Het distilleren

Voor een reaktiebuis van 60-100 cm lengte (hoe langer hoe beter maar ook kostzamer door noodzaak van het harder stoken...) en productie van zuivere alcohol wordt  de stookwijn normaal tot  ± 78,5 - 80,5 º C verhit (gemeten aan de top van de reageerbuis). Meestal wordt bij ± 80° C afgestookt hetwelke een alcohol opleverd met een zuiverheid van ± 85 Vol %. De zuiverheid van de alcohol dewelke men bij deze afkooktemperaturen verkrijgd, verschilt een weinig van apparaat tot apparaat. Eenmaal een beetje afkoken bij verschillende temperatuur en opmeten van alcoholgehalte geeft hier de oplossing. Opgelet..hierbij telkens trappen van max 0.2º C toepassen ...! Vul de fragmenteerbuis altijd voor de helft tot ¾ met rashigringen. Hierdoor krijgt men een veel zuiverder eindproduct.

Het kookpunt van ethylalcohol ligt weliswaar op 78,31º C, maar het vlampunt op 12º C. De explosiegrens ligt tussen 3,4 en 19% volume in lucht.
Zorg dus altijd voor voldoende ventilatie…!!!!

 

Vele Scandinavische "specialisten" stoken hun beslag af op perfect-geregelde apparaten. Deze zijn meestal "effect-gestuurd". Zij stoken dus eerst af op 67-68º C en gaan daarna over op 78,5 - 81º C. De "voorloop" (de "foezels" die verdampen tussen 25 en 68º C) worden opgevangen en verwijderd. Men houdt hierbij als vuistregel aan, dat het hier gaat om maximum 1 - 2 % van inhoud. De hoeveelheid "voorloop" is afhankelijk van de samenstelling van het beslag. Schadelijk zijn de meeste foezels niet, maar de smaak verbeterd als deze verwijderd worden. Heel belangrijk is, dat ook de eventueel aanwezige methyl-alcohol (welke wel schadelijk en giftig is) verwijderd wordt uit de vloeistof. Bij twijfels, de temperatuur gedurende minstens een kwartier op ± 68º C houden. Het op deze relatief lage temperatuur gedistilleerde vocht wordt gewoon weggekieperd omdat het bijna alle "slechte" en schadelijke stoffen bevat.
Het distilaat dat daarna bij 78,5-81º C geproduceerd wordt is de "midden-loop" en bevat de normale en bruikbare alcohol (Ethyl-alcohol). Bij het stoken met nauwkeurig regelbare apparaten blijft geen herbruikbare "naloop" over. Het beslag-overschot wordt dan ook gewoon weggegoten.

EINDPRODUCT:

Meestal zal men (bij gewone distillatieketels), 2 tot soms zelfs 3-maal moeten stoken om een kwalitatief hoogstaand product te maken. Steeds het eerst- geproduceerde borrelglaasje (voorloop) alcohol wegkieperen.
Tijdens de eerste "cracking" kan men een iets hogere temperatuur toepassen (gaat sneller). Het product hierna laten klaren en na toevoeging van water daarna bij normale temperatuur afwerken. Men krijgt (volgens toegepaste temperatuur) met dit principe tussen 85 en a 94 % alcohol die men MOET "aanlengen" met gedistileerd water (Spa-water etc is ook goed...) en mogelijk ook smaakextracten vooraleer deze te "nuttigen".
De extracten zijn verkrijgbaar bij de meeste apotekers en speciaalzaken. kostprijs: ± 85 Bfr/flesje. Deze gaan van jenever, bouzo, vodka etc tot likeuren als Liquer d'Anvers, Grand Marnier en Drambui etc. Hierbij dan ook alle variaties van "oude en jonge" en mischien ook "dikke en dunne".....hahahaha! Tegenwoordig is het ook gemakkelijk om hoogstaande dranken zoals cognac, whisky en whiskey etc. te produceren. Men koopt gewoon een "kant en klare mix" en laat deze in de alcohol op fles trekken. Deze mixen bevatten eiken houtspanen en alle andere noodzakelijke natuurlijke aroma's. Na een welbepaalde "rijpingstijd" moet men dan alleen nog filtreren (bv. door koffiefilter) en de drank daarna definitief op fles trekken.
Als alles "min of meer" normaal is verlopen zou U voor elke  8 tot 10 liter uitgegist suikermengsel ± 1 liter "zuivere" alcohol moeten produceren.


                                     TE VERWACHTEN ALCOHOL-ZUIVERHEID

FILTREREN:

Na het "afkoken"  van de stookwijn wordt de geproduceerde alcohol aangelengd met water (±50 - 60%) en gezuiverd door hem enkele malen door een actieve koolfilter (Noritkorrels) te laten lopen (of persen). Men kan voor de productie van deze kool elke houtsoort gebruiken maar het beste is berken- of elzenhout. Ook hier geldt natuurlijk: hoe beter de filter, hoe zuiverder het resultaat. Men moet echter niet overdrijven en dan zeker niet als men "gekleurde" dranken gaat maken zoals whisky of cognac (en meeste likeuren ). Door het filtreren doorheen een koolfilter wordt ook de overblijvende zg."finkelolie" en andere onbruikbare esthers verwijderd. Deze "finkelolie" is beroemd voor het veroorzaken van een veel te rijkelijke stoelgang; de zg. schijterij...!!!! Bij produktie van alcohol uit zuiver suiker wordt geen methylalcohol en geen finkelolie aangemaakt. Wel kunnen enkele vergistingsaroma's meevolgen. De aktieve kool alsmede de filterapparatuur (natuurlijk om water te zuiveren...) kan op vele plaatsen aangeschaft worden (zie hoofdstuk adressen). Voor meer gedetaileerde informatie over de werkwijze van het filtreerproces zelf zie afsnit "aktieve-koolfilters". Indien U direct naar dit onderwerp wilt overschakelen klick dan op de onderlijnde titel.

[Alcohol] [Grondbeginselen] [Praktisch Stoken] [Sterke Dranken] [Kruiden] [Likeuren] [Wijn & Bier] [Technisch] [Informatie]