Katers & Hangovers

Men wist al lang dat, de verschillende vervuilingen (foezels) en andere aanwezige organische verbindingen in alcoholen, de grondoorzaak waren voor het optreden van een zogenaamde "kater" of "hangover". In 1970 werd, in het gerenomeerde tijdschrift The British Medical Journal, over dit onderwerp een studie gepubliseerd. In dit onderzoek gaf een proefgroep personen zijn bevindingen weer mbt de verkregen "katers" na het verteren van verschillende sterke dranken, wijnen en biersoorten. Men vond hierbij dat, in de groep sterke dranken, het Bourbon Whiskey was die het meest aanleiding gaf tot hevige "hangovers". De Bourbon veroorzaakte hoofdpijn en misselijkheid in 500% meer gevallen dan na het nuttigen van dezelfde hoeveelheid Vodka.
Om een vergelijking mogelijk te maken tussen de verschillende dranksoorten moesten de proefpersonen een hoeveelheid wijn of bier drinken zodat de totaal geconsumeerde hoeveelheid alcohol overeen kwam met deze van de sterke dranken.

Bij de biersoorten bleek, dat in Zweden het Pripps-Blå is dat de kroon spant en in Denemarken zijn zo goed als alle biersoorten van de brouwerij Carlsberg echte "katerkampioenen". Ook bijj de Belgische biersoorten zijn er zeer vele "kater"-specialisten. U zult deze zelf wel best kennen.. Het is echter wel zo dat een bepaalde biersoort, andere uitwerkingen heeft op verschillende personen.. Ik ga hier niet de Belgische biersoorten vermelden die de meeste foezels bevatten. Probeer die maar zelf eens uit....... hahaha!
In het algemeen echter behoren bieren en witte wijnsoorten bij de dranksoorten die de relatief lichtste "katers" veroorzaken maar ze zijn wel de meest voorkomende. Men drinkt tenslotte veel meer bier dan whisky of cognac en geraakt dan ook sneller aan de magische "kater"-grens. Deze grens ligt, bij de meeste bieren, bij een consumptie van om en bij de 2 liter of 8 pintjes van 25 cl. Bij "geoefende" drinkers ligt deze grens wel iets hoger. Alles hangt natuurlijk ook af van de tijdsspanne van het verbruik, men drinkt op een nuchtere maag en/of men kort ervoor goed gegeten heeft of niet. Het nuttigen van vetrijke voedingssoorten zoals bv frieten, majonaise, alle worstensoorten en vele andere, vertragen en/of verminderen de alcoholopname namelijk aanienlijk. U ziet, al die frietkraampjes in België en de zogenaamde "Fish and Chips"-tenten in England zijn soms heel nuttig en heilzaam.....!!!

Verschillende dranksoorten werden door The British Medical Journal onderzocht, getest en vergeleken. Aan de hand van de verkregen testresultaten werd dan de zogenaamde "Ågren-ordningen" opgesteld (de rangordening van de dranken die de hevigste hoodpijnenden en langdurigste katers veroorzaken). De volgorde op het katerpodium was als volgt: met lengtes voorop Bourbon Whiskey gevolgd door Cognac en Brandy, daarna volgden Tequila, Rode wijnen, Rhum, Whisky, Irish Whiskey, Bieren, Witte wijnsoorten, Gin en Jenever en als laatste twee Vodka en zuivere alcohol (etanol).
Zuivere etanol (aangelengd met water natuurlijk) veroorzaakte slechts een relatief lichte kater bij 2 proefpersonen. Bij het uitvoeren van de test op sterke dranken werd slechts één merk van die bepaalde drank gebruikt zodat de resultaten zeker kunnen vervolledigd of aangepast worden naar eigen bevindingen.

Het besluit dat men uit deze test wel kan trekken is, dat foezelrijke dranken een hevigere "kater" veroorzaken dan de andere. Als richtlijn kan men stellen dat "direct" geproduceerde donkere spitituosa een hevigere hangover veroorzaken dan de klare, ongekleurde dranken. De sterke dranken die geproduceerd worden van vruchtdistillaten zoals bv Tequila, zijn meestal rijk aan foezels terwijl bepaalde donkere spirituosa soms zeer lage waarden bevatten (pentanoler eller s.k. amylalkohol). Speciaal dan, als deze geproduceerd werden na een triple-distillering alvorens op smaak gebracht te worden en gekleurd door oxidatieve inwerking. Zo bevat Tennesee-Whiskey bijna geen foezels terwijl de direct afgestookte Whisky soorten zoals vele Skotch-Whisky's en Bourbons zeer rijk zijn aan foezels en U dan ook beslist een prachtige kater zullen bezorgen.

Bij de aanmaak van verschillende dranken wordt, in de te vergisten wort of most, een kleine hoeveelheid Gentiana lutea toegevoegd. Dit kruid, gemaakt van de gentiaanwortel (zeer bitter), wordt geacht onze "katers" te verzachten door onze lever, maag en darmen bij te staan in het verwerken van de alcohol en de ontstane metaboliterna. Dit is bv het geval bij verschillende biersoorten en bij de aanmaak van Jenever en Gin. Waarschijnlijk in navolging van de oude spreuk "bitter in de mond, maakt het hart gezond". Was het maar waar..!!!
Voor meer informatie voor wat betreft foezeloliën in alcohol zie hoofdstuk "Foezels". Voor een directe overgang aktiveer de onderlijnde titel.

UITWERKING EN GEVOLGEN:

INWERKING VAN ALCOHOL
Alcoholhoudende dranken worden veel gebruikt als sociaal geaccepteerd genotmiddel. Bij consumptie van alcohol werkt deze primair in op twee niveaus; het beïnvloedt de werking van het zenuwstelsel en het veroorzaakt andere lichamelijke effecten. Bij matig gebruik van alcoholische dranken zijn de uitwerkingen ervan meestal positief. Bij overmatig gebruik echter, kunnen de uitwerkingen ervan nefast zijn. De inwerking op het menselijk lichaam verschild sterk van persoon tot persoon en is sterk afhankelijk van de fysieke en psychische toestand van de persoon in kwestie.
Alcohol heeft een sterke invloed Bij hoeveel glazen welke effecten optreden hangt af van verschillende factoren. Vrouwen zijn gevoeliger voor alcohol dan mannen, en wie geen alcohol gewend is, is gevoeliger dan een alcoholist. De schaal is dus slechts een benadering:.

- 1 glaasje (gewoon bier): "Warm" gevoel, eerste merkbare verandering in gedrag;
- 2-3 glazen: Het maximum waarbij iemand nog zonder strafbaar te zijn kan autorijden;
- 3-4 glazen: Sterkere gedragsverandering, maximum voor binnenschippers;
- 4-9 glazen: "Aangeschoten" Remmingen verdwijnen meer en meer. Men praat gemakkelijker, maar concentratie en motoriek verdwijnen;
- 10-14 glazen: Dronkenschap. Lallen, waggelen, sterk verminderd reactievermogen, sterke ontremming, misselijkheid en braken;
- 15-20 glazen: zeer dronken: grensloos, onbewust van eigen acties, risico op verhoogde agressiviteit. "Black-outs" kunnen voorkomen waardoor men later zich niets meer herinnert;
- 20 glazen en meer: Sufheid, in slaap vallen. Risico van ademstilstand, coma, hartstilstand.

We gaan hiernavolgend eens dieper in op de uitwerkingen en gevolgen die we moeten doorworstelen na een "wilde" party of uit de hand gelopen braspartijdje

DEFINITE VAN KATER OF EEN "HANGOVER" :
Een "kater" is het samenvattend gevoel dat optreedt enige tijd na het drinken van een grote hoeveelheid alcohol. De kater begint bij het weer nuchter worden. Hij bestaat meestal uit hoofdpijn, misselijkheid, braken, buikpijn, dorst, duizeligheid en vermoeidheid. Oorzaken zijn waarschijnlijk de verhoogde uitscheiding van urine door het effect van de opgenomen alcohol en de uit alcohol gevormde aceetaldehyde, die nog lang in het lichaam blijft nazinderen.
Het ontstaan van een kater kan (behalve door met mate te drinken) gedeeltelijk voorkomen of gemilderd worden door, voor, tijdens en na het nuttigen van alcohol veel gewoon plat water te drinken . Ook het eten van vette spijzen voor en tijdens het zuipen remd de alcoholopname aanzienlijk af.. Het nuttigen van vitamine- en mineraalrijke dranken zoals bv bananen-, tomaten- en/of granaatappelsap helpt bij het verwerken van de alcohol en het milderen van de onvermijdelijke "hangover".
De mineralen moeten dan wel in jonvorm (organisch) in de drank aanwezig zijn. Dit is meestal niet het geval in de gewone mineraalwaters. De anorganische mineralen in flessenwaters zijn daarentegen een zeer zware belasting en een puur vergif voor onze nieren. Ze zouden eigenlijk niet verkocht mogen worden. Maar ja, de zakken van onze politieke kazakkendraaiers staan wijd open.......!!! Voor meer informatie hierover zie "Bronwaters"in hoofdstuk "Water".

HET KATER-PROCES:
Waneer alcohol wordt verbrand in onze lever wordt eerst de aanwezige etanol verbruikt en slechts daarna de andere alcoholsoorten. Met andere woorden: onze lever verwerkt liever en veel gemakkelijker etanol dan metanol of andere foezelalcohol. Uit dit feit kan men dus gemakkelijk het hele scenario afleiden als gevolg van een uit de hand gelopen "braspartijdje". Het welbekende handelsverloop gaat dan als volgt: 1) eerst verzwelgd men een grote hoeveelheid alcoholische dranken en wordt dronken, 2) men gaat vermoeid (of zelfs onbewust...) slapen. Meestal in de vroege ochtenduurtjes, 3) gedurende de nacht of vroege morgen verbrand de lever alle etanolalcohol. Tegen de voormiddag is al de etanol verbrand, 4) ons lichaam bevat nu nog alleen maar de metanol en andere foezelalcoholen die nu worden afgebroken en de gevaarlijke metaboliten produceren. 5) Het gevolg en eindresultaat van dit alles is dan een prachtige en langdurige kater.
Hiernavolgend worden de hoofdzakelijke symtomen, oorzaken en verschijnselen omschreven die samen onze welbekende en gevreesde "hangover" uitmaken.

ZENUWSCHOK:
De staat van dronkenschap is te vergelijken met het innemen van een krachtige dosis bedovings- of drogeermiddelen. Als de werking ervan afneemd kunnen zich vreemde uitwerkingen en gevoelens manifesteren. Een zenuwschok treedt doorgaans op bij een tekort aan magnesium. De overgevoeligheid voor licht en geluid die optreedt na een "stapje in de wereld" kan hiervan het gevolg zijn.

UITDROGING:
Etanol heeft een negatieve invloed op de werking van de hypofyse zodanig, dat deze het hormoon vasopressin tijdelijk niet meer aanmaakt. Dit leidt tot een overmatige urineafscheiding. Men zegt dan dat etanol "urinedrijvend" is.
Een watertekort veroorzaakt hoofdpijnen en dit reeds in een vroeg stadium. Dit kunnen sportmannen zeker beamen. Als onze hersenen uitdrogen krimpt het buitenste omhulsel ervan tijdelijk en dit kan hoofdpijn veroorzaken. Hierbij diend opgemerkt dat, de uitdroging van ons lichaan niet de grootste oorzaak is van de soms zware hoofdpijnen bij een "hangover". De grootste oorzaak van de ellende moet gezocht worden in het tekort aan mineralen en vitamines die, door het overmatige urineren werden uitgescheiden..

VOEDINGSTEKORT:
De grote omzetting van vloeistoffen tijdens een overdadig gebruik van alcohol heeft tot gevolg dat bepaalde voedingsstoffen met de urine worden uitgedreven. Het zijn dan ook hoofdzakelijk de, in water oplosbare vitamines (B en C) waaraan het lichaam een zwaar tekort heeft. Maar ook vele belangrijke jonen (mineralen) zoals kalium, natrium, kalcium en magnesium worden met de overmatige urineloozing uitgedreven.
De alcohol verbruikt de reservevooraad glucose (druivensuiker) uit onze lever en een tekort aan glucose (zeer lage suikerwaarden) verhinderen de normale werking van onze hersenen. Het gevolg hiervan is draaierigheid, onbalans, vermoeidheid en misselijkheid.

HET VOORKOMING OF MILDEREN VAN KATERS:

DE AVOND VOOR OF TIJDENS DE PARTY:
Voor het voorkomen van vergiftiging door de alcohol-vervuilingen moet men de consumptie van foezelrijke dranken zoals boubon whiskey, donkere rhum, whisky, jonge rode wijnen en cognac of brandy zoveel mogelijk beperken. Houdt U aan sterke dranken waarvan U weet dat ze heel zuiver zijn zoals vodka, de betere ginsoorten en jenevers. Bij de biers- en wijnsoorten houdt men zich best aan deze, die U in het verleden geen overmatige last of hoofdpijn hebben bezorgd.
Het optredend vochtverlies gedurende het brasspartijtje kan men best kompenseren door de inname van andere vloeistoffen. Aan te raden is dan gewoon plat zuiver water. Ook de zogenaamde "longdrinks" zijn aan te bevelen en dan speciaal deze die rijk zijn aan vitamines zoals de Screwdriver of Bloody Mary. Ontwijk zeker zich te bedrinken met alleen maar tequila-shots of whisky.
Het drinken op een volle maag, dwz onder of na een goede maaltijd, vertraagd de opname door het lichaam van alcohol. Het drinken van alcohol samen met koolzuurhoudende dranken versneld daarentegen de opname van alcohol.
Als de avond nacht geworden is, is het aangeraden het feestje te eindigen door wat te eten en het drinken van een grote hoeveelheid water (Bah....!!!) Dit alles voorkomt geen hoofdpijn maar voorkomt uitdroging de volgende morgen. Bij misselijkheid en drang om over te geven moet men niet proberen dit te verhinderen. Overgeven (spauwen) is namelijk de natuurlijke reaktie van het lichaam om een vergiftiging te milderen of te voorkomen. Vele gerenomeerde beroepszuipers helpen hierbij soms een handje mee, door een vinger in hun keelgat te steken en de resterende rommel uit te spuwen. U zult dit zelf al wel een uitgevoerd hebben en dan opgemerk dat het helpt. Men voelt zich dan snel al een stuk beter....!!!.

DE DAG NADIEN:
De volgende morgen (of namiddag afhankelijk van het ontwaken) drinkt men best weer een deel zuiver, plat water voor het aanvullen van het verloren vloeistofniveau in het lichaam. Ook is het raadzaam, als het lichaam het toelaat, een glaasje appel- of appelsiensap naar binnen te werken. Koffie is daarentegen af te raden omdat dir iurine drijvend is en dit bijdraagd tot een uitdroging van ons reeds zwaar belaste lichaam. Is men echter een echte koffiemaniak, kan men best zijn morgen- of midagkopje tot zich nemen omdat men anders te maken krijgt met abstinensproblemen (kaffeinetekort) met weer hoofdpijn als gevolg.
Hoofpijnen worden het gemakkelijkst verholpen door het innemen van pijnstillers. De beste tabletten zijn deze die ibuprofen als werkzaam substans bevatten (Ipren, Ibumetin, Alindrin, ea.). Pijnstillers met acetylsalicylzuur (Magnecyl, Treo, Aspirin, etc) kunnen ook gebruikt worden maar worden lieft vermeden omdat deze de maag iriteren. Men moet er zich wel van bewust zijn dat, bij gelijktijdig gebruik van medicijnen en het nuttigen van fruitsappen, de werking van de medicijnen sterk kan vertraagd worden. Dit komt door het feit dat de fruitsappen de medicijncapsules omgeven met een afchermende laagje. De iname van tabletten geschiedt dus best samen met gewoon plat water.
Medicijnen met paracetamol (Alvedon, Curadon, Panodil, Reliv, ea.) laat men best ongemoeid omdat paracetamol, in kombinatie met alkohol, zware beschadigingen van lever en nieren kunnen veroorzaken. (er onstaan dan giftige metaboliter).
Voor het weer op peil brengen van de verbruikte voedingsstoffen en het suikergehalte in het bloed weer op peil te brengen is het zeer raadzaam om vitamine B- en C- rijke voeding te eten. Babanen en tomaten zijn hiervoor uiterst geschikt. Het is mischien hierdoor dat Bloody Mary zo populair is tijdens tijdens fuiven. De bananen herstellen ook de glucosevoorraad van het lichaam.zodat de vermoeidheid wordt verlicht
Als maag en darmen het toelaat is ook appelsiensap of granaatappelsap (echte grenadine) een aanrader. Appelsap is veel milder voor de zwaar belaste maag en darmen. Tomaten- of granaatappelsap zijn uitermate geschikt en daarom zo gewild als recuperatiedrankje "tijdens" en/of "de dag nadien".

ANTABUS:

Disulfiram of tetraetyltiouramdisulfid en waarschijnlijk meer bekend als Antabus is een geneesmidel dat gebruikt wordt (of werd) voor het behandelen van kronisch-alkoholisme. Antabus werkt de aanmaak van het enzyme aldehyddehydrogenas tegen. Hierdoor verzameld zich etanal in het lichaam en veroorzaakt sterke hoofdpijn en misselijkheid. Het enzyme alkoholdehydrogenas werkt sneller dan het enzyme aldehyddehydogenas zodat, na alcoholconsumptie zich etanal in het lichaam opstapeld. Dit geeft de verklaring waarom zich een "hangover" manifesteerd en men zich zo slecht voelt de dag nadien.
De echte alcolisten (wij niet natuurlijk...hahaha !!!) die dit paardenmiddel aangesmeerd kregen, kunnen U wel vertellen, welke hel men moet doorworstelen bij gebruik van alcohol en antabus. Weg ermee.......!!!

SCHOL........!!!

 

[Alcohol] [Grondbeginselen] [Praktisch Stoken] [Sterke Dranken] [Kruiden] [Likeuren] [Wijn & Bier] [Technisch] [Informatie]