de suiker, het zuur en de giststarter toevoegen en 5 dagen laten pulpgisten. Nadien afzeven en in een gistingsfles onder waterslot laten uitgisten. De wijn laten klaren op een frisse plaats, afhevelen en bottelen.

PAARDEBLOEMENWIJN

Recept voor 5 liter "Paardewijn":

Ingrediënten:

   Bloemknoppen van paardebloem 1,5 kg

   Suiker 1 kg

   Halve Theelepel amoniumkarbonaat

   Gist en Gistvoeding (of samengestelde wijngist)

Werkwijze:

Kuis (en verdeel in stukjes) 1,5 kg bloemknoppen. Alleen de gele bloemknoppen...geen groen! Plaats in een bus of vaatje en giet er 3,5 liter kokend water overheen. Sluit af en laat trekken gedurende een tweetal dagen. Filtreer hierna de vaste delen eruit en vul de vloeistof in een vergistingsvaatje of bus. Kook zachtjes (goed omroeren) 1 kg suiker in 1,25 liter water gedurende een tiental minuten. Vul dit bij in het gistvatje. Als de temperatuur van het mengsel is gedaald tot 20-28º C voegt men wijngist toe (50 gram gewone bakkersgist is ook goed!) toe die eerst werd opgelost in wat lauw water alsmede een halve theelepel amoniumkarbonaat.. Goed schudden en sluit af met waterslot.

Laat staan tot het borrelen van de gistblaasjes stopt. Omgevingstemperatuur 18 -24ºC...!. Dit neemt  een 14-tal dagen in beslag. De eerste drie dagen het mengsel een paar maal goed schudden met weggenomen waterslot (zuurstof toelaten). Weer afsluiten met waterlot en gisten maar...! Met supergist gaat het natuurlijk sneller maar dit hoeft niet! Na het beindigen van het gistproces laat U het mengsel nog een paar dagen bezinken op een koelere plaats. Hevel het klare gedeelte af van het gistdepot ( ca 0,5 - 1 cm dikke bodemlaag) in een andere zuivere bus of grote fles en sluit af. Laat verder klaren gedurende minstens een tweetal maanden. Hevel klare wijn over op flessen en versluit met stop. Wijn fris en relatief snel te gebruiken, opslag max 1 jaar.

NOTA: Voor andere hoeveelheden wijn past men gewoon alle ingrediënten aan

PAAREBLOEMENWIJN
Recept voor 10 liter wijn met meer wijnboeket en meer body.

Ingrediënten:

   5 liter paardebloemhoofdjes lichtjes aangedrukt.
   3 Kg rozijnen.
   1 Kg. witte kristalsuiker.
   2 sulfiettabletten (1 g.).
   30 g. citroenzuur.
   3 g. tannine.
   5 g. gistvoedingszout.
   1 gistcultuur: Champagne.
   water tot 8 liter, na de hevige gisting tot 10 liter aanvullen.

Werkwijze:

Paardebloemen zijn er volop van maart tot juni maar april is wel de beste oogstmaand.
De bloemen worden geplukt van zodra zij in volle bloei zijn, op een droge dag, 's morgens na het optrekken van de ochtendnevel maar voor de felle zon kans heeft gezien de tere geuren die de bloem bevat te doen vervluchtigen.
Het bloemhoofdje wordt tussen wijs- en middenvinger genomen en zo afgerukt. Meegekomen stukjes stengel moeten verwijderd worden omdat deze licht giftig zijn.
De bloemen reinigen met water, niet te lang (aromaverlies).Bloemen laten uitlekken.
Giet nu een hoeveelheid kokend water over de bloemen zodat ze onder water staan.
Laat afkoelen, voeg er 2 verpulverde sulfiettabletjes aan toe, dek af en laat 24 uren staan. Enkele malen omroeren.
Zet de rozijnen in koud (afgekoeld) water gedurende 12 uren en giet dan het water af. Hak de rozijnen klein en voeg ze aan het paardebloemsap toe samen met de helft van de suiker en met de overige ingrediënten. Doe alles in een grote plastic emmer, vul water aan tot 8 liter, voeg er de op voorhand gereedgemaakte giststarter aan toe, dek af en laat gisten gedurende 5 dagen bij 20 à 25°C.
Roer af en toe om. Giet de pulp door een zeefdoek (neteldoek), pers uit,
voeg de rest van de suiker toe en laat verde gisten in een met stop en waterslot gesloten mandfles.
Hevel over na 3 weken, vul water aan tot 10 liter en laat verder uitgisten.
Zodra de wijn uitgegist is, nogmaals overhevelen, laten klaren, overhevelen en bottelen.
De wijn dan minstens 6 maanden laten rijpen.
 

PORTO - WALNOTEN

   Recept voor ca. 6 liter porto

 

 

Ingrediënten:

   5 liter rode wijn (naar eigen keuze)
   15 tot 20 walnoten (Volledige groene bolster geplukt in Juni)
   1 liter alcohol van 96%vol
   750 gr. kandijsuiker

Werkwijze:

Kandijsuiker oplossen in 1,5 liter verwarmde wijn. Opgelet niet laten koken.
Na afkoeling 1 liter alcohol toevoegen samen met wijn en 15 tot 20 in vier gesneden volledige walnoten (met groene schil). Recipiënt afdichten met waterslot.
minstens 3 maanden laten intrekken, dan zeven en eventueel filteren en in zuivere recipiënt opslaan of op flessen trekken. Liefst nog enkele maanden laten narijpen.

PORT VAN VERSE VLIERBESSEN:
Voor 5 liter rode portwijn

Benodigdheden:
Vlierbessen: 0,75 - 1,5 kilo
Een overrijpe banaan
Suiker:1,5 kilo
Pecto-enzymen: 1,5 gram
Citroenzuur: 8 gram
Zakje portgist
Gistvoedingszout 3 gram

Werkwijze:
Pluk de bessen in september en ontdoe ze van de steeltjes met behulp van een vork. Plet ze en laat ze dan met eenweinig water gedurende 15 min. koken. Los de helft van de suiker op in 1 liter water en voeg toe. Na afkoeling (tot 25°C!) het gistvoedingszout, het pecto-enzyme, de gist en het citroenzuur toevoegen. Laat alles gedurende 2 dagen gisten in een witte plastik emmer, afgesloten met een deksel onder toevoeging van een overrijpe banaan (geeft extra body). Roer elke dag minstens eenmaal alles door. Zeef dan af door een perszak, pers de pulp uit en giet de most in een gistingsfles van ± 10 liter. Vul aan met water tot½ van de fles gevuld is. Plaats het waterslot op de fles en laat op een warme plaats (25°C) nog 1 week verder gisten. Meet na eenweek het soortelijk gewicht van de most en zorg onder toevoeging van suiker dat u op een potentieel gehalte van 20 % uitkomt.
(De gisting zal door de portgist op ongeveer 15% blijven steken en u houdt dan restsuikers over, die de wijn zoet doet smaken). Voeg dan de overige suiker toe en schud alles door elkaar. Laat nu verder gisten.
Afhankelijk van de omstandigheden zal de wijn uitgegist zijn binnen 4 maanden. Hevel de wijn dan over in een zuivere gistingsfles zonder het bezinksel op te schudden. Laat opnieuw enkele maanden klaren en rijpen tot de wijn kristalhelder is. Om het alcoholpercentage eventueel te verhogen tot minstens ± 18 - 20% AV is het 0,3 - 0,5 ltr zuivere alcohol (96 %) toe te voegen In dit geval aanzoeten tot gewenste smaak.Nu kan u de wijn gaan bottelen in wijnflessen.
Denk eraan: hoe langer u de deze wijn laat rijpen, des te rijker wordt hij van body, bouquet en smaak.
Werk altijd zo zuiver mogelijk en kuis alles wat met de wijn of most in aanraking komt met een sulfietoplossing. Naspoelen met zuiver water.

Variaties
U kunt een deel van het te gebruiken water vervangen door vruchtensappen.

PORT VAN GEDROOGDE VLIERBESSEN: (voor 5 liter rode portwijn)

Benodigdheden:
Gedroogde vlierbessen: 250 gram
Een overrijpe banaan
Suiker: 1,5 kilo
Pecto-enzymen: 1,5 gram
Citroenzuur: 8 gram
Zakje portgist
Gistvoedingszout 6 gram

Werkwijze:
Gedroogde vlierbessen zijn verkrijgbaar in een goede wijnartikelen zaak. Doe de vlierbessen in een emmer en overgiet ze met 1,5 liter kokend water. Voeg tijdens het afkoelen 250 gram suiker toe. Na het afkoelen de rest van de grondstoffen behalve de overgebleven suiker, toevoegen evenals een overrijpe banaan. Afdekken met een theedoek of deksel en elke dag goed roeren met een houten lepel. Na drie dagen de vloeistof van de bessen afgieten en in een gistingsfles van 10 ltr doen. Deze afsluiten met met een waterslot, gevuld met water. De bessenpulp overgiet u met 3 liter gekookt, afgekoeld (± 20º C) water waarin u 1,25 kilo suiker heeft opgelost.De emmer afdekken en weer drie dagen laten staan. Suikergehalte nameten en eventueel aanpassen voor het verkrijgen van ± 20% alcohol na sluitgisting. Deze procedure na drie dagen nog een maal herhalen. Op de gistingsfles bevindt zich dan ongeveer 5 liter most. Laat nu verder gisten. Afhankelijk van de omstandigheden zal de wijn uitgegist zijn binnen 4 maanden.
Hevel de wijn dan over in een zuivere gistingsfles zonder het bezinksel op te schudden. Laat opnieuw enkele maanden klaren en rijpen tot de wijn kristalhelder is.(De gisting zal door de portgist op ongeveer 15% blijven steken en u houdt dan restsuikers over, die de wijn zoet doet smaken). Om het alcoholpercentage eventueel te verhogen tot minstens ± 18 - 20% AV is het mogelijk 0,3 - 0,5 ltr zuivere alcohol (96 %) toe te voegen. In dit geval aanzoeten tot gewenste smaak.
toe te voegen.Nu kan u de wijn gaan bottelen in wijnflessen.

Variaties
U kunt een deel van het te gebruiken water vervangen door vruchtensappen.

PRUIMENWIJN:

Ingrediënten:
   pruimen : 3 kg
   suiker : 1,5 kg
   water : 5 ltr
   gist : 
   gistvoedingszout : 2 gr
   pecto - enzymen : 1 gr

Werkwijze :

Dit is een recept voor 5 liter pruimenwijn.
De pecto - enzymen vergroten de sap opbrengst omdat de enzymen de celstructuur van de pruim afbreekt.
Hoe minder water u gebruikt (of hoe meer pruimen) hoe meer body de pruimenwijn zal krijgen.
Spoel de pruimen goed af. Verwijder zoveel mogelijk pitten. Doe de pruimen inclusief het water en de helft van de gist in een gistingsvat en laat dit mengsel 2 dagen staan.
Na 2 dagen pulpgisten, zeeft u het mengsel.
Los de suiker goed op in de most en voeg dan de rest van de gist toe. Na een paar uur zal de gisting goed op gang komen.
De most teruggieten in de gistingsfles, (de gistvoeding toevoegen) en laten uitgisten. De wijn laten klaren op een frisse plaats.
Deze wijn is na het bottelen na 3 of 4 maanden goed drinkbaar.
 

RABARBER - BIETENWIJN

  Rode tafelwijn halfzoet per 4.5 liter

 

 

Ingrediënten:

  Rabarber 1500 gram. .
  Rode bieten 1500 gram. .
  Tarwekorrels (heel) 460 gram. .
  Suiker 1800 gram. .
  Rozijnen 250 gram. .
  Tannine 2 gram. .
  Gemberwortel 1 stukje.van wortel..
  Anti-pectine   .
  Gemalen kalk 14 gram..
  Gist (graangist)    .
  Gistvoedingszout   .
  Campdentabletten (sulfiet)  

Werkwijze:

Snijd de rabarber in stukjes en verwijder alle bladdelen. Doe de rabarber in een vat en doe hierbij 2,5 liter kokend over. Strooi hierbij de kalk om het overtollige oxaalzuur te verwijderen.Voeg een sulfiettabletje toe en laat het geheel 10 dagen staan. Iedere dag goed doorroeren en de rabarber fijn drukken. Hierna overzeven in een ander gistingsvat. De bieten in plakjes snijden, niet schillen en hierbij 2,5 liter heet water toevoegen. Als ze na twee dagen zacht zijn overzeven in het vat met de rabarber.Hak de rozijnen fijn, kneus de gemberwortel en voeg deze samen met de antipectine, de tarwe, de tannine en de suiker bij de inhoud van het gistingsvat. Roeren tot de suiker is opgelost.

Na 24 uur gist plus voeding toevoegen en de most vijf dagen laten gisten. Regelmatig omroeren. Zeef hierna de most in een gistingsfles en sluit deze af met een waterslot. (eventueel aanvullen tot 4,5 liter) Als de gisting is gestopt overhevelen en een sulfiettabletje toevoegen.

Hierna overhevelen als de wijn helder is, daarna om de drie maand tot er zich geen depot meer vormt. Bottelen en nog minstens 6 maand op de fles laten rijpen.

OPGELET: Nooit rabarberbladeren gebruiken...!!! Deze zijn heel giftig ! Onder de oorlog zijn verschillende mensen in België en Nederland gestorven na het eten van rabarberbladeren.

RODE BIETENWIJN

  Halfzoete rode tafelwijn per 10 liter

 

 

Ingrediënten:

  Rode bieten 10 kg. .
  Suiker 2400 gram. .
  Citroenen 2 stuks. .
  Water 8 liter .
  Gist en gistvoedingszout   .
  Campdentabletten (sulfiet) 

Werkwijze:

Schil de bieten snijd ze in schijfjes, zet deze op met het water en kook ze tot ze door en door gaar zijn.Zeef het vocht eerst door een zeef en daarna door een dichtgeweven doek. Pers de pulp goed uit, voeg de helft van de suiker, het sap van de citroenen en de giststarter toe.

Vul de fles voor 3/4 deel en zet deze weg op kamertemperatuur. Na enkele dagen moet de gisting beginnen, zodra de gisting afneemt de rest van de suiker in gedeelten toevoegen. Als alle suiker verwerkt is en de wijn tot rust gekomen is dan de wijn overhevelen.(dit is na ca. 8 weken.)

Vul nu de fles tot de hals. Nog twee keer overhevelen steeds om de twee maanden. Als de wijn 10 maanden oud is afproeven en eventueel nazoeten. Voor het bottelen 2 maanden opslaan in een koele ruimte. Het is een mooie rode wijn, geschikt als tafelwijn, laat hem een tot vier jaar liggen en drink hem op kamertemperatuur.

SLEEDOORNWIJN:

   Recept voor ± 10 liter dessertwijn

 

 

Ingrediënten:

   Rijpe sleedoornbessen : 6 liter
   3 kg suiker
   5 liter water 3 kg suiker
   sulfiettabletje of 1 gr kaliumpyrosulfiet
   gist en gistvoedingszout ( of ca ½ paket supergist).

Het meest geschikt voor de wijnbereiding zijn rijpe sleebessen die al eens aan nachtvorst hebben bloot gestaan. Men kan de bessen ook eerst neervriezen in de diepvries. Hierdoor door loopt het natuurlijke hoge zuur- en tanninegehalte terug en kan men een smakelijke drank bereiden die op rode wijn lijkt. De sleedoorn worden voorzichtig gekneusd om zo min mogelijk de pitten te kraken. De pitten worden daarna zoveel mogelijk verwijderd door de pulp te zeven in een relatief grove zeef..

Bereidingswijze:

De ontpitte pulp wordt via een trechter in de gistingsfles gegoten. De suiker wordt eerst in een drietal liters water gedurende een 15 tot 20 minuten verhit tot ± 85° C. Hierdoor wordt de suiker omgezet in druivensuiker en is dan veel beter vergistbaar. Na afkoeling tot kamertemperatuur wordt het suikerwater (of siroop) samen met nog twee liters water aan de pulp toegevoegd. De gistkultuur en de verpulverde gistvoeding worden er dan aan toegevoegd (of gewoon kant en klare supergist). Het geheel wordt door heen en weer schudden van de gistingsfles goed vermengd. De gistingsfles, die slechts voor ± 60% gevuld mag zijn, wordt afgesloten met een waterslot om ongeveer 2 tot 3 dagen te gisten (pulpgisting). Het is nuttig tijdens deze gisting de fles eenmaal per dag krachtig heen en weer te schudden en het vrijkomen van koolzuur via het waterslot nauwlettend te observeren. Na ongeveer 3 dagen wordt de most door een doek afgegoten en de rest van de pulp uitgeperst en verwijderd. Het mostsap wordt dan in een zuiver gespoelde gistingsfles teruggegoten. Voeg weer wat gist en voedingszout toe en laat nu volledig uitgisten. Dit neemt bij kamertemperatuur minimum een drietal weken in beslag. Na het einde van de fermentatie (geen produktie van gasbellen meer doorheen het waterslot) de wijn zwavelen door toevoeging van een sulfiettabletje (of 1 gram kaliumpyrosulfiet) per 10 liter wijn. De wijn hierna minstens enkele weken laten klaren op een frisse plaats (steeds onder waterslot !).  Daarna afhevelen en bottelen.

Sleedoornbessenwijnen klaren over het algemeen zeer goed wanneer de wijn koel wordt opgeslagen. Indien de klaring onvolledig is, kan zij door toevoeging van 2 à 3g gelatine en 10 à 20ml kiezelzuur 15% worden verbeterd.

TEJ - ETHIOPISCHE HONINGWIJN.

 Recept voor 4 liter wijn.

 

 

 
Ingrediënten:

   honing : 1 kilo
   hopkorrels : 10 gram
   supergist : 1 theelepel.
   gistvoeding : 1 theelepel.
   sterke thee : 1 kop
 
Werkwijze :
De honing in kokend water oplossen. Even doorkoken, roeren en schuim eraf scheppen. De hop in
twee of drie liter water aan de kook brengen en een paar minuten laten pruttelen. Alles in een
grote emmer gieten. De kop thee erbij doen en afdekken met een doek. Af laten koelen tot 20 - 28° C.
Gistvoeding en gist erbij doen. Twee keer per dag roeren. Na 6 dagen zeven door een dubbele
theedoek. Aanvullen tot 4 liter met gekookt water dat men heeft laten afkoelen tot 20 - 28° C.. In een vatje met een waterslot erop doen.
Als de gisting vrijwel gestopt is (suikergehalte ong. 1.002) een keer afhevelen. Bottelen en
nog een paar maanden laten rijpen. Vaak wordt het een mousserende wijn omdat op het moment van
bottelen er nog restsuikers aanwezig zijn.
 

VLIERBESSENWIJN 1 (rood)

Rode wijn imitatiebordeaux per 25 liter

Ingrediënten: 

  Vlierbessen 5000 gram. .
  Bramen 2500 gram. .
  Sleedoorns  1250 gram. .
  Druiven 5000 gram. .
  Suiker 2500 gram. .
  Perensap 10 liter..
  Gistvoeding 10 gram. .
  Camdentabletten.
  Pecto-enzymen 10 gram...
  Gist - Bordeaux  

Werkwijze:

Maak pulp van alle vruchten behalve van de vlierbessen. Deze worden pas na drie dagen toegevoegd.Roer de pecto-enzymen, de gist en de gistvoeding door de pulp samen met 5 liter water. Na 5 dagen de pulp uitpersen. Voeg bij de most het sap van de peren en de suiker. Vul de most aan tot ca 22 liter. Als de eerste hevige gisting voorbij is het gistingsvat vullen tot 25 liter en camdentablet toevoegen (sulfiet).. Laten klaren in koele plaats. Klare wijn afhevelen in zuivere fles. Steeds zuurtegraad nameten en eventueel corrigeren.. Na het klaren enkele maanden laten rijpen en daarna bottelen.

VLIERBESSENWIJN 2

Rode wijn zoet per 9 liter

Ingrediënten:

  Vlierbessen 2000 gram. .
  Suiker (wit) 1700 gram. .
  Rozijnen 1000 gram. .
  Bosbessen, bramen of sleedoorns 1500 gram. .
  Rozenblaadjes (rood) 1 liter. .
  Tannine 10 gram. .
  Vitamine B1 4 tabl..
  Pecto-enzymen 10 gram. .
  Gistvoeding en sulfiet  

Werkwijze:

Maak een giststarter. Was de bessen en kneus ze met een houten stamper in het gistingsvat. Voeg hierbij 2 liter kokend water en roer goed. Giet daarna alles door een zeef terug in een pan. Doe de bessen terug in het vat, giet er weer 2 liter kokend water op en roer en zeef opnieuw. Doe nu de gehakte rozijnen in het vat samen met het rode sap en de helft van de suiker.

Voeg na 24 uur de overige ingrediënten toe, m.u.v. de bloemen en de rest van de suiker. Breng het volume op 9 liter en laat vier dagen gisten. Geregeld goed doorroeren. Pers de pulp licht uit en giet de most in een gistingsfles. Voeg na zeven dagen de bloemen bij.Telkens als de gisting langzamer verloopt iets suiker toevoegen samen met de vitamine B1 en de sulfiet.. De laatste keer juist voor het overhevelen bij S.G.1015. Zuurtegraad meten en corrigeren.

Hevel weer over als de wijn helder is. Twee jaar koel laten rusten en om de drie maanden overhevelen.  Men kan desgewenst ook speciale "Klaringsmiddelen" aanbrengen voor het versnellen van dit proces. Daarna kan de wijn gebotteld worden. Bottelen en nog zes maanden op de fles laten rijpen.

VLIERBESSENWIJN 3 MIX

Rode tafelwijn droog per 4.5 liter

Ingrediënten:

  Vlierbessen 1000 gram. .
  Brambessen en/of Sleedoornbessen 750 gram. .
  Suiker 620 gram..
  Druivenconcentraat (rood)  310 gram..
  Rozenblaadjes (rood) of vlierbloemen 0.5 liter.
  Wijnsteenzuur 5 gram..
  Pecto-enzymen 5 gram..
  Vitamine B1 2 gram. .
  Gist Bordeaux   .
  Gistvoeding en sulfiet  

Werkwijze:

Maak een giststarter. Pers de vruchten met de hand tot pulp. (aanbevolen hierbij rubber handschoenen te dragen) Voeg eerst de suiker toe en daarna 2 liter kokend heet water. Roeren tot de suiker is opgelost. Laat het geheel afkoelen voeg een sulfiettabletje toe en dek het vat goed af.

Na 24 uur de rest van de ingrediënten (behalve de bloemen) erbij doen. Laat het geheel vier dagen gisten en roer dagelijks meerdere keren. Hierna de most uitpersen en overbrengen in een gistingsfles met waterslot. Voeg de zevende dag de bloemen toe en laat het uitgisten tot S.G.995. (bloemen steriel toevoegen)

Hevel over en zeef de bloemen eruit. Hevel hierna weer over als de wijn helder is. Daarna nog 3 keer om de drie maanden. Het "klaren" gaat sneller als men de wijn op een koele plaats bewaard. Men kan desgewenst ook speciale "Klaringsmiddelen" aanbrengen voor het versnellen van dit proces. Daarna kan de wijn gebotteld worden.

Bottelen en nog een half jaar op de fles laten rijpen. 

ZWARTE BESSEN 1  (MELOMEL)

  Rode dessertwijn zoet per 4.5 liter

 

 
 

Ingrediënten: 

  Zwarte bessen 1400 gram. .
  Honing (licht) 1800 gram. .
  Citroenen 2 stuks. .
  Anti-pectine  .
  Gist en gistvoedingszout  .
  Campdentabletten (sulfiet)  

Werkwijze:

Kuis de bessen, was ze en laat ze uitlekken. Schil de citroenen en pers het sap eruit. Doe de bessen in een emmer, druk ze fijn voeg de anti-pectine toe met de schil en het sap van de citroen en een sulfiettabletje. Voeg hierbij 3.5 liter water roer goed door en dek het vat goed af. Los de honing op in wat heet water en laat dit ongeveer vijf minuten zachtjes doorkoken. Voeg de stroop ook bij de most in de emmer.

Voeg gist plus gistvoeding toe en laat hem twee dagen gisten.  Het vat of behouder wordt gewoon afgedicht met een niet pluisende vochtige doek (nog geen waterslot plaatsen....!). Roer of schud alles regelmatig goed door. Zeef de most  daarna in een gistingsfles. Breng het volume op 4,5 liter en breng nu een waterslot aan. Als de gisting is gestopt overhevelen en een sulfiettabletje toevoegen. Hierna overhevelen als de wijn helder is en daarna om de twee maand tot er zich geen depot meer vormt. Het "klaren" gaat sneller als men de wijn op een koele plaats bewaard. Men kan desgewenst ook speciale "klaringsmiddelen" aanbrengen voor het versnellen van dit proces. Daarna kan de wijn gebotteld worden.

Bottelen en nog minstens 6 maand op de fles laten rijpen.

ZWARTE BESSENWIJN 2

   Droge rode tafelwijn per 4.5 liter

 

 
 

Ingrediënten:

 Zwarte bessen 1000 gram. .
 Suiker 1000 gram. .
 Citroenzuur 7 gram.
 Anti-pectine ± 5 gram. .
 Gist en gistvoedingszout .
 Campdentabletten (sulfiet)  

Werkwijze:

Was de zwarte bessen voorzichtig en laat ze uitlekken. Doe ze in een emmer en giet er 2.3 liter kokend water over. Voeg nu suiker en citroenzuur toe samen met weer 2.3 liter kokend heet water. Het geheel goed roeren zodat alle suiker goed oplost. Als het mengsel lauw is de anti-pectine toevoegen. Daarna de emmer goed afdekken.

Na 24 uur de gist en gistvoeding toevoegen. Zet de emmer 4 à 5 dagen op een warme plaats en roer deze elke dag goed door. Dek de emmer of behouder af met een niet pluisende doek (nog geen waterslot aanbrengen..!!!). Zeef daarna de most in een gistingsvat met waterslot en laat de most minstens 14 dagen gisten.

Zodra de gisting is afgelopen de wijn overhevelen in een schone fles met bijvoeging van een sulfiettabletje. Iedere  maand overhevelen totdat de wijn helder blijft. Het "klaren" gaat sneller als men de wijn op een koele plaats bewaard. Men kan desgewenst ook speciale "Klaringsmiddelen" aanbrengen voor het versnellen van dit proces. Als men de wijn zeer snel wil klaren kan men een wijnfilter gebruiken. Daarna kan de wijn, na de noodzakelijke (of gewenste) rijpingstijd, gebotteld worden.

[Alcohol] [Grondbeginselen] [Praktisch Stoken] [Sterke Dranken] [Kruiden] [Likeuren] [Wijn & Bier] [Technisch] [Informatie]